Mineritul și sportul au făcut întotdeauna ”casă bună” la Lupeni, orașul în care în urmă cu 100 de ani, avea să ia naștere prima echipă de rugby profesionist dintr-un oraș de provincie din România. De-a lungul timpului, echipa de rugby Minerul Lupeni a avut o prezență apreciată în lumea sportului românesc.
Sub imperiul acestor sentimente s-a desfășurat la stadionul ”Minerul” din Lupeni, sâmbătă 25 mai 2019, Centenarul rugby-ului lupenean. Acesta a fost celebrat în cadrul unei festivități la care și-au dat întâlnire foşti jucători, antrenori, conducători, suporteri care au iubit acest sport de tradiție din Lupeni. Cu toții au fost reuniți de apreciatul sportiv Constantin Coco Patrichi, de numele căruia se leagă o parte însemnată din succesul echipei de rugby Minerul Lupeni din anii de glorie ai acesteia. Acesta a reușit, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni, nu doar să readucă în atenția comunității istoria acestui frumos sport care a marcat, vreme de un secol istoria localității, ci și faptul că rugbyul rămâne și la Lupeni, sporul care unește. Patrichi a jucat un sfert de secol la Minerul Lupeni, echipă care l-a propulsat în lotul național și care i-a adus, mai apoi, titlul de ”Maestru al Sportului”. A fost căpital al echipei și antrenor în ultimii ani de existență ai echipei Minerul Lupeni.
Emoții, bucurii, lacrimi, mândrie. Toate acestea sunt sentimentele sub care a stat sărbătoarea Centenarului rugbyului lupenean și care i-au încercat, deopotrivă, pe cei care au revenit pe terenul de sport pentru partida demonstrativă de old-boys, dar și pe spectatorii care au putut revedea câteva din gloriile echipei Minerul Lupeni la… ”grămadă”.
Printre cei care, încă din fragedă pruncie, veneau la stadion pentru a-i vedea pe teren pe Patrichi, Șușinschi, Scafariu, Cîșu, Dimulescu, Văduva, Pandele și pe ceilalți sportivi ai Lupeniului, se aflau și Cristian și Lucian Resmeriță. Aceștia au fost prezenți și la această aniversare, acum în calitate oficială, unul de senator de Hunedoara și celălalt de primar al municipiului Lupeni. Și alți pasionați de rugby, astăzi cunoscuți politicieni locali, și-au dat întâlnire la această sărbătoare: Nicu Ivănuș, Cristian Roșu, Constantin Ramașcanu, Gheorghe Crișan ș.a., arătând că rugbyul a rămas un etalon de fair play și o emblemă pentru gentlemani adevărați.
La ceas aniversar, s-au împărțit diplome de onoare și de execelență, tricouri aniversare și multe amintiri frumoase. Unele dintre acestea au fost
consemnate pentru eternitate în broșura ”100 de ani de rugby la Lupeni” editată de administrația locală și realizată de reputatul gazetar sportiv Genu Tuțu.