Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Crucea Roşie, Directiile/Serviciile Publice Locale de Asistenta Socială, unde sunt angaţati medici şcolari şi asistenţi medicali şcolari, asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari, organizează în perioada 7-14 aprile 2019, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puțin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.
Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen. Țările care investesc în UHC își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce privește indicatorii din sănătate și din alte domenii de dezvoltare.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.
România se situează pe locul 4 la nivelul țărilor EU28 în ceea ce privește rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având, în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media țărilor EU28. În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viață ajustați pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentației nesănătoase și activității fizice scăzute.
Ziua Mondială a Sănătății, precum și toate celelate zile de celebrare din calendarul Organizației Mondiale a Sănătății (de luptă împotriva consumului de tutun, alcool, a diferitelor boli precum diabetul zaharat, depresia, etc.), reprezintă ocazii concrete de informare și a conștientizării în rândul populației generale cu privire la factorii de risc la care se expun (prin propriile alegeri, sau sunt expuși ca urmare a interacțiunilor cu mediul, fizic, social și comunitar) dar și la drepturile pe care le au în ceea ce privește protecția față de acești factori de risc și serviciile de prevenție și tratament pe care le pot accesa.
Sloganul campaniei de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătății 2019 în România este : ”Prin prevenție, sănătate pentru toți!”.Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.
Acţiunea de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătății 2019 in Judetul Hunedoara, se va desfăşura în zilele de:
- 09.04.2019, ora 11 ºº, la Cercul Militar Judetean din Deva,
- 19.04.2019, ora 10 ºº, la Gradinita PP “Dumbrava Minunata” Hunedoara,
- 24.04.2019, ora 10 ºº, la Penitenciar Bircea Mare.