A devenit deja o tradiție pentru colectivul din cadrul Apa Serv Valea Jiului ca, la început de vară, aceștia să participe în mod voluntar la desfășurarea unor activități de ecologizare în zonele captărilor de apă din Valea Jiului. Mai bine de 40 de voluntari ai Apa Serv, cărora anul acesta li s-au alăturat și reprezentanți ai SHI Petroșani de la Apele Române, au desfășurat joi, 4 iulie 2019, o primă acțiune de acest fel, care a avut loc pe Cheile Jiețului, în amonte de captarea din râul Jieț. Acțiunea s-a derulat preț de câteva ore, timp în care ecologiștii voluntari de la ASVJ au strâns aproape un camion de deșeuri, lăsate pe marginea apei de ”turiști” nepăsători față de problemele de mediu.
Directorul general al Apa Serv Valea Jiului spune că, dincolo de partea de curățire a zonei, această acțiune își propune să fie și un demers educațional pentru turiști. ”Tuturor ne place să ieșim în timpul liber la iarbă verde, pe marginea unei ape de munte, la un grătar și o bere. Mulți sunt însă, din păcate, mai puțini prietenoși cu mediul și lasă în urma lor tot felul de deșeuri care, inevitabil, sunt duse de ape în zona captărilor de apă potabilă ale Apa Serv. Este păcat că se întâmplă așa ceva, iar noi prin acest tip de acțiuni vrem să le atragem atenția cetățenilor că, până la urmă, deșeurile lăsate pe marginea pâraielor de munte ajung în apa pe care o bem acasă, la robinet. Sigur că Apa Serv tratează această apă, dar cred că ar mult mai bine pentru toți dacă am ști că apa potabilă nu vine dintr-o sursă poluată cu tot felul de gunoaie”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
Acesta este de părere că poate dacă turiștii vor vedea că în zonă se derulează astfel de activități de ecologizare, vor deveni la rândul lor mai responsabili și nu vor mai lăsa după ei resturile și ambalajele de tot felul. Tot pentru a veni în întâmpinarea oamenilor, reprezentanții Apa Serv Valea Jiului au confecționat o serie de coșuri de gunoi speciale, inscripționate cu sigla Apa Serv și mesajul ”Păstrați apele curate !”, amplasate ”strategic” chiar în vecinătatea containerelor puse la dispoziția turiștilor de autoritățile locale. ”Ideea amplasării acestor coșuri de gunoi, pe care le-am confecționat noi, manual, din resturi de țeavă de canalizare ne-a venit după ce am văzut că, deși există în zona Jiețului mai multe containere pentru deșeuri amplasate de Primărie, mulți sunt cei care, din comoditate sau cine știe din ce alte motive, nu se mai deplasează să zicem 50 de metri să ducă resturile de la picnic, ci preferă să le lase pe marginea apei, fără să se gândească și la consecințe, la faptul că toate acestea vor ajunge mai devreme sau mai târziu în apă, apă care apoi o bem sau o folosim să ne spălăm ori la mâncare. Eu sper că această formă de conștientizare îi va responsabiliza mai mult pe toți cei care apreciază muntele, dar uită că trebuie să fie prietenoși cu mediul înconjurător”, a mai spus Cristian Ionică.
Acțiuni de acest fel vor mai avea loc, tot în organizarea celor de la Apa Serv și, probabil, tot în parteneriat cu cei de la Apele Române, și în zone precum Taia, Polatiște sau Izvorul, care constituie surse de apă brută pentru operatorul de apă potabilă din Valea Jiului.