Potrivit estimărilor Jandameriei, peste 5000 de locuitori ai municipiului Deva au participat la manifestările prilejuite de marcarea Zilei Naționale a României în municipiul reședință de județ, aceasta fiind cea mai numeroasă participare a devenilor la un eveniment de acest fel din istoria ultimilor ani. Oamenii au aplaudat la scenă deschisă parada militară la care au participat forțe ale Inspectoratului județean de Jandarmi, ale Ministerului Apărării Naționale, Poliției județene și Poliției locale, dar și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Serviciului Salvamont precum și garda Cetății Deva.
Un Detașament de Onor al Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara format dintr-un comandant de detașament, un pluton cu cadre militare femei, un pluton de jandarmi montani, un pluton de ordine publică și intervenție, Garda Drapelului Unității, doi cai de serviciu utilizați pentru desfășurarea acțiunilor specifice în mediul montan au prezentat onorul prefectului județului Hunedoara, Tiberiu Fabius Kiszely, iar un sobor de preoți avându-l în frunte pe PS Gurie – Episcopul Devei și Hunedoarei au rostit o rugă pentru națiune și i-au binecuvântat pe toți cei prezenți.
Din rândul oficialităților care au foste prezente la sărbătoarea Zilei Naționale a României au făcut parte: Tiberiu Fabius Kiszely – prefectul județului Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora – președinte al Consiliului județean, Florin Oancea – primarul municipiului Deva, Laurențiu Nistor – deputat, Natalia Elena Intotero – deputat, Ilie Toma – deputat, Daniel Andronache – vicepreședinte al CHJ, Costel Avram – administrator public al județului, directori de instituții și alte personalități publice locale și județene.
În discursul său, prefectul județului Hunedoara, Tiberiu Fabius Kiszely a reliefat faptul că trăim astăzi o libertate plătită în avans, de martirii acestei națiuni și le suntem datori să construim o civilizație democratică, fundamentată pe acceptare și respect, fără a lăsa ca ceea ce ne diferențiază să ne dezbine. ”Trebuie să ne cunoaștem și să ne asumăm trecutul, pentru a ne putea trăi prezentul cu onestitate și a ne clădi viitorul pe baze solide. O casă dezbinată în sine nu poate sta în picioare, iar o națiune dezbinată nu poate rezista. Înțelegerea distorsionată a democrației, ca o continuă vendetă politică, în care noțiunea de adversar politic este înlocuită cu cea de dușman ne conduce pe toți către disoluția conștiinței naționale, construită cu trudă și sacrificii de înaintași. Trebuie să recunoaștem faptul că România, niciodată în istoria ei, nu a avut parte de o perioadă de pace și bunăstare atât de îndelungată ca ultimii 30 de ani. Totuși, ceea ce mă mâhnește profund este faptul că nu suntem suficient de mândri de realizările noastre”, a spus prefectul Tiberiu Fabius Kiszely. Acesta a evidențiat, în același timp, rolul determinant pe care-l joacă astăzi România în Uniunea Europeană și NATO, apreciind că de modul în care vom putea să ne evidențiem în cadrul acestor structuri internaționale depinde succesul ”visului românesc”.
La rândul său, președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora a arătat, în discursul său, că dincolo de semnificația sa istorică, de aerul de sărbătoare pe care îl aduce, ziua de 1 Decembrie este o zi a responsabilității. ”Realizarea Unirii a fost un act de mare curaj al conducătorilor vremii, alimentat de dorința de nestăvilit a românilor din Ardeal și Banat de a fi parte a unei Românii Mari, alături de frații lor din teritoriilor istorice de dincolo de Carpați. Ziua Unirii a fost o construcție de secole la care au contribuit generații întregi de înaintași. Astăzi, avem țara pe care au visat-o Mihai Viteazul, Avram Iancu, Nicolae Bălcescu sau Alexandru Ioan Cuza. Visul s-a împlinit odată cu destrămarea marilor imperii, la finalul Primului Război Mondial. La Unire a contribuit, în acea vreme, toată pleiada de personalități politice, elita intelectuală din Vechiul Regat și din provinciile istorice locuite în majoritate de români. Regele Ferdinand și Regina Maria au oferit tot sprijinul lor necondiționat la formarea României Mari. Astăzi, noi, hunedorenii, avem de ce să fim mândri, fără să fim acuzați de patriotism local gratuit! Istoria consemnează faptul că dintre toate județele Transilvaniei, județul Hunedoara a fost cel mai bine reprezentat la Alba-Iulia. Documentele spun că peste 30 de mii de hunedoreni au fost prezenți în mulțime. Și tot istoria ne spune că primii patru vorbitori care au urcat la tribunele din lemn și au vorbit mulțumii strânse pe câmpul lui Horea au fost din comitatul Hunedoarei. Ei au anunțat mulțimii, care fremăta de nerăbdare, semnarea actului Unirii cu Țara. Noi, cei de acum, avem ca obligație nescrisă păstrarea și transmiterea mai departe a valorilor naționale și spirituale moștenite din străbuni. Cu toții trebuie să luptăm în continuare pentru a păstra viu acest vis împlinit al Unirii! Doresc României și românilor „La Mulţi Ani!” din tot sufletul. Să rămânem verticali, patrioți și cu dragoste de țară! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus, în mesajul său, Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului județean Hunedoara.
Primarul municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea a arătat, în mesajul rostiti în fața participanților la sărbătoarea Zilei Naționale de la Deva că 1 Decembrie este un simbol al unităţii românilor, oriunde s-ar afla aceștia. ”Astăzi, se cuvine mai mult ca oricând să ne aducem aminte de toţi cei care s-au jertfit pentru a-şi apăra ţara, drepturile şi libertatea noastră. Avem datoria morală să transmitem din generaţie în generaţie, povestea acestei zile care a scris istorie – istoria poporului român. În această zi, trebuie să ne gândim la lucrurile din viaţa noastră care ne unesc cu adevărat. Este un moment în care trebuie să arătăm lumii întregi că împărtăşim aceleaşi valori naţionale pe care merită să le cinstim şi să le apărăm, şi că dorim binele acestei ţări. Dragi deveni, astăzi, în acest moment unic, special, marcat de recunoştinţă, solidaritate şi speranţă, vă invit să luăm exemplul strămoşilor noştri – să fim UNIŢI. Împreună avem datoria să contribuim fiecare dintre noi, cu fapte, nu cu vorbe, la viitorul comunităţii noastre. Să fim mândri că suntem români, să construim împreună o Românie puternică şi normală, un viitor mai bun pentru noi şi pentru generaţiile următoare!”, a spus Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Ceremoniile dedicate marcării Zilei Naționale a României în municipiul Deva au fost urmate de un spectacol oferit de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, în care pe scenă, alături de Orchestra folclorică profesionistă ”Drăgan Muntean” condusă de prof. Gheorghe Cîlțea au urcat artiști îndrăgiți precum: Liliana Laichici, Anca Branea, Vlad Lință, Alisa Toma, Elena Evsei, Nicolae Flaviu Cristea, Cristian Fodor.
La ora difuzării acestui reportaj, la Deva, sărbătoarea zilei naționale a României continuă cu un spectacol aniversar prezentat de Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, urmând ca la ora 17,30 să fie aprins și iluminatul ornamental de sărbători din municipiul Deva. Ziua Națională a României se va încheia la Deva cu un foc de artificii.