Proiecte legislative importante pe agenda de lucru a senatorului Cristian Resmeriță

Proiecte legislative importante pe agenda de lucru a senatorului Cristian Resmeriță

Dincolo de negocierile care au loc între liderii formațiunilor politice reprezentate în Parlament pentru formarea noului Guvern, activitatea parlamentară își urmează cursul firesc având în vedere că o serie de inițiative legislative importante pentru cetățeni așteaptă să fie adoptate de legislativ.

În acest context se înscriu și dezbaterile la care a participat, în aceste zile, senatorul PSD Cristian Resmeriță, reprezentant al social-democraților hunedoreni în Senatul României. Potrivit agendei Senatului România, acesta a luat parte la reuniunea Comisiilor din care face parte, Comisia pentru Economie, Industrii, Servicii, Turism și Antreprenoriat, respectiv pentru Comisia pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale. Pe agenda dezbaterilor, au fost înscrise nu mai puțin de 7 proiecte legislative care vizează adoptarea unor reglementări în domeniul construcțiilor și urbanismului, adoptarea de reforme ale sistemului național RO e-Transport, adoptarea de reglementări în sectorul jocurilor de noroc și aprobarea unor măsuri de stimulare a investițiilor în eficiență energetică.

Printre proiectele aflate în procedură de urgență se numără modificările complexe la Legea fondului funciar (L122/2025) și completarea acesteia (L146/2025), care beneficiază de termene strânse pentru raport și adoptare tacită în luna iunie. Aceste propuneri stârnesc dezbateri aprinse, în special datorită avizelor mixte primite de la diverse consilii consultative și comisii de specialitate, unele manifestându-se negativ.

Un alt punct de interes îl reprezintă propunerea de modificare a Ordonanței de Urgență nr. 41/2022 privind sistemul RO e-Transport (L155/2025), inițiativă menită să simplifice condițiile pentru companiile mici și mijlocii implicate în transporturi rutiere, prevenind blocajele administrative.

De asemenea, modificările legislative privind jocurile de noroc (L126/2025) urmăresc uniformizarea regimului juridic al acestor activități cu alte domenii economice, incluzând reglementarea la nivel local. Această propunere a atras atenția membrilor comisiei în special prin potențialul impact asupra comunităților locale.

În sfera stimulării investițiilor în eficiență energetică, proiectul L162/2025 propune clarificări importante privind prețul terenurilor concesionate, fapt ce poate încuraja accesul la finanțări europene pentru proiecte verzi.

Nu în ultimul rând, propunerea de înființare a Institutului Național de Formare în Sectorul Public (L175/2025) reflectă preocuparea legislativă pentru creșterea profesionalismului în administrație, iar inițiativa privind cazierul fiscal (L166/2025) propune măsuri de simplificare pentru contribuabili.

Foto: Senatul României