Potrivit unei decizii a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul 2026 a fost declarat drept ”Anul Omagial al pastorației familiei creștine” și ”Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame)”.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Elena Intotero salută decizia luată de Biserica Ortodoxă Română, cu atât mai mult cu cât aceasta vine după ce, anul 2024, a fost declarat de Sântul Sinod drept „Anul pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Pastorația familiei creștine revine astfel în prim plan la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, după ce anul 2020 a fost numit Anul Omagial al pastorației părinților și copiilor.
„Această hotărâre reafirmă valorile fundamentale ale familiei și contribuția importantă a femeilor, de-a lungul veacurilor, la viața spirituală și culturală a comunității creștine. În calitate de ministru al Familiei, consider această inițiativă o oportunitate deosebită de a promova respectul pentru familie și recunoștința față de rolul esențial pe care femeile îl au în societate. De asemenea, mă bucur că 2025 a fost desemnat „Anul copilului în România” în vederea protecției și promovării drepturilor celor mici. Aceste teme vor crea un arc tematic până în 2026, când sperăm ca inițiativele pentru susținerea familiei și a natalității să fie dezvoltate pentru a oferi familiilor din România sprijinul și respectul pe care îl merită. Trebuie să menționez și faptul că Parlamentul României a declarat anul 2024 drept <Anul Avram Iancu>, în onoarea eroului național și simbol al luptei pentru dreptate și libertate, o figură marcantă a Revoluției de la 1848”, a declarat ministrul Natalia Elena Intotero.
Ministerul Familiei se angajează să colaboreze îndeaproape cu Biserica Ortodoxă, cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru a marca așa cum se cuvine, în 2026, ”Anul Omagial al pastorației familiei creștine” și ”Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar”.