„Eco-Sensoriality: Paths for Communities of the Future” – un nou proiect de activare participativă prin artă derulat de Asociația Macaia

„Eco-Sensoriality: Paths for Communities of the Future” – un nou proiect de activare participativă prin artă derulat de Asociația Macaia

Asociația Macaia/ PLASTIC Art Performance Collective lansează „Eco-Sensoriality: Paths for Communities of the Future” –  un proiect prin care propunem o călătorie în explorarea relației pe care o avem cu risipa produsă în comunitățile din care facem parte și redefinirea, în plan conceptual, a rolului și poziției omului în raport cu mediul, prin crearea unor punți de legătură cu alte regnuri și specii. Proiectul chestionează practici, reprezentări și utilizări ale obiectelor care pot fi refolosite, prin schimbarea sensului utilizării. Acesta va avea loc în diferite localități din Valea Jiului și București, în perioada februarie – iunie 2024.

Explorarea senzorialității unor viitoare specii de animale hibrid care ar putea apărea ca reacție față de încălzirea globală, va fi transpusă printr-o creație imersivă ecoperformativă, experiență VR și trasee eco-senzoriale performative.

,,Criza de mediu este văzută, prin proiectul propus, ca o criză a relației cu propriul sine. Pornind de la această premisă, încercăm să privim la nivel conceptual, comunitățile viitorului nu ca fiind alienate față de realitatea corporală ci din contra, construite pe reconectare și antrenarea simțurilor, atât la nivel individual, cât și în comunități, în dorința de a dezvolta noi limbaje de comunicare, bazate pe încredere reciprocă și empatie ridicată”, spune Alina Tofan, inițiatoarea proiectului.

Creatorii proiectului propun, astfel, un nou tip de format cultural,  în care creația new media  investighează cu mijloace senzorial-performative probleme ecologice.

Echipa proiectului este formată din: Alina Tofan (inițiatoare proiect / Director Artistic și cercetare artistică), Vladislav Calestru  (concept & creație instalație eco-senzorială imersivă), Jørgen J. Jenssen  (trainer ateliere eco-comunitare, concept & creație instalație eco-senzorială imersivă), Ioana Buraga (grafic designer & new media/ sound designer), Alexandru Claudiu Maxim (creator experiență VR), Gabriela Ioana Cherciu (concept & creator de conținut), Miruna Croitoru (scenograf/ artist vizual), Vlad Grigore (grafic designer platformă digitală), Paul Ruben Grec (actor, coordonator logistic), Bogdan Popa (peisagist / coordonator echipă robotică senzorială).

Rezultatele proiectului vor fi diseminate cu ajutorul asociațiilor partenere din Valea Jiului și Norvegia (Creatorium).

Pe lângă acestea, se vor derula acțiuni punctuale cu grupurile-țintă: ateliere de explorarea eco-senzorialității, eco-comunitare, o conferință pe tema regenerării prin comunitate și un open call de robotică.

Membrii echipelor de robotică ale liceelor din Valea Jiului sunt invitați să își pună în mișcare ideile creative alături de echipa proiectului „Eco-Sensoriality: Paths for Communities of the Future”. Scopul acestui open call este de a selecta 3 creatori care să primeasă un internship plătit și să se alăture echipei proiectului în luna martie. Aceștia vor explora, folosindu-și creativitatea și imaginația, universul ecologic al unor specii viitoare de animale, apărute ca reacție în urma încălzirii globale. Instalațiile selectate în urma open call-ului vor fi realizate din aparatură și componente tehnice și vor integra obiecte colectate/ reciclate, ce vor fi investite cu o nouă semnificație.

Din 2020 până în prezent, Plastic ArtPerformance Collective – grup de inițiativă eco-artistică din cadrul Asociației Macaia-, pune în centrul discuției și a explorărilor creative concepte și practici din sfera ecoperformance-ului pentru prima dată în spațiul cultural și artistic românesc. Colectivul curatoriază, concepe și produce creații audio, video, foto, activari comunitare care au ca substrat preocupări, motivații și argumente de natură ecologică – fundamentul care infuzează natura și formatul creațiilor. De-a lungul anilor, colectivul a fost prezent în expoziții/ festivaluri de artă și evenimente din întreaga lume și a fost, deseori, premiat.

Proiectul este derulat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub umbrela Asociației culturale Macaia care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza globală a plasticului, viitor speculativ, poluarea industrială, schimbările climatice, intervențiile abuzive de tipul defrișărilor ilegale – teme abordate prin filtrul artistic.

Misiunea Asociației MACAIA este de a aduce o contribuție pozitivă în comunitate, prin inițierea și derularea unor proiecte și programe cu impact social și cultural, atât la nivel local, cât și național.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.