Ajutor de stat de aproape 350 de milioane de lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului

Home Economie Ajutor de stat de aproape 350 de milioane de lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului
Ajutor de stat de aproape 350 de milioane de lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului

Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA va primi un ajutor de stat în valoare de 349.954.000 lei pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, în urma adoptării unei OUG în ședința de joi a Executivului. Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja banii sunt destinați consolidării a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani,

„Într-o eră de schimbări rapide și provocări semnificative, angajamentul nostru față de un viitor energetic durabil și echitabil nu a fost niciodată mai puternic. Azi am pus bazele unei noi etape în tranziția energetică a României prin Ordonanța de Urgență pentru ajutorul de stat acordat Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA. Aceste măsuri subliniază hotărârea noastră de a naviga cu succes transformarea sectorului energetic, menținând în același timp echilibrul social, economic și de securitate energetică în Valea Jiului. Prin acordarea acestui ajutor de stat, sprijinim nu doar punerea în siguranță a extracțiilor de huilă și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani, ci și pe cei peste 2000 de angajați din industria minieră, contribuind astfel la stabilizarea Sistemului Energetic Național în perioade critice. Aceste eforturi reflectă devotamentul nostru pentru o tranziție de la huilă la surse de energie mai curate și mai sustenabile. Fiecare pas pe care îl facem este un angajament către o Românie mai verde și mai prosperă. Astăzi, prin aceste măsuri, demonstrăm că suntem pregătiți să acționăm cu responsabilitate și curaj, să ne onorăm promisiunile și să avansăm cu încredere spre un orizont energetic nou. Noroc bun!” a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.

Prin această ordonanță de urgență, adoptată de Guvern în ședința din 28 decembrie 2023 se acordă un ajutor de stat pentru Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA în valoarea de 349.954.000 lei pentru perioada decembrie 2023-30 iunie 2024, ca parte a ajutorului de stat pentru punere în siguranță și închidere mine.

Ajutorul de stat asigură și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere, aflate în stare de degradare avansată și care făceau imposibilă atât neutralizarea cărbunelui din zăcământ cât și continuarea activității de punere în siguranță.

Ministerul Energiei arată, într-un comunicat de presă că, în lipsa adoptării ordonanței de urgență, Compania nu ar mai fi putut administra activele funcționale acordate prin darea în plată și nici plăti pentru cei peste 2000 de angajați din industria minieră, afectând totodată și echilibrul în Sistemul Energetic Național pe durata iernii și, implicit, securitatea energetică a României.

De asemenea, potrivit documentului adoptat în Guvern, obiectivele finanţării sunt următoarele:

  1. Reducerea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional;
  2. scoaterea treptată și sigură din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă;
  3. închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru exploatările miniere ce urmează să fie incluse în programul de închidere;
  4. asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Național, garantarea mixului energetic național și evitarea crizelor sociale și economice în Valea Jiului.

Ajutorul de stat alocat CEVJ este unul dintre cele mai riguroase acordate de Guvernul României, prevăzând în clar tipurile de activități care sunt eligibile pentru acordarea finanțării și decontarea cheltuielilor, precum și un mecanism de audit tehnic și financiar independent prin care se asigură că executarea banilor publici este realizată în conformitate cu scopul instituit de ordonanța de urgență.

Acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului SA reprezintă îndeplinirea angajamentului Guvernului României de a asigura o tranziție justă a procesului de decarbonizare, respectând totodată Programul de guvernare 2023-2024 – Viziune pentru naţiune, din 15.06.2023, adoptat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2013, OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a HG nr. 901/2022 privind aprobarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022-2030.

În Valea Jiului, adât administrația CEVJ cât și Sindicatul Muntele salută adoptarea în Guvern a acestui act normativ, pe care-l consideră vital pentru funcționarea în condiții optime a noii societăți energetice.

”Când v-am spus că nu voi uita niciodată ziua când am coborât în mină nu am exagerat cu nimic. Am înțeles atunci ce înseamnă munca acestor oameni, condițiile de zi cu zi, sudoarea și sacrificiul lor. Și am promis că voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a le asigura un viitor. Și asta am făcut. Avem astăzi o companie nouă, Complexul Energetic Valea Jiului. Curată, fără datorii. Cu proiecte noi și ambițioase pentru exploatarea energiei verzi. Și cu investiții corecte în creșterea siguranței exploatării cărbunelui, după zeci de ani de nepăsare. Astăzi am aprobat în guvern o nouă ordonanță de urgență pentru următorul pachet de ajutor de stat pentru Valea Jiului, în cuantum de aproape 350 milioane lei. Producția a crescut în noua companie. Directorilor și inginerilor șefi le-am trasat sarcină să coboare cât mai des în mină și să rezolve problemele la fața locului. Pentru prima dată după ani de zile, centrala de la Paroșeni a funcționat mai mult de două zile consecutiv, având un stoc de cărbune care permite creșterea veniturilor și scăderea cheltuielilor. Sunt semne bune pentru Valea Jiului. Și pentru cei peste 2000 de ortaci și familiile lor toată această strădanie este un gest de respect față de munca lor. Noroc bun! Înainte, împreună!”, a mai precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.