Echipele Salvital încep noul an calendaristic cu obișnuitele caravane medicale. Prima oprire vine odată cu Sărbătoarea Bobotezei, sâmbătă, 6 ianuarie 2024, în satul Clopotiva, comuna Râu de Mori. Consultațiile vor începe la ora 10:00, la Căminul Cultural.
Un An Nou vine cu servicii noi, astfel că pe lângă procedurile medicale cu care sătenii sunt deja obișnuiți, pot beneficia de consultații legate de testarea auzului dar și de măsurarea densității osoase, în funcție de rezultatul anamnezei. Alături de medicul coordonator, dr. Ioan Demeter, specialist gastroenterolog, se va afla și dr. Mioara Pavel, medic specialist interne, diabet și boli de
Nutriție. Asistenților Salvital li se alătură asistente voluntare, studente în cadrul UMF Timișoara.
Consultațiile vor continua duminică, 7 ianuarie 2024, în Râu de Mori, la Căminul Cultural, începând cu ora 10:00.
După satele de la poalele Retezatului vor urma comunele Vața de Jos și Hărău. Cunoscută drept fondatorul SMURD în județul Hunedoara, Asociația Salvital Hunedoara și-a făcut un obicei din organizarea de caravane medicale, încă din primii ani de activitate. Din 2020 Salvital a dezvoltat conceptul de Telemedicină prin Caravane Medicale organizate periodic, în toate localitățile județului, cu prioritate în zonele greu accesibile, sate de munte și cătune. Proiectul a început în plină Pandemie și a beneficiat din primul moment de sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Acestuia i s-au alăturat pe parcurs și zeci de primării din județ.
Echipele Salvital și medicii voluntari au făcut pionierat într-un domeniu relativ nou iar începuturile caravanelor au fost cu atât mai importante, cu cât accesul oamenilor către serviciile medicale era blocat de Pandemia COVID. ”Am decis atunci, împreună cu partenerii noștri principali, că toți locuitorii județului trebuie să aibă acces gratuit la serviciile medicale de bază. Iar Telemedicina ne-a ajutat să ducem “policlinica” spre oameni tocmai prin aceste caravane medicale”, spune Petru Mărginean, președintele Salvital.
Începând cu anul 2021, la nivelul județului Hunedoara, Asociația Salvital Hunedoara,
și-a extins serviciile oferite populației, după cum urmează:
➢ Activitatea de telemedicină: reprezintă furnizarea de la distanță a serviciilor de asistență medicală, bazată pe utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor, în situații în care cadrul medical și pacientul se află în locații diferite.
➢ Activitatea de educație privind acordarea primului ajutor dezvoltat de către asociație la nivelul unităților de învățământ din județ (grup țintă – elevi și cadre didactice) și în parteneriat cu acestea, cursurile de prim ajutor organizate în sprijinul cetățenilor (grup țintă – cetățeni, entități publice și private)
➢ Activitatea de asigurare a asistenței medicale în cadrul unor puncte de prim ajutor înființate în cadrul obiectivelor turistice din județul Hunedoara, precum și asigurarea medicală în vederea desfășurării unor evenimente/manifestări culturale, artistice, sportive etc. organízate de către unitațile administrativ-teritoriale care au calitatea de membru al asociației.
Asociația Salvital Hunedoara a implementat proiectul de telemedicină în județul Hunedoara și a efectuat în perioada 2021-2023, următoarele consultații medicale:
➢ Electrocardiogramă- EKG-identificare probleme cardio;
➢ Spirometrie- identificare probleme pulmonare;
➢ INR- probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante;
➢ Măsurare tensiune arterială, măsurare temperatură, măsurare glicemie;
➢ Hemoglobină glicozilată- evaluare și monitorizare a controlului glicemic, la pacientii cu diabet zaharat;
➢ Determinare indice braț-gleznă- identificarea unei boli arteriale periferice (BAP);
➢ Osteodensitometria- măsurarea densității osoase;
➢ Audiometria-evaluarea capacității de a auzi:
În anul 2021 numărul total de persoane consultate a fost de 2401 din 88 localități: municipii, orașe, comune, sate și localități aparținătoare. În anul 2022 numărul de persoane consultate a urcat la 2763, din 134 localități, iar în anul 2023 numărul de persoane consultate a ajuns la 3643 din 103 localități.
Toate rezultatele obținute în urma consultațiilor sunt introduse într-un sistem informatic
și verificate de către medicul coordonator și de către alți medici care participă voluntar la
acest proiect.
De asemenea, în cadrul proiectului educativ: ”Învață, mâine poți salva o viață!” au fost oferite servicii de educație în vederea însușirii principalelor noțiuni de prim-ajutor și prevenție împotriva oricărei situații de urgență, de către fiecare elev și personalul didactic din unitățile de învățământ de pe raza județului Hunedoara, până la sosirea echipajelor de intervenție.
Astfel, 1670 cursanți (preșcolari, elevi și cadre didcatice) au participat la acest program educațional în anul 2021, alți 1147 în anul 2022 și 5078 în anul 2023, cursurile fiind susținute atât în mediul urban cât și rural).
Mai mult, din anul 2021 și până în prezent Asociația Salvital Hunedoara a asigurat asistență medicală la diferite evenimente:
– Festivaluri, Zile cămpenești, Zilele municipiului/orașului/comunei
– Conferințe/ simpozioane/ expoziții
– Ziua porților deschie/ Școala Altfel
– Meciuri de fotbal, Meciuri de handbal, Meciuri de kikbox/box
– Ciclism, competiții dedicate sporturilor de iarnă
– Asistență medicală în fiecare weekend la Castelul Corvinilor Hunedoara și la Sarmizegetusa Regia
În perioada 2022-2023, Asociația Salvital Hunedoara, pe lângă Caravanele de Telemedicină, a mai organizat 3 Evenimente Medicale importante: Caravana Inimii – dedicată Zilei Mondiale a Inimii, Caravana dedicată Zilei Mondiale a Osteoporozei și Caravana Sărbători cu Sănătate (Paști și Crăciun).
Activitatea Asociației Salvital Hunedoara se desfășoară în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara și cu unitățile administrativ-teritoriale din județ. Pentru anul 2024, Asociația Salvital Hunedoara își propune să continue și să dezvolte activitățile pe care le desfășoară, astfel încât, să beneficieze de consultațiile medicale în sistem telemedicină un număr cât mai mare de cetățeni ai județului Hunedoara, prin creșterea calității actului medical, achiziționarea unor noi echipamente medicale și implementarea unui sistem de telemedicină cât mai performant.