Actori ai teatrului din Petroșani, „Martiri” sub bagheta regizorului Dumitru Acriș în premiera nr.1 a anului 2025

Actori ai teatrului din Petroșani, „Martiri” sub bagheta regizorului Dumitru Acriș în premiera nr.1 a anului 2025

Premiera cu numărul 1 a anului 2025 la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani aduce în atenția publicului un spectacol-eveniment: „Martiri” de Marius von Mayenburg, spectacol pus în scenă aici sub bagheta eminentului regizor basarabean Dumitru Acriș.

Acesta revine la teatrul din Petroșani după succesul repurtat în stagiunea precedentă cu spectacolul „Ciuleandra”, realizat după romanul ononim al lui Liviu Rebreanu. Regizorul Dumitru Acriș se declară încântat de colaborarea cu actorii teatrului din Valea Jiului și de interacțiunea cu publicul din această regiune a României. El este convins de faptul că teatrul din Petroșani are o trupă valoroasă, aptă să lucreze cu orice regizor, de orice calibru.

Piesa pusă în scenă de regizorul Dumitru Acriș pentru prima premieră a anului 2025 de la Teatrul din Petroșani, „Martiri” de Marius von Mayenburg, este o poveste despre dogmă și dreptate, subiect cât se poate de actual pentru vremurile pe care le trăim și controversele dintr-o societate în care parcă tot mai mulți oameni îl au pe Dumnezeu pe buze, însă tot mai puțini sunt cei care-l au în suflet. „Acest spectacol vorbește despre lucruri pe care le trăim dar pe care câteodată le trecem sub tăcere. Cred că acest spectacol vine să prevină diferite generații și cred că este foarte util, pentru că în el este foarte mult dialog și nerv deschis. Mie mi-a plăcut foarte mult textul lui Mayerburg și mă bucur că echipa și direcția acestui teatru rezonează la acesta, iar echipa cu care lucrez a pus suflet și talent maxim pentru a face din acest spectacol un eveniment artistic memorabil pentru ei și pentru public”, spune regizorul Dumitru Acriș.

Potrivit secretarului literar al Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroșani, criticul de teatru Claudiu Groza, tema acestei piese se dovedește extrem de actuală pentru vremurile de azi. „Adolescentul Benjamin intră într-un fel de transă mistică, devenind un propovăduitor habotnic al Bibliei printre colegii și profesorii săi de liceu. Fervorii sale religioase i se va opune judecată raționalistă a profesoarei de biologie, iar confruntarea dintre cei doi va avea un deznodământ dureros și neașteptat. „Morala” implicită a textului este că orice dogmă susținută orbește și fără nuanțe poate provoca o catastrofă”, arată Claudiu Groza.

În acest nou spectacol pus în scenă la teatrul din Petroșani de Dumitru Acriș joacă Andrei Șchiopu (în rolul Benjamin), Izabela Badovics (în rolul Erika Roth, profesoara de biologie, chimie, fizică), Irina Bodea-Radu (în rolul Inge Südel, mama lui Benjamin), Cosmin Brehuță (în rolul Willy Batzler, directorul școlii), Bogdan Florea (în rolul Markus Dörflinger, profesorul de istorie și sport), Mihai Rădulea (în rolul preotul Menrath, profesorul de religie) și Patricia Buraga, Simona Codreanu, Bogdan Constantin Tălmaciu (în rolurile elevilor). Scenografia este concepută de Dumitru Acriș, traducerea a fost realizată de Elise Wilk, dramaturgia spectacolului de Angelina Roșca, video Cătălin Cora, asistent scenografie Cliuța Șușu.

Distribuit ca protagonist al acestui spectacol, tânărul actor Andrei Șchiopu, devenit deja un reper de valoare și talent în trupa de actori de la Petroșani, face un rol extrem de dificil în rolul unui personaj (Benjiamin) care se revendică a fi oarecum mesianic, în deplină contradicție cu lumea în care trăiește și căreia nu vrea să i se conformeze ci, dimpotrivă, încearcă prin puterea credinței, să o readucă pe calea cea dreaptă. „Personajul meu este al unui băiat care a crescut fără tată și care, în perioada pubertății, ritmată de drame hormonale, găsește refugiul în Sfânta Scriptură. Doar că o interpretează fără îndrumător, cum îl duce pe el capul și ajunge să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu, dar nu așa cum trebuie”, explică Andrei Șchiopu.

Spectacolul „Martiri” consemnează totodată debutul pe scenă al unui tânăr actor nou venit în echipa teatrului din Valea Jiului, Bogdan Florea, căruia regizorul Dumitru Acriș i-a distribuit rolul profesorului de istorie și sport Markus Dörflinger. „Rolul acesta este unul provocator, pentru că profesorul Markus Dörflinger este un personaj pe care nu-l poți scoate din zona lui confort, care pare dezinteresat de toți și de toate, însă care din cauza lui Benjamin, este nevoit să facă asta”, spune actorul Bogdan Florea.

Autorul textului dramaturgic, Marius von Mayenburg este unul dintre dramaturgii celebri ai lumii. A scris circa 20 de piese, unele traduse și jucate în numeroase țări de pe toate continentele. Printre cele mai cunoscute se numără „Chip de foc”, care l-a și făcut faimos, „Urâtul”, „Perplex” sau „Martiri” (scrisă în 2012). Mayenburg abordează subiecte acute, puternice, care pun personajele în ipostaze conflictuale, la limită, reflectând deriva individului contemporan și criza comunicării.

Pentru ca spectacolul „Martiri” pe scena Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani să fie unul încununat de succes, echipa de producție a început pregătirile încă din 6 ianuarie 2025, iar acestea se derulează intens în zilele care au mai rămas până la dubla premieră, programată să se desfășoare pe 22 și 23 februarie 2025. Conform unui ritual ce caracterizează munca regizorului Dumitru Acriș, la conferința de presă de dinaintea evenimentului, acesta a spart pe scenă o farfurie pe care înainte a fost înscris numele întregii echipe care lucrează la acest proiect, iar fiecare dintre aceștia și-a însușit un ciob, ca semn al amintirilor de suflet generate de întreaga construcție artistică. „Ritualul este foarte simplu. Avem o farfurie pe care este înscris numele tuturor celor care au lucrat la acest spectacol, de la actori și regizor până la oamenii pe care n-o să-i vedeți în scenă dar fără de care spectacolul acesta nu poate să aibă loc. Voi sparge această farfurie și fiecare dintre noi vom lua un ciob, iar în ziua premierei adunăm cioburile”, explică regizorul Dumitru Acriș acest inedit ritual al său.

Spectacolele de gală ale premierei cu numărul 1 din anul 2025 pe scena Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani vor avea loc în zilele de 22, respectiv 23 februarie 2025, de la ora 18,00. Biletele se pot cumpăra de la Agenția teatrală de luni până vineri între orele 8-16 sau online de pe platforma iabilet.ro. Prețul biletului este de 50 de lei / 40 de lei pentru elevi, studenți, pensionari. Spectacolul nu este recomandat copiilor cu vârsta de sub 16 ani.