„Poveste de iarnă” scrisă cu generozitate, pasiune și solidaritate de participanții la a VIII-a ediție a balului de caritate al societății civile din Valea Jiului

„Poveste de iarnă” scrisă cu generozitate, pasiune și solidaritate de participanții la a VIII-a ediție a balului de caritate al societății civile din Valea Jiului

Balul caritabil ”Poveste de iarnă” a adus laolaltă, în ambianța elegantă de la noul „Ballroom Castelul Rădăcinilor” sute de oameni din elita economică, politică, socială, educațională și culturală a Văii Jiului (și nu numai!) care au dorit astfel să dăruiască și să fie, în același timp, dăruiți în acest emoționant proiect. Un proiect care, din 2017, își propune să premieze excelența în educație și în artă, dar ăn același timp, să susțină activități relevante ale unor oameni și organizații care acționează pentru sprijinirea unor categorii sociale care necesită mai multă atenție.

Prima ”lectură”  a „Poveștii de iarnă” a avut loc în sufrageria cafenelei Aztek din Petroșani, în 2017, când o mână de prieteni s-au strâns aici nu doar pentru a se bucura de încă o seară frumoasă de muzică și poezie, ci și pentru a dărui bucurie și speranță altor oameni cu care viața nu a fost la fel de generoasă. Câțiva artiști ai Văii Jiului au donat creații plastice pe care iubitorii de artă le-au licitat, în dorința de a-și face lor înșiși un minunat cadou de sărbători, iar fondurile astfel obținute au fost gestionate de organizatori în scopuri exclusiv caritabile.

În timp, această frumoasă ”poveste de iarnă” s-a dovedit a fi una de real succes și, an după an, a crescut precum un bulgăre de zăpadă. Rând pe rând, proiectului caritabil i s-au alăturat organizații puternice și implicate în viața comunităților locale din Valea Jiului: Universitatea din Petroșani, Comanderia 32 ”Matei Corvin” Petroșani a OSMTH, Asociația ”Orizontul Mistria” 190, Aztek Caffe Petroșani, Lions Club ”Via Regis” Petroșani, Asociația „Cheia de Boltă” Petroșani, Lions Club Petroșani și Conacul Rădăcinilor, iar numărul tot mai mare de oameni deja dăruiți cu un statut profesional, financiar sau social respectabil,  dornici să participe la acest eveniment a făcut ca spațiul cafenelei Aztek să devină neîncăpător pentru a-i putea primi pe toți cei interesați.

Câteva sute de oameni au participat și în acest an, la cea de-a VIII-a ediție a evenimentului, care s-a derulat vineri, 13 decembrie 2024 la Castelul Rădăcilor din Petrila, în cadrul unei seri de excepție care a atins și de această dată pragul de sus al excelenței, din toate punctele de vedere. Datorită acestui interes remarcabil, licitația cu obiecte și servicii de lux, cu lucrări de artă și valoroase piese de colecție s-a dovedit a fi un succes de mari proporții, sumele astfel colectate permițând organizatorilor nu doar să continue proiectele devenite deja de tradiție, ci și să dezvolte unele noi.

Spre exemplu, ”Povestea de iarnă” a anului 2024 a prezentat, din nou, activitatea de voluntariat absolut fenomenală pe care, în cadrul Asociației Autism Helping Hands Petroșani condusă de Ioana Alexandra Bogdan, o desfășoară, cu rezultate fantastice, Ancuța Iftene (psiholog), Corina Gaiță (terapeut integrare senzorială), Geraldina Arina Mitroi (psiholog), Alexandra Corduneanu (logoped) și Ligia Grason (terapeut ABA). Munca acestor tinere de excepție dedicată copiilor cu autism a dat noi rezultate spectaculoase, și grație sprijinului primit a putut fi realizată modernizarea clădirii în care se desfășoară programele de terapie, dar și a bazei materiale a asociației, iar o parte din fondurile colectate la balul ”Poveste de iarnă” din acest an vor merge din nou către această activitate.

