„Arta Sunetelor”, o nouă ediție a Festivalului-concurs de muzică instrumentală și corală pentru copii s-a desfășurat la Petroșani

„Arta Sunetelor”, o nouă ediție a Festivalului-concurs de muzică instrumentală și corală pentru copii s-a desfășurat la Petroșani

Școala de Muzică din cadrul Școlii Gimnaziale „I.G. Duca” din Petroșani a fost, în aceste zile, scena celei de-a treia ediții a Festivalului-concurs de muzică instrumentală și corală pentru copii „Arta Sunetelor”, eveniment care continuă tradiția festivalului „Klavier Art” și care aduce în atenție copii talentați în arta interpretativă a muzicii clasice, la pian, vioară și violoncel, dar și în interpretarea vocală a partiturilor corale.

Evenimentul a adus în atenția juriului mai bine de 150 de copii de la clasele vocaționale ale unor școli gimnaziale din 8 localități din 6 județe ale țării. Profesorul Aida Roșca de la Școala gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, membru al echipei de organizare a concursului inter-județean „Arta Sunetelor” de la Petroșani spune că această competiție muzicală a avut loc pe 14 secțiuni, dintre care 8 au fost dedicate secțiunii de pian, iar celelalte s-au ămpărțit între secțiunile corale, respectiv de instrumente cu coarde și arcuș.

Interesul pentru acest festival-concurs de muzică instrumentală și corală pentru copii a fost și în acest an unul foarte ridicat, în ciuda faptului că evenimentul nu s-a putut desfășura în sala de concerte a Școlii gimnaziale ”I.G. Duca”, aflată acum în reparații, iar tinerii muzicieni au interpretat partiturile de pian nu pe un pian de concert ci pe cele de exercițiu. Acest inconvenient va fi însă înlăturat, începând cu ediția de anul viitor, după ce sediul vechi al Școlii de Muzică de la Petroșani va fi redeschis în urma finalizării lucrărilor de modernizare, promite primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta a fost prezent la deschiderea evenimentului, răspunzând ca de fiecare dată invitației conducerii școlii și bucurându-se de faptul că Școala de Muzică de la Petroșani este una de succes în rândul instituțiilor de învățământ vocațional din țara noastră.

„În acest an, a trebuit să desfășurăm acest eveniment în condiții nu dintre cele mai bune, dar e important că tradiția continuă și sunt convis că de câștigat au, în primul rând, copiii. Începând cu ediția de anul viitor lucrurile vor sta cu totul altfel. În altă ordine de idei, vreau să-i felicit pe acești copii talentați care sunt deja veritabili artiști și care ne încântă de fiecare dată cu interpretările lor la pian, vioară sau violoncel ori în interpretări vocale corale. Ei merită toată admirația noastră, împreună cu profesorii care-i pregătesc și le mulțumesc pentru efortul și dedicația cu care fac acest lucru. Sunt convins că așa cum, în fiecare generație de absolvenți ai Școlii de muzică am avut tineri care și-au continuat, cu succes, cariera în muzică, această tradiție va continua”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Ca o confirmare a spuselor acestuia, în cadrul scurtei festivități de deschidere a Festivalului- concurs „Arta Sunetelor”, armoniile muzicale ale compozițiilor lui Bach, Mozart și Chopin au răsunat din clape de pian, mânuite în mod virtuoz de Alexandru Iacob, fost elev al Școlii de Muzică de la Petroșani, în prezent elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, care deși a ales să urmeze studiile pe specializarea Matematică-Informatică a rămas și un fidel pasionat al pianului. Așa cum sunt toți cei care, în acest concurs au evoluat în fața juriului.

Dincolo de câștigători sau laureați ai ediției a III-a a Festivalului-concurs de muzică instrumentală și corală pentru copii „Arta Sunetelor”, cert este că marele câștig al tuturor a fost muzica.

Felicitări!