Tineri absolvenți ai Facultății de Teatru și Film de la UBB Cluj-Napoca prezintă monodrama ”Uitasem” de Gabriel Sandu la Palatul Cultural din Lupeni

Tineri absolvenți ai Facultății de Teatru și Film de la UBB Cluj-Napoca prezintă monodrama ”Uitasem” de Gabriel Sandu la Palatul Cultural din Lupeni

Facultatea de Teatru și Film de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni, aduc în atebția publicului iubitor de teatru un spectacol inedit, prezentat în premieră pe scena Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni, în data de 22 februarie 2024, de la ora 19,00.

Biletele se pot achiziționa de la Palatul Cultural “Minerul” Lupeni, începând de miercuri, 21.02.2024, între orele 10.00-13.00 sau online accesând următorul link: https://www.iabilet.ro/bilete-lupeni-spectacol-de-teatru…/

Costul unui bilet este de 15 lei.

Spectacolul ”Uitasem” de Gabriel Sandu este o monodramă prezentată de tineri absolvenți ai Facultății de Teatru și Film de la UBB Cluj-Napoca. Tânărul regizor Robert Kocsis și actorul Alexandru Rădulea aduc în atenție, în acest spectacol, ovestea reală a unui tânăr din Galați, care a fost izolat într-un garaj de către propria mamă și forțat să creadă că este reîncarnarea lui Iisus Hristos.

Monodrama urmărește existența unui tânăr care își rememorează experiențele traumatice pe care a ales să le uite. Prima parte a spectacolului urmărește experiențe personale precum fanatismul religios, relația toxică mamă- fiu, manipularea mass-mediei, intervenția protecției copilului, viața de zi cu zi din garajul în care dormea, urmată de instituționalizarea acestuia într-un centru de plasament. Imposibilitatea de a comunica a fost amplificată de izolarea la care a fost supus întreaga copilărie, iar suprimarea dreptului la educație i-a târât propria imagine despre sine.

Fragmentarea personajului e conferită și de absența figurii paterne. De asemenea, instabilitatea căminului, precum și istoria unui abuz neprocesat subliniază scindarea identitară la care băiatul e supus. Problematica majoră pe care spectacolul îl dezbate e aceea a controlului, manipulării și fidelizării într-un simulacru care ajunge să se confunde cu realitatea. Conflictul intern al acestui băiat e propulsat de căutarea vocii sale autentice. Tânjirea după o libertate se concretizează odată cu plecarea lui în străinătate.

A doua parte a acestei piese ficționalizează viitorul contrastant al personajului supus să negocieze descoperirea sinelui la granița cu alterarea realității sale. Tânărul uită de trecut și decide să plece în Germania la muncă. Ia contact cu lumea drogurilor, ajunge dealer, îl cunoaște pe domnul Wassner prin care o întâlnește pe Elena, o româncă în scaun cu rotile, cu care începe o relație amoroasă. Acum descoperă violența, viața sexuală, se confruntă cu trădarea, recunoaște artificialitatea. În toiul evenimentelor a apărut șansa să se întoarcă în țară datorită unui englez care a scris o piesă documentată despre viața lui. Marius are șansa să vizioneze spectacolul, moment în care ar putea surveni conștientizarea acestui sine scindat în identități multiple, un anagnorisis.

Spectacolul ”Uitasem” de Gabriel Sandu, în regia lui Robert Kocsis va fi prezentat, în avanpremieră și la Petroșani, miercuri 21 februarie 2024, de la ora 18:00 în sala ARTElier a Teatrului Dramatic ”I.S. Sîrbu” din Petroșani.