Poate cea mai valoroasă latură a acestui proiect este aceea prin care în ”Povestea de iarnă” au fost aduși cei mai valoroși tineri ai comunității din Valea Jiului, lăudați, aplaudați și mai ales recompensați cu premii generoase în sume considerabile de bani, meritate și necesare pentru cei care nădăjduim că vor fi următoarea generație a elitelor acestei comunități.

Anul acesta, acești tineri, liceeni și studenți excepționali ai Văii Jiului sunt, într-o ordine absolut aleatorie, următorii premianți: Alexandru Nicolae Moroșanu, Florin Adrian Bolunduț, Darius Marioane, Denisa Nicoleta Giol, Natalia Darie, Alexia Ciule, Bogdan Gabriel Baron, Natalia Mustocea, Tudor Tomescu, Bogdan Vasilescu, Paul Adrian Potoroacă, Cristina Karacsony, Karla Balint, Cosmin Alexandru Cojocaru, Eduard Andronache și Ionuț Constiantin Cherciu.

Acestora, le-au fost oferite premii în valoare de 1500 de lei pentru performanțele lor deosebite în educație. De altfel, tocmai pentru a evidenția și mai bine valoarea acestor premii, cel căruia i-a revenit misiunea de a înmâna diplomele de recunoaștere a meritelor și plicurile cu stimulente în bani pentru cei 15 tineri din elita sistemului educațional al Văii Jiului, a fost prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani, dar și alți prestigioși reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri din Valea Jiului.

Un premiu special a fost oferit de organizatori și remarcabilului artist Paul Șerban, ale cărui lucrări au captat interesul a milioane de oameni, aducând în atenție nu doar remarcabilul său talent în domeniul land-art, ci și constituind o excelentă formă de promovare a Văii Jiului.

Balul caritabil al societății civile din Valea Jiului „Poveste de iarnă” s-a bucurat și de un excelent program artistic, susținut de încă un copil-minune al artei muzicale din această zonă, Delia Stana, cunoscută deja în lumea muzicii românești drept „Selia”, dar și de recitalul extraordinar al recent înființarei trupe „Quantum 4” din Petroșani, în care veteranul baterist al „Acustic”-ului (și nu numai), maestrul Iosif „Ioțo” Toth face furori alături de Laura Marica, Luminița Donisă și Alex Csiki. Un factor definitoriu pentru succesului evenimentului caritabil „Poveste de iarnă” din anul 2024 l-a constituit, fără îndoială, și prestația de excepție a unuia dintre cei mai îndrăgiți prezentatori de evenimente din România, actorul Mihai Mitoșeru, căruia i s-a alăturat, deghizat într-un șugubăț Moș Crăciun, actorul Laurențiu Vlad. Astfel, a devenit, cred, doar un detaliu că în această echipă de top, organizatorii au păstrat un loc special și pentru semnatarul acestor rânduri, așa cum se întâmplă încă de la prima ediție a evenimentului.

O nouă ediție a evenimentului caritabil ”Poveste de iarnă” s-a încheiat astfel cu succes, demonstrând că în comunitatea Văii Jiului generozitatea, prietenia, implicarea socială sunt valori cărora le subscriu din ce în ce mai mulți oameni, așa cum performanța în educație și excelent, sub toate formele de exprimare a acesteia, sunt certitudini. Este suficient doar să le punem laolaltă, pentru a trăi cu toții ocazia și bucuria de a dărui, dăruindu-ne. De aceea, ”Poveste de iarnă” este una dintre cele mai frumoase povești cu și despre oamenii frumoși, talentați și generoși ai Văii Jiului.

Cele mai frumoase povești sunt cele de iarnă, sunt cele ce stau sub semnul generozității, dăruirii și credinței că binele se întoarce întotdeauna la cel care-l face, cu bine. Pentru că atunci când bucuria de dărui nu este rodul unei strategii, ci pur și simplu un mod de viață, poveștile de succes cu oameni frumoși, cu tineri ambițioși, cu modele umane fabuloase sunt, de fapt, parte din viața comunității noastre. Peste ediția a VIII-a a acestui eveniment s-a tras cortina, dar povestea merge mai departe!… Pentru a ne putea bucura, cu toții de sărbători fericite!