Regal liric în lectura poeților hunedoreni oferit de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei

Regal liric în lectura poeților hunedoreni oferit de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei

Sala de Lectură a Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” din Deva a fost joi, 21 martie 2024, locul cel mai propice pentru desfășurarea unui emoționant eveniment cultural dedicat Zilei Internaționale a Poeziei. Aici s-a reunit clasa de elită a poeților hunedoreni, la invitația Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, a Asociației Oamenilor de Cultură și Artă din Județul Hunedoara și a Consiliului Județean Hunedoara și într-un eveniment cu totul și cu totul special dedicat Zilei Internaționale a Poeziei, în care aceștia au oferit publicului un veritabil florilegiu de poezii din creația proprie.

Poeții hunedoreni care au cinstit prin creația lor Ziua Internațională a Poeziei – Mariana Alexandru, Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Mihai Barbu, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Valentin David, Georgiana David Gavrilă, Dumitru Dumitrescu, Gelu Dobrescu, Monica Dușan, Silvia Faur, Mariana Ghicioi, Nora Hruban, Virgil Iovița, Daniel Marian, Sorin Micuțiu, Florentina Mitrică, Ileana Cornelia Neaga, Dorel Neamțu, Salvina Pașca, Elena C. Petruț, Carmen Pinte, Maria Popa, Paulina Popa, Maria Sângerean-Sibioara, Miron Simedrea, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Augustin Țanca, Ioan Vasiu, Robert Vladu – sunt prietenii constanți și sinceri ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, poeți pentru care biblioteca este a doua casă, o casă primitoare ce le oferă atmosfera propice pentru a-și deschide sufletul prin versurile pe care le-au creat cu talent și inspirație.

Ambianța poetică deosebită realizată de organizatorii evenimentului a fost completată cu o serie de panouri expuse în fața Consiliului Județean Hunedoara și a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, pe care s-au aflat cele mai reprezentative creații ale poeților hunedoreni.

”Această întâlnire cu poezia, la început de primăvară, a fost o nouă modalitate de racordare a bibliotecii noastre la viața culturală de bună calitate. Cuvintele poetului Tudor Arghezi sintetizează cum nu se poate mai bine ce înseamnă pentru noi poezia și de ce ținem să o omagiem an de an: „Poezia este copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur și al bătrânilor, peste durere, dezamăgire și suferință”. Ne-am bucurat de prezența domnului Costel Avram, administrator public în cadrul Consiliului Județean Hunedoara, prieten bun al bibliotecii, iubitor de cultură, care este mereu alături de noi și ne sprijină în organizarea activităților culturale”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

La rândul său, Costel Avram, administratorul județului Hunedoara, pasionat de cultură și generos mecena pentru mulți creatori de poezie de pe meleagurile noastre s-a declarat încântat de reîntâlnirea cu poeții hunedoreni. ”Ar fi fals să ne imaginăm că lumea mai citește astăzi, precum odinioară, poezie. Din păcate, nu este așa, dar orice clipă petrecută în compania lor, a poeților, este un plus, un mare plus pentru sufletul nostru – iar Ziua Internațională a Poeziei a însemnat un asemenea prilej, de a fi alături de poeți, fie și pentru o oră! M-am amuzat văzând fețele uimite ale trecătorilor care citeau versuri pe panourile expuse în fața Bibliotecii Județene “Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva, cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei. Apoi au venit Măriile-lor, Poeții, cei care mi-au adus zâmbetul, cei alături de care mă simt mereu cu sufletul ușor, detașat de treburile și problemele zilnice. Mă bucur că biblioteca ne oferă astfel de momente, mă bucur să fiu în fața lor, mă bucur de soarele blând al unei după-amieze de primăvară, de inspirația și efervescența Poeților. Felicitări, Sebastian Bara, pentru că ai adus un strop de frumusețe în viața noastră!”, a spus Costel Avram.

Începând cu anul 1999, ziua de 21 martie ca fost proclamată de către UNESCO drept Ziua Internațională a Poeziei. Această zi, care coincide cu începutul primăverii, cu renașterea naturii, a fost primită în întreaga lume cu entuziasm de toți cei care iubesc poezia, fie poeți, fie cititori. Întâlnirea cu poezia este întotdeauna un prilej de bucurie pentru suflet, un prilej de a da naștere unei apropieri unice între poeți și cei care iubesc universul liric.

Ioan Sebastian Bara, inițiator al acestui proiect cultural de anvergură arată că Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a fost, este și va fi întotdeauna un prieten de nădejde al scriitorilor noștri, al poeților. ”În toate etapele vieții noastre avem nevoie de poezie ca de aer, poezia ne formează sensibilitatea sufletului, ne modelează gândirea, ne stârnește curiozitatea de a interpreta mesajele uneori încifrate în versuri bine meșteșugite. Nu întâmplător, un alt mare scriitor, poetul Walt Whitman, spunea, pe drept cuvânt, că „pentru a exista mari poeți este nevoie de mari cititori”. Acești cititori se formează în timp, prin contactul frecvent cu poezii valoroase în care se simte autentica vibrație artistică și în care harul poetic al autorului apare ca o aură ce înnobilează întregul text.Este exact ceea ce noi dorim să facem prin întâlnirile cu poeții și cu creația lor, prin atragerea unui public tot mai numeros și din ce în ce mai interesat de această miraculoasă formă de expresie artistică pe care o întruchipează poezia.Iată de ce le-am mulțumit acestor neobosiți „ucenici la cuvinte” pentru prietenia sinceră, adevărată pe care ne-o arată de fiecare dată”, a mai precizat Ioan Sebastian Bara.

În ceea ce mă privește pe mine, semnatarul acestor rânduri cu gânduri, pot să spun că în 2000, atunci când mi-a apărut primul (și, de atunci, singurul) volum de versuri, ”Exerciții de metafizică”, nici nu aveam să visez că peste aproape un sfert de secol, îmi voi regăsi numele pe lista valoroșilor poeți hunedoreni invitați de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” să facă parte dintr-un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Poeziei și nicidecum că voi avea misiunea de a fi chiar ”diriginte” al excepționalei clase de elită a poeților și scriitorilor hunedoreni. Pentru această mare dublă onoare, le mulțumesc în egală măsură lui Costel Avram (cel care m-a recomandat) și lui Ioan Sebastian Bara (cel care a avut încrederea de a-mi oferi această imensă bucurie). Tot așa cum le mulțumesc remarcabililor poeți ai Văii Jiului și ai Hunedoarei, lângă care, chiar și doar cu micul meu buchet de versuri, mă simt oarecum valoros.

Împreună cu scriitorii și iubitorii de poezie, deopotrivă, am petrecut momente pline de magie străbătuți de fiorul pe care numai poezia îl poate naște, poezia care este arta de a transpune în slove sentimente omenești vechi de când lumea. Cu siguranță, și poeții noștri hunedoreni au făcut din poezie sensul vieții lor, au avut în minte celebrul vers al poetului Alexandru Philippide : „M-atârn de tine, poezie, ca un copil de sânul mumii…”. Cu un asemenea crez, poezia creată de ei a ajuns la sufletele cititorilor, a celor care știu să aprecieze adevăratul talent.