Criza costului vieții, migrația și un nou contract social pentru Europa, sunt în viziunea lui Iuliu Winkler marile teme în UE ale campaniei pentru europarlamentare

Criza costului vieții, migrația și un nou contract social pentru Europa, sunt în viziunea lui Iuliu Winkler marile teme în UE ale campaniei pentru europarlamentare

Criza costului vieții, migrația și un nou contract social pentru Europa vor fi cele trei mari teme care vor domina în UE campania electorală pentru alegerile europarlamentare, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Europarlamentarul UDMR a declarat, marți, la Deva, într-o conferință de presă, că sondajele Eurobarometru din 2023 au arătat clar că peste 90% din cetățenii europeni sunt îngrijorați de creșterea costului vieții. ”Criza costului vieții este provocată de scumpirea prețului combustibililor, de criza energetică, de inflație, de această tranziție verde accelerată care devine insuportabilă pentru majoritatea cetățenilor. (…) Dintre toate zonele globului, UE este supusă celei mai grave presiuni din cauza războaielor din Ucraina și Israel, pentru că noi suntem la confluența celor două surse de instabilitate”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, a doua mare temă a campaniei pentru europarlamentare  va fi migrația, temă care a rămas constantă în atenția opiniei publice din anul 2015. El a atras atenția că subiectul migrației este exploatat de forțele de extremă dreapta, dar și în mod oportunist de anumite state. ”De exemplu, Austria se opune aderării României și Bulgariei în Schengen invocând migrația ilegală în UE”, a precizat europarlamentarul UDMR.

”A treia mare temă va fi cea legată de nevoia unui nou contract social pentru Europa, care înseamnă o nouă înțelegere între cetățeni și politicieni. UE a avut o anumită direcție care a fost imprimată de fondatorii ei, însă în ultimii 5 ani ne-am îndepărtat foarte mult de la aceasta”, a spus Winkler.

Deputatul european consideră că a venit momentul ca UE să revină la valorile părinților fondatori și să facă politici pentru oameni și nu pentru ideologii. El a arătat că sub presiunea Pactului verde s-au luat numeroase decizii ideologice care nu au ținut cont de nevoile oamenilor, de costurile pe care aceștia vor fi obligați să le plătească și de capacitatea lor de adaptare. ”Pentru noi, creștin-democrații și pentru UDMR, acest nou contract social pentru Europa înseamnă reîntoarcerea la valorile părinților fondatori. Noi considerăm că politicile trebuie să fie făcute pentru oameni și nu pentru ideologii”, a mai spus Winkler.