Ziua Eroilor, sărbătoare întru credință și recunoștință la Uricani

Ziua Eroilor, sărbătoare întru credință și recunoștință la Uricani

Pentru uricănenii ortodocşi, sărbătoarea Înălţării Domnului – Ispasul şi Ziua Eroilor au o însemnătate ceva mai aparte, având în vedere că această sărbătoare a creştinătăţii este şi zi de hram la vechea biserică ortodoxă a oraşului, de unde bunul Dumnezeu veghează somnul eroilor care-și duc aici somnul de veci.

Aici, în curtea sfântului lăcaş, unde se află şi mormintele eroilor uricăneni căzuți în marile războaie ale secolului trecut, s-au adunat, ca în fiecare an, numeroși dreptcredincioși pentru a participa la slujba religioasă oficiată de părintele Petrache Creţu împreună cu soborul de preoți ai parohiilor Bisericii Ortodoxe Române din orașul Uricani, dar şi pentru a participa la ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor Neamului.

Ca de fiecare dată, alături de oameni s-au aflat reprezentanți ai autorităților publice locale, ai unităților de învățămât, ș.a.m.d. În lipsa motivată a primarului Dănuț Buhăescu, cel căruia i-a revenit misiunea de a vorbi despre însemnătatea acestui eveniment, a fost Corneliu Braia, viceprimarul orașului Uricani.  ”Este mai mult decât o onoare pentru noi, cetățenii orașului Uricani, ca în fiecare an să ne întâlnim aici, în sfânta zi a Înălțării Domnului Nostru Isus Hristos, pentru a marca pe de o parte hramul bisericii noastre ortodoxe din Uricani, dar și pentru a-i omagia pe cei care și în împrejurimile orașului nostru au căzut martiri în luptele din Războiul pentru Reîntregire, dar și în cel de-al Doilea Război Mondial. După datină, alături de sfinții părinți ai bisericilor noastre din Uricani și împreună cu toți cetățenii  care au dorit să marcheze aceste importante momente din viața comunității locale a Uricaniului, am participat astăzi la pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului”, a declarat Corneliu Braia, viceprimarul orașului Uricani.

În memoria eroilor, la monumentul din curtea străvechii Biserici ortodoxe din lemn de la Uricani, care străjuiește mormintele eroilor care-și duc aici somnul de veci, au fost depuse coroane de flori din partea autorităților publice locale și a celorlalți participanți la acest eveniment. Tot aici, tineri talentați din comunitatea uricăneană au susținut un scurt, dar emoționant recital artistic, cu cântece populare și patriotice.

După datină, evenimentul s-a încheiat cu un praznic la care au fost invitați să participe toți cei prezenți.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională în România, dedicată comemorării bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.