Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva găzduiește, în perioada 12 februarie – 3 martie 2025 expoziția de fotografie intitulată „Zona fără semnal” avându-l ca autor pe Horea Preja. Aceasta va fi vernisată miercuri, 12 februarie 2025, de la ora 17,00.
Horea Preja este antreprenor în Timișoara, absolvent al Facultății de muzică și teatru de la Universitatea de Vest din Timişoara (în 2002) și al Facultății de Management în producţie şi transporturi de la Universitatea Politehnică din Timişoara (în 1998).
Este preocupat de fotografie din anul 1994. A făcut primii pași în fotografie utilizând un aparat Zenit 11, apoi aparatură analogică Nikon și Canon. În 2008 a optat pentru fotografia digitală.
Pasionat de fotografia de stradă, reportaj și portret, de lumină, de oameni, chipuri, siluete, locuri, stări de spirit… din care își propune să extragă frumosul.
Horea Preja a expus lucrări de artă fotografică în Franța, Timișoara (alături de gruparea Noima), în mai multe ediții ale saloanelor hunedorene ÎnSEMNE fotografice” din Deva. Deși este antreprenor în domeniul IT, fotografia și muzica îl preocupă constant de câteva decenii. A organizat alături de ieromonahul Pantelimon de la Mânăstirea Oașa workshop-uri de fotografie cu invitați precum: Dinu Lazăr, Dragoș Lumpan, Mihai Moiceanu. A fost la rândul său lector în cadrul mai multor ateliere de fotografie (Atelierul de Fotografie Deva, Mânăstirea Oașa).
Despre expoziția sa „Zona fără semnal”, Horea Preja spune că este o poveste vizuală care i-a fost, încă de la început, foarte evidentă cu ochiul liber.
„Zona fără semnal este un proiect personal pe care l-am dezvoltat în ultimii câțiva ani pornind de la un gând mai vechi și stăruitor de-al meu…
Un gând firav ce insista să se concretizeze cu fiecare experiență pe care eu o trăiam în medii mai aparte… Acele medii care încă frizează dogmele contemporane legate de normalitate: cu oameni mai puțin dependenți de telefon, televizor sau calculator, de gadget-uri și de internet.
Cu alte cuvinte, Zona fără semnal este o poveste vizuală care mi-a fost, încă de la început, foarte evidentă cu ochiul liber. De aceea am și ales să scriu această poveste cu lumină, adică fotografic.
În acele medii mai aparte în care pașii m-au purtat – fie că e vorba de comunități monahale sau bisericești, de zone locuite de rromi sau de sate izolate și sărace – am simțit că există subiecte mai interesante și, fotografic, mult mai atractive decât în zonele în care device-urile sunt omniprezente în viața de zi cu zi.
Acolo, oamenii au o comunicare mai directă unii cu alții, o veselie mai mare între ei, o dinamică mai vie și o prezență fizică cu adevărat inedită: sunt mai plini de viață!
Dacă îi privim pe adulți, ei pot avea petreceri mai înflăcărate, discuții mai hazlii, remarci mai înțepătoare, replici mai copilărești. Iar dacă îi privim pe copii, vedem cum își dau sufletul alergând în stânga și-n dreapta, se bucură cu toată ființa de orice marcă de bicicletă și de orice mașinuță, savurează intens toată bucuria pe care le-o dă orice jucărie și șutează neobosiți mingile până le cade și ultimul petec de mușama de pe ele.
În această realitate a oamenilor care nu sunt dependenți de gadget-uri, am constatat că s-a păstrat acea gândire simplă, dar clădită trainic pe noțiuni clare de bine și rău. Bunăoară, o gândire vie și încă neamorțită pe axa lui „îmi place, deci vreau; nu-mi place, nu-mi doresc”, axă tot mai mult impusă de lumea digitală în care astăzi trăim.
Zona fără semnal reprezintă astfel normalitatea unei lumi care apune…”, spune Horea Preja.
Expoziția artistului fotograf Horea Preja va fi deschisă în perioada 12 februarie – 3 martie 2025, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.