Studenți ai UBB Cluj în vizită la Mina Petrila

Studenți ai UBB Cluj în vizită la Mina Petrila

Ansamblul Istoric Mina Petrila se bucură tot mai mult de interes din partea turiștilor care vin aici pentru a descoperi istoria mineritului din ceea ce a fost cândva cel mai mare bazin carbonifer al României, dar și pentru a descoperi modul inspirat în care exploatarea cărbunelui s-a transformat aici într-i veritabilă exploatare culturală.

În acest context s-a înscris și vizita de documentare efectuată, în aceste zile, la Mina Petrila de un  grup de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care urmerază cursurile specializării Geografie.

Doinița Maria Bălănesc, directorul de patrimoniu al Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara, instituție care a preluat coordonarea „Ansamblului Istoric Mina Petrila” al CJH, apreciază că această întâlnire a fost mai mult decât o simplă vizită – a fost un schimb de idei, emoții și perspective între trecutul industrial al Văii Jiului și viitorii specialiști ai țării. „Le mulțumim pentru interesul arătat față de patrimoniul nostru, pentru curiozitatea autentică și perspectivele oferite, și pentru deschiderea cu care au pășit pe urmele minerilor care au scris istoria acestei comunități. Exploatarea Culturală Petrila rămâne un spațiu viu, deschis, în care memoria se întâlnește cu speranța. Pe această cale, îi invităm cu drag pe toți cei care tranzitează Valea Jiului să ne viziteze”, a spus Doinița Maria Bălănesc.

Studenții la UBB Cluj au avut ocazia să vadă, mulți dintre ei în premieră, cum arăta o mină de cărbune, care erau activitățile desfășurate aici, au avut ocazia în același timp să cunoască și paginile de sacrificiu din istoria fostei mine petrila, paginile curajului și eroismului, devoalate la Muzeul Salvatorului Miner din cadrul Ansamblului Istoric „Mina Petrila”, fondat de minerul Cătălin Cenușe, unicul muzeu de acest fel din România. De asemenea, un punct de atracție al vizitei studenților de la UBB l-au constituit reperele cultural-artistice instalate aici de Ion Barbu și expoziția de fotografii a tânărului artist fotograf din Valea Jiului, Sergiu Vințan, masterand la UBB Cluj.

Directorul de patrimoniu al CCA Huneodara, Doinița Maria Bălănesc recomandă tuturor celor care vor să descopere un ansamblu muzeal unic în România, în mod special elevilor, tinerilor, studenților să vină la Petrila, unde întregul ansamblu istori Mina Petrila este pregătit să le spună povestea unei lumi care merită cunoscută.