Abordată de către administrația publică locală din Petroșani într-o notă festivă, aniversarea celor 100 de ani de la declararea localității ca oraș este văzută de liderul organizației AUR Petroșani, Cristian Cațan într-o cu totul altă nuanță, mult mai sumbră. Acesta apreciază că, dacă în urmă cu un secol, ridicarea în rang a Petroșaniului de la comună urbană la oraș l-a găsit pe primarul de atunci, Petru Iacob, într-o postură fericită, ”tizul” acestuia, primarul de astăzi al municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, nu prea are motive de bucurie.
”În urmă cu 100 de ani, Petroșaniul a primit statutul de oraș din partea guvernului condus de Ion I.C. Brătianu ca urmare a faptului că localitatea se afla în plină dezvoltare, așa cum s-a întâmplat și în 1968 atunci când Petroșaniul a fost declarat municipiu. Sigur că, în această perioadă de un secol, Petroșaniul, la fel ca și întreaga Vale a Jiului a avut parte de o dezvoltare industrială accelerată, motorul acesteia fiind desigur industria minieră, în timp ce momârlanii băștinași au avut posibilitatea să își crescă animalele și să fie producători valoroși pe piața economiei locale. În același timp, bună parte din cei 100 de ani ai existenței Petroșaniului, localitatea s-a putut mândri cu performanțe sportive și activități culturale de excepție”, spune Cristian Cațan, președintele AUR Petroșani.
Între timp, lucrurile s-au schimbat în mod radical și, astăzi, Petroșaniul se află, în opinia liderului AUR, Cristian Cațan, într-o situație de regres dramatic care ar putea conduce nu doar la pierderea statului de municipiu, ci și al aceluia de oraș și revenirea localității la stadiul de comună urbană, în care s-a aflat cu un secol în urmă. ”Vedem cu toții și trebuie să recunoaștem că Petroșaniul trece printr-un declin major, din toate punctele de vedere, iar actuala administrație, condusă în ultimii 17 ani de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, se dovedește incapabilă să stopeze acest declin. Restructurarea și închiderea sectorului industrial a condus la un veritabil exod al tinerilor și o depopulare masivă conform rezultatelor de la ultimul recensământ. De asemenea, infrastructura lasă de dorit așa cum constatăm asta în fiecare zi. Industria e pe cale de dispariție, momârlanii noștri au fost ”sugrumați” de tot felul de impozite, taxe și reguli care le îngrădesc posibilitatea de a-și valorifica produsele muncii lor, iar sportul a ajuns la un nivel foarte scăzut. Turismul, văzut ca o soluție de a dezvoltare a localității, este aproape inexistent, Parângul nefiind decât o umbră a ceea ce ar putrea și ar trebui să fie. Trebuie să stopăm declinul Petroșaniului! Trebuie să ne implicăm toți cei care avem ceva de spus, care am acumulat o experiență, fie în străinătate, fie acasă și să facem ceva pentru ca Petroșaniul să revină pe un trend ascendent, așa cum ne dorim cu toții”, spune Cristian Cațan.
După două decenii în care și-a căutat el însuși un drum în viață în Europa, Cristian Cațan a decis să se întoarcă acasă și să se implice. Așa cum crede că trebuie să o facă toți tinerii care vor să revină acasă și care trebuie să se implice, să facă din Petroșani, din nou, o localitate în dezvoltare. Acesta este de părere că actuala administrație locală și-a dovedit deja limitele și că un primar care consideră deschiderea unui magazin de retail drept cea mai importantă investiție locală este categoric unul fără o viziune clară și eficientă privind dezvoltarea localității. Liderul AUR Petroșani este însă ferm convins că anul electoral 2024 poate schimba radical situația și foaia de parcurs pentru următorii ani ai (încă) municipiului Petroșani.