La Petrila vor fi amplasate noi containere speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor

La Petrila vor fi amplasate noi containere speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Colectarea selectivă a deșeurilor nu mai este astăzi doar un moft, ci o necesitate absolută, fie și dacă avem în vedere doar impactul (nu doar estetic!) pe care-l au deșeurile aruncate la voia întâmplării sau gunoaiele abandonate pe domeniul public și pe cursurile de apă. O posibilă soluție de succes în ceea ce privește gestionarea deșeurilor în Valea Jiului ar putea fi proiectul derulat de mai multe administrații publice din regiune, cu fonduri obținute în cadrul PNRR, pentru amenajarea de insule ecologice digitalizate.

Printre localitățile care au accesat acest program și au obținut deja banii necesari pentru implementare, se numără și orașul Petrila. Primarul Vasile Jurca spune că proiectul este într-o etapă avansată, urmând ca în cel mai scurt timp să fie lansate procedurile de licitație pentru achiziționarea pubelelor și să fie construite platformele unde vor fi amplasate aceste noi insule ecologice digitalizate. ”Estimăm că lucrările vor începe undeva pe la mijlocul acestui an, asta desigur dacă licitațiile vor decurge fără sincope în primul trimestru al acestui an. Pot să vă mai spun că noi am optat, la Petrila, pentru achiziționarea unor containere de tip semi-îngropate, al căror avantaj este acela că acestea pot avea un volum de colectare mai mare față de containerele pe care le avem acum în exploatare și care sunt mai ușor de întreținut”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Între timp, până la implementarea acestui proiect, primarul Vasile Jurca transmite, încă o dată, cetățenilor, rugămintea de a acorda maximă atenție modului de depozitare a deșeurilor, să facă acest lucru exclusiv la containerele și platformele de depozitare amenajate pe raza localității și, pe cât mai bine posibil, respectând formele de colectare selectivă. Acesta a mai precizat că, dacă toate etapele proiectului decurg bine, atunci până la finalul acestui an sau, cel târziu la începutul anului viitor, la Petrila colectarea deșeurilor prin intermediul noilor insule ecologice digitalizate va înlocui sistemul actual, cu o eficiență mult mai mare. Programul național prin care se derulează acest tip de proiecte are ca termen de finalizare al investițiilor anul 2026.