Noi perspective privind internaționalizarea Universității din Petroșani după NAFSA, cel mai mare târg educațional universitar din lume

Noi perspective privind internaționalizarea Universității din Petroșani după NAFSA, cel mai mare târg educațional universitar din lume

Universitatea din Petroșani a fost prezentă, la finalul lunii mai 2024, la cel mai mare tîrg de oferte educaționale din lume, NAFSA, organizat la New Orleans, în Statele Unite ale Americii. Aici, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu a prezentat oferta academică a instituției de învățământ superior din Valea Jiului, având în același timp o serie de întrevederi cu delegații unor instituții academice din țări non-europene.

Rezultatele sunt, potrivit rectorului Universității din Petroșani, unele foarte bune, cu efecte benefice în ceea ce privește scopul instituției academice din Valea Jiului în atragerea de studenți de pe întregul mapamond.

Prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu spune că și în prezent, la Universitatea din Petroșani studiază, spre exemplu, studenți din Republica Moldova, Turkmenistan, Angola, Republica Cetrafricană,  Camerun, Guineea, Parkistan sau Peru, pe lângă cei care provin din statele membre ale Uniunii Europene, iar perspectivele de a atrage noi studenți de peste Ocean sunt unele mai mult decât optimiste.

”Participarea noastră la cel mai mare târg de oferte educaționale universitare din lume, care a avut loc anul acesta la New Orleans, în SUA, a fost un bun prilej de a prezenta oferta noastră academică, dar în același timp, ne-a oferit posibilitatea de a deschide noi oportunități de colaborare cu instituții academice din țări precum Chile, Columbia, Peru, Coreea de Sud sau Japonia. Am avut însă discuții și cu reprezentanți ai unor univrsități din Turcia, din Canada și din Statele Unite. Ne preocupă atragerea de studenți și colaborarea instituțională cu universitățile din afara spațiului european, îndeosebi din țări în care sectorul minier și, în general, al exploatării resurselor minerale este activ și puternic. Ne propunem să valorificăm experiența noastră în acest domeniu și am identificat aici câteva elemente care ne sunt favorabile. Spre exemplu, am aflat că în zona Atacama din Chile avem o comunitate de români care trăiește într-o zonă în care se află cea mai mare carieră de aur, de cupru și metale complexe din America de Sud, a doua ca mărime din lume.  Am discutat cu ambasadorul României din Chile, despre posibilitatea de a încheia un parteneriat prin care să-i putem specializa pe românii care deja lucrează în acest domeniu și copiii acestora, în inginerie minieră și alte specializări pe care le avem, la Universitatea din Petroșani, ținând cont de faptul că aici, costul pentru studiile universitare este mai mic”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu.

Rectorul Universității din Petroșani apreciază că oferta academică prezentată la NAFSA s-a bucurat de atenție și aprecieri din partea mai multor vizitatori care au declarat că iau în calcul posibilitatea și oportunitatea de a alege Universitatea din Petroșani pentru a-și definitiva studiile academice în domenii de licență, masterat sau doctorat propuse de această instituției de învățământ superior.