Valeriu Butulescu domiciliază în Petroşani din 1961. Aici a urmat învăţământul gimnazial şi liceal. În 1973, fiind student la Institutul de Mine, câştigă (prin concurs) un lucru rar pe atunci: o bursă republicană, pentru studii peste hotare. Vreme de şase ani va studia în Polonia. După ce a absolvit în mod strălucit Academia de Mine şi Metalurgie de la Cracovia a revenit la Petroşani, unde a lucrat în sectorul minier până la pensionare.
În paralel, a desfăşurat o extraordinară activitate literară, despre care s-au spus şi s-au scris multe. Apreciat de sute de critici din ţară şi din lumea întreagă, mai ales pentru teatru şi creaţia sa aforistică, Valeriu Butulescu intră în Istoria literaturii române, drept cel mai tradus scriitor român în viaţă. Alex Ştefănescu, unul din marii critici ai României postdecembriste îl definea astfel: “Cine este Valeriu Butulescu? Este cel mai valoros autor de aforisme din România, din toate timpurile, şi unul dintre cei mai valoroşi din lume. Cărţile sale au apărut în toate limbile pământului şi pretutindeni au fost commentate cu admiraţie. A primit numeroase premii în străinătate.”
Spirit polivalent şi enciclopedist, de-a lungul deceniilor Valeriu Butulescu se remarcă şi în alte domenii. Vorbeşte cursiv cinci limbi, câştigă premii judeţene şi naţionale ca interpret la chitară clasică, compune şi execută la pian “aforisme muzicale”, joacă fotbal, ca portar la Utilajul Petroşani, e un şahist remarcabil etc.
În liceu a fost olimpic la chimie, fizică, limba română, istorie şi matematică. Fiind elevul ascultător al fratelui său mai mare, profesorul Ion Butulescu, el deprinde cu sârg tainele matematicii (mai ales ale geometriei), fiind un apreciat şi căutat meditator în anii 80.
Revoluţia din Decembrie aprinde în inima lui Valeriu Butulescu o pasiune nouă: politica. În ianuarie 1990 înfiinţează la Petroşani săptămânalul “Semnal” prima publicaţie privată din Valea Jiului. Trebuie spus că ziaristica nu-i era străină. Debutase în ziarul local Steagul roşu, cu care a colaborat constant aproape douăzeci de ani. Dar “Semnal” a fost pe tot parcursul o publicaţie politică, de orientare social-democrată.
Redacţia săptămânalului Semnal era compusă dintr-un singur om: Valeriu Butulescu. El scria cam totul, sub diverse pseudonime, el asigura corectura. Ba se ocupa şi de difuzarea în judeţ a periodicului, care atinsese tiraje impresionante de 50.000 exemplare.
Articolele sale politice, scrise cu verva şi umorul care îl caracterizează atrag atenţia celor din jur. În martie 1990 este cooptat în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională Petroşani – forma incipientă a actualului Consiliu Local. Social-democraţii îl propun pentru Parlamentul României, La 20 mai 1990 devine deputat.
În Parlament se afirmă cu discursurile sale scurte, garnisite cu aforisme, care fac Aula să vibreze, stârnind ropote de aplauze. Îl ajută mult şi conjunctura. E perioada fierbinte a începutului, când Valea Jiului e pe buzele tuturor. Deşi inginer, graţie activităţii sale literare este ales vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Artă din Camera Deputaţilor.
Ca preşedinte al social-democraţilor din judeţ, în februarie 1992 organizează primele alegeri locale, fiind primul pe lista consilierilor municipali de la Petroşani. Iar în 1996 deschide lista consilierilor judeţeni, fiind preşedintele Comisiei de Cultură din această structură.
În 2000 este reales consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei de Relaţii Externe. Iar în perioada 2004 -2008, în prima jumătate a fost consilier municipal, iar în cealaltă, consilier judeţean.
Începând cu anul 2008 se dedică total administraţiei locale. Astfel, la alegerile din 2008, 2012, 2016, 2020 şi 2024 câştigă mandate de consilier municipal la Petroşani. Este de departe cel mai activ consilier, având cele mai multe proiecte de hotărâri adoptate de consiliu.
Valeriu Butulescu este iniţiatorul acordării titlului de Cetăţean de Onoare Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Cu ocazia decernării, pe 14 octombrie 2007, Regele Mihai şi Regina Ana fac o vizită istorică la Petroşani.Iar discursul de recepţie este susţinut de Valeriu Butulescu
Nici Polonia, ţara în care a studiat şi s-a format intelectual, nu l-a uitat pe Valeriu Butulescu. În august 2005 este primit la Gdansk de către Preşedintele Poloniei, legendarul Lech Walesa, laureate al Premiului Nobel. Iar Academia de Mine din Cracovia îl include în topul absolvenţilor cu care se mândreşte, din toate timpurile.
Primăvara aceasta Valeriu Butulescu a împlinit 35 ani de activitate neîntreruptă în slujba comunităţii. Ca ales al acesteia a depus de unsprezece ori jurământ de credinţă. Din câte ştim noi, un asemenea caz de longevitate şi consecvenţă nu există nicăieri în judeţul Hunedoara. Şi probabil nici în alte judeţe.
Cu această ocazie, Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi i-a oferit lui Valeriu Butulescu o Diplomă de Onoare, marcând cu respect această frumoasă aniversare.
În final, pentru a sublinia consecvenţa şi seriozitatea sa, vrem să mai menţionăm un record. Valeriu Butulescu este singurul om din Valea Jiului care a primit anual Premiul “Exclusiv” (ca scriitor, on de cultură, politician) pe toată perioada de decernare a acestuia, din 2006 până în prezent. Iar în anul 2014 i s-a conferit titlul “Omul Anului”.
