Știrea potrivit căreia, în următoarele aproape două săptămâni, zona de vest a României este traversată de cel mai mare transport rutier agabaritic, a devenit una virală la nivelul întregii țări.
Convoiul are o lungime totală de 120 m, lățime de 6 m, înălțime de 5,4 m și greutate 788 tone. Transportul face parte dintr-un contract ce cuprinde peste 250 de componente care au început să fie livrate la Mintia încă din luna iunie 2024 și au termene fixe de instalare pe fundații. Acest transport se va efectua în perioada 23.02.202 – 04.03.2025 pe ruta: Nădlac 1 PTF – DN 7 – Nădlac 2 PTF – DN 7G – A1 – Giarmata – DJ 691 – Pișchia – DJ 691 – Alioș – DJ 691 – Neudorf – DJ 682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN 7) – DN 7 – Ilia – A1 – Grind – DN 68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.
Convoiul agabaritic va transporta o turbină către Termocentrala Mintia (județul Hunedoara), termocentrală aflată în plin proces de retehnologizare, după ce Guvernul României a declarat proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice.
Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1,770 MW. Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de locuri de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.
Președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor apreciază că noua centrală electrică de la Mintia reprezintă o etapă crucială în drumul nostru spre o economie durabilă și prosperă. „Cu o capacitate impresionantă de 1.700 MW, aceasta va fi cea mai mare de acest tip din Europa, contribuind semnificativ la securitatea energetică națională și la tranziția către un sistem energetic modern și sustenabil. Mintia va redeveni un punct de referință în sectorul energetic. Pentru mine, acest proiect are și o semnificație personală, având în vedere că mi-am început activitatea profesională la fosta Termocentrală Mintia, un simbol al industriei energetice românești. Astăzi, asistăm la renașterea acestui obiectiv printr-o investiție de anvergură, care va crea locuri de muncă și va impulsiona economia locală. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect – de la echipele de ingineri și muncitori până la autoritățile locale și naționale și, bineînțeles, investitorilor de la Mass Global Energy Rom SRL – pentru angajamentul ferm de a duce acest proiect la bun sfârșit. Consiliul Județean Hunedoara va sprijini în continuare implementarea cu succes a acestui proiect, care a devenit unul comun”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara precizează că instituția pe care o conduce va sprijini implementarea cu succes a acestui proiect, subliniind că, deși este o investiție privată, cooperarea și colaborarea instituțională sunt esențiale pentru reușita punerii în funcțiune a centralei, conform angajamentelor asumate.
Traseul convoiului uriaș de 788 de tone și o lungime de 120 de metri este atent monitorizat de CNAIR, iar deplasarea acestuia se face sub supravegherea Poliției Rutiere. Transportul agabaritic este așteptat să ajungă la destinație în data de 4 martie.