Nu cred să existe vreun copil în lumea asta care să nu-şi dorească să pătrundă în atmosfera sărbătorilor de Crăciun chiar acolo unde s-a născut povestea Moşului Crăciun: în Laponia. Călătoria nu este însă una la îndemâna oricui, mai ales în această perioadă a anului când la Rovaniemi, în nordul Finlandei abundenţa de turişti face ca preţul unei nopţi de cazare la hotetul de lângă reşedinţa oficială a Moşului să coste aproape cât un sejur de
week-end în Dubai.
Cu toate acestea, nici o altă experienţă a Crăciunului, în varianta modernă, nu se poate compara cu cea trăită aievea în Ţara Moşului, în fosta regiune minieră din orăşelul aflat la marginea Cercului polar. Cu ani în urmă, când în Riovaniemi activitatea din minerit a început să se clatine, oamenii au avut o idee strălucită. Profitând de poziţia geografică a orăşelulului lor, dar şi de miile de poveşti despre Moş Crăciun, aceştia au decis să-i construiască acestuia o căsuţă ca-n poveşti. Ideea a prins şi astăzi Casa lui Moş Crăciun este considerată, peste tot în lume, drept reşedinţa oficială a darnicului personaj atât de iubit de toată lumea.
E greu să găseşti, în această perioadă un loc liber la hotelurile sau pensiunile din Rovaniemi, dar dacă te bucuri printre norocoşii care au reuşit o astfel de performanţă ai toate şansele să-l întâlneşti, în căsuţa lui colorată, citind milioanele de scrisori primite din întreaga lume, pe Moş Crăciun. Aceasta este situata in afara orăşelului, chiar pe linia imaginară a Cercului Polar, în cadrul unui complex turistic special amenajat. Acesta e deschis tot timpul anului, însa din motive lesne de înţeles, în special iarna vei vedea vânzoleală pe aici, în rest locul fiind destul de pustiu.
Casa lui Moş Crăciun are un aspect modern privită pe dinafară, însă înăuntru este amenajată mai degraba ca o peşteră a comorilor în care e întuneric, se aude o muzică celestă şi la tot pasul se învârt diverse chestii menite să te facă să înţelegi că de aici, de fapt, se roteşte axa Pamântului.
Până în noaptea magică în care, încărcat cu sacul de jucării, Moş Crăciun dă bice renilor săi fermecaţi şi porneşte în misiunea lui aducătoare de bucurie şi speranţă, Moşul poate fi găsit, zi şi noapte în casa din Rovaniemi. Jovial şi glumeţ, mereu pus pe şotii, e disponibil permanent pentru a vorbi cu copiii turiştilor din toată lumea, în cele mai diverse limbi ale pământului, dar în mod special în engleză. Atata doar că părinţii trebuie să ştie că (mai) totul costă aici, în Laponia, până şi cele câteva clipe petrecute alături de simpaticul personaj.
Dincolo de întâlnirea cu Moş Crăciun şi de partida de shoping la magazinul de souvenire de la atelierele spiriduşilor, expediţia în Ţara lui Moş Crăciun îţi dă şi şansa de a trăi o adevărată poveste de iarnă. Pentru o experienţă reuşită, ţinuta vestimentară este cea mai importantă condiţie ce trebuie respectată aici, într-un loc în care temeraturile din noaptea polară coboară constant la –20 de grade, iar uneori, termometrul coboară până la –30 sau chiar –40 de grade. La începutul lui decembrie, când deja e o zăpadă de 10-20 de cm pe jos, iar lacurile sunt îngheţate bocnă, sunt în general -10 până la -25 de grade Celsius, iar vântul bate uşor, amplificând senzaţia de frig. Localnicii spun însă că aceasta este cea mai bună vreme de vizitat aceste locuri, pentru că spre deposebire de lunile de iarnă de la început de an, acum ai parte în Laponia şi de circa 6 ore de lumină (soarele răsare la 10,20 şi apune puţin dupa ora 14,00).
În tot acest timp, spectacolul naturii este unul fascinant, de un alb imaculat, cu brazi falnici ninşi şi cu geamurile caselor încărcate de promoroacă.
Tot acum e cea mai potrivită perioada pentru a vedea aurorele boreale. Pentru a le admira în toată splendoarea lor, trebuie să vă alegeţi un loc de belvedere cât mai întunecat pentru a vă obişnui ochii cu întunericul, deoarece doar cele mai spectaculoase jocuri de lumini boreale se vor vedea cu ochiul liber. Imaginea lor este însă mult mai clară dacă sunt imortalizate cu camere fotografice cu expunere lungă, de circa 20-30 de secunde.
Chiar dacă nu reuşiţi să ajungeţi în Laponia, o dată pe an aveţi însă ocazia de a-l întâlni pe Moş Crăciun şi să primiţi darurile mult dorite, orişiunde. Pentru că în noaptea magică a Crăciunului, Moşul cel bun îşi mută casa din Laponia în toate casele copiilor cuminţi.