Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a marcat două decenii de activitate printr-un eveniment special de recunoaștere și celebrare. Gala Geoparcului a fost dedicată comunității locale și partenerilor care au contribuit la dezvoltarea durabilă a acestui teritoriu cu un patrimoniu geologic, natural și cultural excepțional.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența conducerii Universității din București prin participarea rectorului prof. univ. dr. Marian Preda, alături de prorectorii prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc și prof. univ. dr. Răzvan Papuc și doamnei dr. Alina Mazilu de la Comisia Națională a României pentru UNESCO. Acestora li s-au alăturat vicepreședintele CJH, Alin Țambă, subprefectul județului Hunedoara, Lorincz Szell, primarii Adrian Pușcaș (Hațeg), Maria Huzoni (General Berthelot), Răzvan Ionescu Gruia (Bretea Română), Nicu Merian (Densuș), Ovidiu Ciolea (Pui), Marius Dănescu (Răchitova), Flavius Dilertea (Râu de Mori), Tiberiu Pasconi (Totești), Ioan Vlad (Sălașu de Sus), Petru Marc (Bănița), Dumitru Oprean (Sântămărie Orlea), Dorin Hibais (reprezentant al primăriei Sarmizegetusa), Georgeta Barabaș (director executiv al APM Hunedoara), directori de unități de învățământ, cadre didactice, antreprenori, reprezentanți ai organizațiilor partenere și jurnaliști.
La aniversarea primului geoparc cu recunoaștere UNESCO din România au participat peste 100 de invitați. În semn de apreciere, au fost oferite diplome și trofee aniversare celor care, de-a lungul anilor, au sprijinit activ misiunea Geoparcului. În prezentările făcute de cei coordonatorii Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, lector univ.dr. Alexandru Andrășanu – fondator al Geoparcului, Cristian Ciobanu – coordonator interimar, Dan Horațiu Popa – responsabil pentru relația cu comunitatea, Maria Tănăsescu – specialist în geo-diversitate și Adina Popa – specialist în educație și comunicare a fost evidențiate, pe scurt, activitățile desfășurate în cadrul acestei instituții de-a lungul celor două decenii și impactul acestora asupra comunității.
De altfel, munca acestora oameni pasionați și dedicați, a fost evidențiată în mod deosebit în discursul rectorului Universității București, prof.univ.dr. Marian Preda, precum și în alte cuvinte potrivite rostite de toți invitații care au luat cuvântul.
Gala Geoparcului s-a desfășurat într-un context aniversar internațional, marcând 25 de ani de la înființarea Rețelei Europene a Geoparcurilor și 10 ani de la crearea programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Evenimentul a fost inclus în programul Săptămânii Europene a Geoparcurilor, care promovează importanța patrimoniului geologic, natural și cultural al acestor teritorii unice de pe continentul nostru.
În foaierul Bisericii Qvo Vadis din Hațeg, care a găzduit evenimentul, a fost amenajat un spațiu expozițional în care au fost prezentate rezultatele preliminare ale proiectului Interreg Danube GeoTour Plus. Publicul a putut vizita o expoziție de fotografie și a descoperit trei trasee turistice în orașul Hațeg, realizate împreună cu Clubul Seniorilor, menite să valorifice patrimoniul local și să încurajeze ecoturismul responsabil. Mai mult, momentul festiv a fost dublat de un recital la nai al talentatului artist Florin Goia din Petroșani, un virtuoz al acestui instrument, care a reușit să aducă „sunetul naturii” în eleganta sală Quo Vadis din Hațeg, care a găzduit evenimentul.
Evenimentul a evidențiat contribuția Universității din București nu doar ca administrator al Geoparcului, ci și ca promotor al unui model de parteneriat în care educația, cercetarea științifică și implicarea comunității stau la baza dezvoltării durabile. Prin sprijinul cadrelor universitare, al cercetătorilor și al studenților implicați în proiecte educaționale, științifice și de conservare, Geoparcul a devenit un laborator viu de învățare și inovare, în care știința se conectează direct cu viața oamenilor din teritoriu.
Aproape 100 de diplome aniversare de excelență și tot atâtea trofee au fost atribuite unor oameni al căror rol este considerat de echipa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului drept unul definitoriu în existența acestuia și în dezvoltarea activităților cu impact educațional științific, social, educațional și identitar al acestuia.
Povestea de succes a Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, care face parte din rețeaua altor 229 de teritorii desemnate din 50 de țări ale lumii, fiind primul Geoparc înființat în România, continuă. Urmează noi și noi activități, noi și noi proiecte de succes pentru întregaa comunitate. Cel mai important dintre acestea este, desigur, depunerea documentației pentru reacreditare UNESCO, care va aduce acest statut onorant Geoparcului Țara Hațegului pentru o nouă perioadă de 10 ani, cu efecte pozitive relevante pentru întreaga regiune.
Fotografii realizate de Remus Suciu