Întâlnire de coordonare interinstituțională la Guvern privind funcționarea Complexului Energetic Valea Jiului

Întâlnire de coordonare interinstituțională la Guvern privind funcționarea Complexului Energetic Valea Jiului

Ziua Minerului nu înseamnă doar festivism, ci pentru cei cărora le pasă cu adevărat de soarta mineritului din Valea Jiului dar și de problemele minerilor activi și, deopotrivă, ale celor care s-au pensionat, înseamnă mai ales acțiune.

Sun acest spectru al nevoii de acțiune s-a derulat miercuri, 7 august 2024, întâlnirea mai multor factori interesați și implicați în tot ceea ce înseamnă activitatea Complexului Energetic Valea Jiului și viața comunităților de mineri și foști mineri din această regiune a României. Potrivit senatorului PSD Cristian Resmeriță, această întâlnire de la Palatul Victoria a fost facilitată de Primul Ministru al României, Marcel Ciolacu, la solicitarea liderilor de sindicat din cadrul Sindicatului Muntele.

„Am discutat împreună cu sectretarul general al Guvernului, domnul Marian Neacșu, cu domnul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, cu doamna ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, darși cu  reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, Ministerului Economiei si Casei Naționale de Pensii o serie de  aspecte legate de activitatea Complexului Energetic Valea Jiului, dar si aspecte legate de noua Lege a pensiilor, chesiuni pe care eu le consider esențiale pentru oamenii din Valea Jiului”, a declarat senatorul Cristia Resmeriță.

La întâlnirea de la sediul Guvernului, liderul Sindicatului Muntele CEVJ, Darius Câmpean a adus în atenție o serie de teme de maximă importanță pentru mineri și pentru sectorul minier din Valea Jiului. Potrivit acestuia, aspectele care au fost dezbătute s-au referit la:

  • informare reciprocă privind ultimele evoluții în implementarea măsurilor pentru operaționalizarea Complexului Energetic Valea Jiului și raportarea acestora, atât la obligațiile Guvernului României negociate cu Comisia Europeană, cât și la angajamentul actualei guvernări de a susține comunitățile miniere carbonifere aflate în tranziție energetică;
  • rezolvarea unor probleme de ordin administrativ care au apărut odată cu formarea CEVJ-transferul activelor din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului, în cazul acesta CEVJ;
  • demararea studiilor de fezabilitate și realizarea efectivă a grupului pe gaz la Termocentrala Paroșeni și realizarea parcurilor cu panouri fotovoltaice pe perimetrele CEVJ;
  • discuții privind unele probleme pe care le crează pemntru foștii mineri noua lege a pensiilor;

Poziția sindicală a fost susținută și de oameni politici importanți din Valea Jiului, cum sunt senatorul Cristian Resmeriță, deputatul Natalia Intotero – membru în Cabinetul guvernamental condus de Marcel Ciolacu.

Pe lângă secretarul general al Guvernnului, Marian Neacșu și cei doi ministri prezenți la eveniment, Sebastian Burduja și Natalia Intotero, o serie de experți importanți din Guvernul României au contribuit cu idei și propuneri privind situația economică și socială din Valea Jiului. Astfel, meritp evidențiată prezența la această întâlnire de lucru a secretarilor de stat Casian Nițulescu (Ministerul Energiei), Mihai Deaconu (Ministerul Finanțelor), Marius Stanciu (ministerul Muncii), Terente Ciui (Ministerul Antreprenoriatului și Turismului), Domnica Doina Pârcălabu (Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse), Alexandru Mihai Ghigiu (șeful Cancelariei Primului Ministru), Mihai Precup (șectretar de stat la Cancelaria Primului Ministru), Răzvan Popescu (secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Minel Ivașcu (consilier de Stat la Cancelaria Prim Ministru).

Din partea organizațieiilor sindicale, au mai fost preenți alături de Darius Cîmpean (liderul Sindicatului Muntele), Secretarul general al Sindicatului “Muntele” – Constantin Dragomir,  vicepreședintele Sindicatului “Muntele” – Cristian Tabarcea și Secretarul general al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN – Dumitru Fornea.

„Astăzi, de Ziua Minerului, îmi arăt încă o dată întregul respect și toată recunoștința pentru minerii români, atât pentru cei care au lucrat neobosit în mine, cât și pentru cei care duc și ard cărbunele în termocentrale. În aceste ultime 2 luni, în condiții de caniculă extremă, minerii au muncit zi de zi, contribuind astfel la stabilitatea sistemului energetic național și la continuitatea alimentării cu energie. Este crucial să asigurăm securitatea sistemului energetic național, parte a securității naționale a României, mai ales în perioadele de secetă sau ger, când energia produsă din cărbune rămâne indispensabilă. Astăzi, trebuie să ne concentrăm și pe viitorul acestui sector, asigurându-ne că minerii sunt protejați și respectați, nu doar prin condiții de muncă mai bune, ci și printr-o integrare activă în tranziția energetică a României. Tranziția energetică trebuie să fie una în care minerii să găsească noi oportunități și să fie sprijiniți în adaptarea la schimbările economice și tehnologice”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.