La Muzeul Textilelor de la Băița (jud. Hunedoara) s-a deschis în aceste zile o nouă expoziție, purtând titlul generic: „Patrimonii Hunedorene. Textile Tradiționale din Ținutul Pădurenilor.” Potrivit muzeografului dr. Florica Zaharia, co-proprietar al Muzeului textilelro și președinte al Asociației Textile Heritage Preservation, această expoziție prezintă concluzii ale cercetărilor de lungă durată făcute în Ținutul Pădurenilor și expune o selecție din materialele textile sistematic colecționate în ultimele trei decenii. Aceasta a mai precizat că piesele aparțin în exclusivitate colecției Muzeului Textilelor, iar majoritatea artefactelor datează din prima jumătate a sec. XX.
Pădurenii Hunedoarei, răsfirați pe culmile dealurilor și pe văile Munților Poiana Ruscăi, continuă să existe ca un grup unitar, cu o identitate bine definită. Patrimoniul lor textil prezent și azi în fiecare casă, se remarcă în primul rând prin costumul specific acestui grup de populație românească.

„Expoziția a fost gândită în jurul patrimoniului textil legat de ceremonialul nunții. Pentru Pădureni nunta este evenimentul principal din viața fiecăruia, a familiei și a comunității. În timpul nunții tot ce ține de materialul textil este evidențiat la cel mai înalt nivel: zestrea pregătită pentru/și de către mireasă, pentru a fi expusă în văzul nuntașilor, care include piese de costum, textile de interior și cele de uz gospodăresc; iar costumele mirilor, ale nașilor, a vornicul și ale nuntașilor sunt dintre cele mai alese, adesea evidențiind schimbările stilistice în timp ale anumitor piese”, a declarat dr. Monica Zaharia.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 Mai -30 Noiembrie, 2025 la Muzeul Textilelor, Corp B din localitatea Băița, aflat la nr. 21 din această localitate a județului Hunedoara.
Expoziția Patrimonii Hunedorene. Textile din Ținutul Pădurenilor și catalogul care va fi lansat în toamna acestui an au fost realizate cu ajutorul NOVA POWER & GAS. Nova Power & Gas este o companie românească, producător și furnizor de energie electrică și gaze naturale, cu o implicare activă în susținerea inițiativelor culturale și educaționale. Prin sprijinul oferit pentru această expoziție, Nova își reafirmă angajamentul față de promovarea patrimoniului cultural românesc și valorificarea tradițiilor autentice, contribuind astfel la conservarea și transmiterea acestora către generațiile viitoare.
Muzeul Textilelor este un muzeu privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana & Romulus Zaharia). Colectia include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse dealungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre, culoranţi, și structuri textile; și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America.
Colecția a fost făcută în ultimele patru decenii cu pasiune pentru textile, determinare, și expertiză profesională de catre Florica si Romulus Nicolae Zaharia și a ficei lor Ana Teodora Draguș. Florica Zaharia este Doctor în textile și Conservator Emerita a The Metropolitan Museum of Art, unde a profesat pentru aprope jumătate din viață ca și conservator textile. Treisprezece ani a fost șefă a Department of Textile Conservation. Romulus Nicolae Zaharia este inginer în industria alimentară, și un pasionat pentru istorie și pentru colecționat înca din tinerețe. Ana Teodora Draguș este inginer în zootehnie și biotehnologie, un activ membru al comunității și un entuziastic participant în formarea colecției FARZ.