Săptămâna Europeană a Geoparcurilor 2024: un maraton de evenimente în Geoparcul Țara Hațegului

Săptămâna Europeană a Geoparcurilor 2024: un maraton de evenimente în Geoparcul Țara Hațegului

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a participat și în acest an la Săptămâna Europeană a Geoparcurilor (European Geoparks Network Week-EGN Week). În 2024, acest eveniment paneuropean, anual, s-a desfășurat în cele 109 geoparcuri din 28 de țări de pe continentul nostru, în intervalul mai-iunie. Săptămâna Europeană a Geoparcurilor urmărește sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța unor teme legate de geoconservare și promovarea patrimoniului geologic, natural și cultural prin participarea la diverse activități de educație și turism.

În Țara Hațegului, importantul eveniment internațional al geoparcurilor a debutat cu lansarea proiectului „Casa Vulcanilor 10 ani”, la Casa Geoparcului. 25 de voluntari au fost prezenți la prima dintre activitățile ce marchează, pe parcursul acestei veri, un deceniu de derulare al unuia dintre cele mai de succes proiecte dedicate voluntariatului și educației, administrat de Asociația Drag de Hațeg, partener instituțional al Geoparcului. Proiectul, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, se desfășoară în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Sîntămăria-Orlea și Densuș, cu contribuția Asociației Femeilor din Santamaria-Orlea și Asociația de Turism Retezat.

Ambasadorii pentru Geoparc, selectați, timp de mai multe generații, dintre cei mai buni voluntari, au fost și ei implicați într-o serie de evenimente menite să împărtășească din experiența lor și altor tineri. La Costești (jud. Vâlcea), Rupea (jud.Brașov) și la Buzău, ambasadorii au avut întâlniri cu peste 150 elevi și profesori din cele trei zone cărora le-au povestit despre experiențele trăite de ei și de rolul pe care voluntarii îl pot avea în dezvoltarea sustenabilă a comunităților lor. Cele trei întâlniri au fost organizate în colaborare cu Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, Rețeaua Geoparcurilor din România și BRD.

Cartea „Ultimii dinozauri” scrisă de Cristian Ciobanu, coordonatorul local al Geoparcului Țara Hațegului, a reprezentat o reală invitație la lectură și descoperirea lumii viețuitoarelor ce străbăteau Insula Hațeg în urmă cu 70 de milioane de ani. Un atelier plin de informații și de activități interesante a fost găzduit de librăria Cărturești din centrul orașului Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) Cluj și Editura Humanitas.

În Săptămâna Europeană a Geoparcurilor s-a promovat geodiversitatea nu numai pe pământ, ci și în eter. În centrul comunei Râu de Mori, a avut loc o acțiune de promovare a Geoparcului UNESCO Țara Hațegului cu sprijinul a 10 radioamatori de la Clubul Sportiv Silver Fox Deva. Evenimentul a avut alocat și un indicativ special YP2GEO. Totodată, echipa de radioamatori a tipărit un QSL card special care promovează Geoparcul și care a fost expediat corespondenților din țară prin rețeaua proprie a Federației Române de Radioamatorism, iar corespondenții străini l-au primit, în format electronic, pe site-urile specializate.

Într-un teritoriu atât de important pentru paleontologia mondială cum este Țara Hațegului, promovăm știința în rândul tinerilor prin facilitarea întâlnirii dintre oamenii de știință și voluntari, ori de câte ori este posibil. Astfel, ei au avut posibilitatea să participe la prospecțiuni realizate în teren de 10 cercetători de la Universitatea din București și Universitatea ELTE din Budapesta și să afle detalii, direct de la sursă, despre ce înseamnă munca în teren ce duce, în cele din urmă, la descoperiri științifice remarcabile.

Pe baza experiențelor acumulate în activități, voluntarii pentru Geoparc au posibilitatea să împărtășească, la nivel național și internațional, valorile Geoparcului. Astfel, o parte dintre ei au participat la cursuri urmate de un examen final care le permite să fie mediatori – ghizi pentru turiștii care vizitează expoziția „Balauri, Dragoni, Dinozauri” de la Casa Geoparcului, în perioada vacanței de vară. La nivel internațional, 7 voluntari și-au câștigat dreptul de a reprezenta Geoparcul în schimbul de experiență desfășurat în Geoparcul Internațional UNESCO Djerdap (Serbia). Deplasarea s-a desfășurat mulțumită Premiului „Nea Marin”, instituit în amintirea lui Dumitru Huzoni, fost membru al echipei de management a Geoparcului și un susținător al ideii de dezvoltare a tinerilor din Țara Hațegului prin voluntariat.

Cu puțin înainte de încheierea școlii,elevilor și profesorilor EduGeoparc, dar și voluntarilor implicați în proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă”, primul proiect din România finanțat de UNESCO și abrdn Charitable Foundation, le-a fost adresată o altă provocare. Îndrumați de 20 de profesori, 80 de elevi și voluntari au avut de prelevat probe de apă potabilă din suse alternative pe care au trebuit să le analizeze din punctul de vedere al calității. Rezultatele obținute de ei în acest proiect de știință participativă (citizen science) vor figura pe o hartă a calității apei din Geoparc. În plus, participanții la proiect au avut posibilitatea să îi întâlnească pe doi reprezentanți ai UNESCO prezenți în Țara Hațegului, într-o vizită de monitorizare.

Importantul eveniment al geoparcurilor europene a fost ocazie excelentă de a împărtăși din experiența geoparcurilor din România care au obținut statut UNESCO către cele care aspiră sau se pregătesc să aspire la această prestigioasă recunoaștere, dar și de a afla informații de la colegii implicați în promovarea naturii urbane. 20 de participanți din partea organizațiilor membre în Rețeaua Geoparcurilor din România și Rețeaua pentru Natură Urbană sau întâlnit la Brașov pentru a decide strategii comune de acțiune. Întâlnirea a fost susținută de BRD.

Proiectul „Râul care curge din vechime” inițiat de Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea și Asociația Femeilor din Santamaria-Orlea și evenimentul „Ziua Iei” organizat de Cooperativa Hațegana, au contribuit de asemenea la promovarea patrimoniului local atât de bogat al Geoparcului, în context internațional.

Prin activitățile derulate în Săptămâna Europeană a Geoparcurilor din acest an, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București a contribuit la promovarea moștenirii noastre geologice, naturale și culturale dar și implicarea comunității locale și al partenerilor în dezvoltarea durabilă a teritoriului.