Demersurile autorităților publice locale din orașul Uricani, care au brevetat ca brand turistic al Văii Jiului „Ținutul Momârlanilor” este însoțit de atitudini și acțiuni multiple menite să confirme faptul că acest reper ancestral al comunităților rurale din Valea Jiului este unul care poate pune în valoare întreaga regiune și dezvoltarea turismului cultural în jurul tradițiilor și valorilor acestor locuri binecuvântate.
În acest context se înscrie și demersul literar-artistic al poetei Mirela Cocheci și al fotografului Sergiu Vințan, care au realizat împreună un proiect cultural de mare valoare, care constituie una dintre cele mai frumoase cărți de vizită ale Ținutului Momârlanilor. Proiectul, susținut de Primăria și Consiliul local al orașului Uricani s-a materializat în realizarea și editarea volumului „Ținutul Momârlanilor în versuri și imagini”, un elegant album în care poezia de îngemănează în cel mai frumos mod cu putință cu imaginile. Versuri ale poetei Mirela Cocheci – cetățean de onoare al orașului Uricani – care descriu prin metafore atent elaborate acest ținut de poveste sunt transpuse în imagini sugestive, „decupate” cu ochiul camerei foto din peisajele și comunitățile Văii Jiului de artistul fotograf Sergiu Vințan – membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Lucrarea a apărut în aceste zile, sub egida Casei de Editură Exclusiv.
Cartea „Ținutul Momârlanilor în versuri și imagini” va fi lansată oficial sâmbătă, 14 decembrie 2024, de la ora 12,00 într-un eveniment public găzduit la Casa de cultură din orașul Uricani, în prezența celor doi autori. Mai mult, special pentru acest eveniment, fotograful Sergiu Vințan a pregătit o expoziție de fotografii artistice care reflectă, în 20 de imagini-simbol Ținutul Momârlanilor, expoziția urmând să fie vernisată în cadrul aceluiași eveniment.
Tot cu acest prilej, Casa de cultură din Uricani găzduiește și lansarea revistei care încheie proiectul de succes „Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”, proiect derulat în anul 2024 de Asociația Ținutul Momârlanilor, condusă cu pasiune și energie de Claudia Șandru. Revista, editată de asemenea în condiții grafice deosebite va fi distribuită gratuit publicului prezent la acest eveniment, însă ea va ajunge, prin intermediul aceleiași asociații editoare, în marile orașe ale țării, în biblioteci și instituții publice regionale și naționale.
Prezentarea celor două proiecte culturale va fi însoțită de un spectacol artistic extraordinar, în care cei mai valoroși artiști ai comunității momârlanilor din orașul Uricani vor concerta, în fața publicului spectator, aducând în atenție cântul, jocul, portul și, tradițiile comunităților speciale din Ținutul Momârlanilor.
”Sperăm că în jurul acestui brand al Văii Jiului care este „Ținutul Momârlanilor” să se adune toți cei care vor cu adevărat să contribuie la promovarea și punerea în valoare a tot ceea ce înseamnă aceasta, de la oameni, locuri și fapte capabile să trezească interesul turiștilor din întreaga lume. Noi avem, din fericire, la Uricani, multe modele de acest fel și nu putem decât să ne bucurăm de faptul că numele Ținutului Momârlanilor devine un reper și pentru creatorii de poezie, precum și pentru creatorii de artă fotografică. Salut cu bucurie inițiativa distinsei poete Mirela Cocheci, cetățean de onoare al orașului Uricani, care împreună cu tânărul și talentatul artist fotograf Sergiu Vințan au găsit în Ținutul Momârlanilor inspirația necesară pentru a aduce în atenție prin cuvinte și poezii emoționante dar și prin imagini fermecătoare, tot ceea ce are mai frumos și mai valoros orașul nostru și Valea Jiului. La fel, salut inițiativa doamnei Claudia Șandru care, prin Asociația Ținutul Momârlanilor a redescoperit și promovat tradiții și valori autentice ale uricănenilor de care suntem, cu toții, atât de mândri, pe care vă invit să le descoperiți și să prețuiți la justă valoare”, spune Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Participarea publicului la sepctacolul-eveniment „Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor” de sâmbătă, 14 decembrie 2024, care va avea loc la Casa de cultură din orașul Uricani de la ora 12,00 este gratuită și binevenită.