Veteranii căsniciei din Petrila, sărbătoriți la Muzeul Satului

Veteranii căsniciei din Petrila, sărbătoriți la Muzeul Satului

Pentru administrația publică locală de la Petrila a devenit o datorie de onoare sărbătorirea, în fiecare an, a familiilor de petrileni care au adunat în buchetul vieții lor 50 sau chiar 60 de ani de căsnicie. În opinia primarului Vasile Jurca, această performanță pe care, din fericire, o ating zeci de respectabile familii din orașul Petrila, în fiecare an, este un exemplu pentru întreaga comunitate iar, tocmai din acest motiv, familiile de aur și de platină ale Petrilei, sunt sărbătorite în cadru festiv și înaintea sărbătorilor de iarnă.

Pentru ediția din acest an a sărbătorii dedicate veteranilor căsniciei, Primăria și Consiliul local al orașului Petrila au ales un loc special pentru desfășurarea acestui eveniment: noul Muzeu al Satului Tradițional de la Jieț, un loc pe care primarul Vasile Jurca și-a propus să-l transforme în „inima” evenimentelor culturale și sociale ale comunității petrilene.

Aici și-au dat întâlnire astăzi un număr de 13 familii din comunitatea Petrilei, cu liderii comunității locale, cu reprezentanți ai administrației locale, dar și cu copii și nepoți, pentru a celebra împreună bucuria împlinirii a 50 de ani și, în câteva cazuri, chiar 60 de ani, de căsnicie. O performanță abslolut admirabilă, după cum a evidențiat primarul Vasile Jurca. „Este nu doar admirabilă această performanță, ci și una care spune foarte multe despre viața distinșilor noștri sărbătoriți. Trăim în prezent vremuri în care astfel de modele de oameni, care trăiesc împreună, iată, mai bine de o jumătate de secol, sunt tot mai rare și tocmai de aceea ne bucurăm că îi putem sărbători pe acești seniori cu adevărat de aur ai comunității noastre. Celor sărbătoriți astăzi le doresc, din toată inima, sănătate și viață lungă și fericită iar eu îmi doresc să-i putem sărbători și la 70 de ani de căsnicie și-i asigur de întregul meu respect pentru performanța lor de viață și de familie, dar și pentru rolul lor esențial în dezvoltarea comunității petrilene”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Cuplurile de aur și de platină din orașul Petrila au primit cu acest prilej, dincolo de aplauze și cuvinte potrivite,  câte o diplomă, un mic cadou și un premiu pentru fidelitate, instituit prin decizia Consiliului local al orașului Petrila, la inițiativa primarului Vasile Jurca. În plus, anul acesta, participanții au avut și bucuria de a primi colindul corului de copii de la Școala de Muzică „I.G. Duca” din Petroșani, dirijat de pasionatul profesor Aida Roșca, cetățean al orașului Petrila.

”Premiul pe care Consiliul Local al orașului Petrila vi-l oferă astăzi este un gest simbolic pe care-l facem, o modalitate de a vă mulțumi, în numele comunității noastre, pentru contribuția pe care ați avut-o și o aveți la tot ceea ce înseamnă astăzi orașul Petrila. Știu că ați trăit și muncit în vremuri mult mai dificile decât sunt cele de astăzi și este admirabil faptul că ați trecut împreună peste toate cele bune sau mai puțin bune din viață, lucru care astăzi este tot mai rar la generațiile mai tinere. De asemenea, aceasta este o formă de apreciere pentru faptul că promovați valorile familiei și sunteți într-adevăr un model pentru tânăra generație. Pentru că dumneavoastră sunteți un model pentru noi, care poate nu întotdeauna prețuim așa cum se cuvine această instituție fundamentală care este Familia. Vă doresc multă sănătate și multe bucurii! La mulți ani!”, le-a transmis celor sărbătoriți cu acest prilej, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Și viceprimarul orașului Petrila, Marius Heljiu a evidențiat faptul că o viață de familie de peste cinci decenii este o performanță absolut formidabilă. „Numai când mă gândesc la faptul că atunci când dumneavoastră porneați în drumul comun al căsniciei, eu abia veneam pe lume, deja am în față dimensiunea acestei formidabile performanțe pe care ați atins-o. Vă felicit și vă mulțumesc pentru modelul pe care-l dați generațiilor mai tinere în tot ceea ce înseamnă o viață încununată de cele mai frumoase valori: înțelegere, dragoste, muncă, familie”, a spus Marius Heljiu, viceprimarul orașului Petrila.

Anul acesta, sărbătoarea veteranilor căniciei a adus la acest eveniment familiile: Ciobotaru Ion și Elena, Dinuți Stan și Maria (pentru 60 de ani de căsătorie), respectiv Antal Andrei și Elisabeta, Balogh Francisc și Maria, Bardaș Gheorghe și Varvara-Elisabeta, Bolohan Alexandru și Margareta-Camelia, Câmpean Traian și Elena, Dumitraș Mihai și Maria, Ivan Neculai și Dorina, Marcu Gheorghe și Valeria, Teodosiu Viorel și Lucia-Maria, Totoașă Ion și Elena. Pe lista întocmită de Serviciul Local pentru Evidența Populației al orașului Petrila a mai fost prezentă și familia Anechiței Mihai și Viorica, însă din păcate, timpul nu a mai avut răbdare pentru Anechiței Mihai pentru a se bucura de acest premiu, acesta fiind chemat la Domnul zilele trecute.

Emoționați și încântați de cuvintele frumoase și de atenția primită din partea oficialităților locale, sărbătoriții le-au dezvăluit celor prezenți că secretul longevității vieții lor în familie constă are la bază dragostea reciprocă, dar mai ales respectul, încrederea și devotamentul cu care și-au tratat de-a lungul anilor partenerul de viață. Aceștia s-au declarat onorați de atenția primită din partea Primăriei și Consiliului local al orașului Petrila și le-au urat, la rândul lor, liderilor comunității petrilene să atingă astfel de performanțe în propria lor viață de familie.

Poate că ingredientul cu adevărat special al longevității vieții de familie rămâne încă unul secret sau cel puțin unul greu de descifrat, însă considerația și respectul pe care autoritățile locale din orașul Petrila îl arată familiilor care au atins această performanță de excepție este unul onorant și apreciabil.