Un inedit proiect de promovare turistică a municipiului Petroșani, inițiat de Mihai Danciu și Andrei Kalman, susținut de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani și Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Petroșani, își propune să-i introducă pe cei interesați în istoria patrimoniul feroviar din Valea Jiului.
Acest lucru se va realizat prin intermediul unor tururi ghidate, programate pentru zilele de 14 decembrie 2019, respectiv 21 decembrie 2019, în intervalul orar 12,00-14,00 cu plecare din fața sediului CNIPT Petroșani. Tururile tematice, ghidate, au rolul de a arăta tinerilor de ce orașele Văii Jiului sunt frumoase nu doar prin prisma mediului natural sau a cetățenilor, ci și prin valoarea estetică, ambientală și arhitecturală a unora dintre clădirile și ansamblurile lor.
”Inițiem la final de 2019 o activitate pe care dorim să o permanentizăm în anii următori: tururi tematice, ghidate, pentru vizitarea clădirilor și ansamblurilor arhitecturale valoroase din Valea Jiului. Așa cum știm, calea ferată a influențat semnificativ dezvoltarea economică a Văii Jiului, activitatea de transport de mărfuri și persoane împletindu-se armonios cu exploatarea de cărbune. Chiar și acum, relevanța internațională a Văii Jiului este dată de traversarea de către o ramură a coridoarelor europene de mobilitate de marfă, pentru conexiunea Europei Centrale cu Sud-Estul continentului. Pe lângă componenta istorică, este semnificativă valoarea arhitecturală și estetică a clădirilor, construite într-un stil specific perioadei de final de secol XIX și început de secol XX. Iar când ne referim la patrimoniul feroviar nu amintim doar infrastruturile de comunicație, ci și ansamblurile de locuințe ale feroviarilor”, spune arhitectul Mihai Danciu, inițiator al acestui proiect.
Pe lângă ansamblul unor clădiri istorice reprezentative pentru activitatea feroviară din Valea Jiului care pot fi văzute din exterior, în fiecare zi, cu sprijinul domnilor Ion Crăciunescu și Lucian Abrudean, tururile vor permite și prezentarea interiorului unor clădiri reprezentative, așa cum sunt, de exemplu, Castelul de apă sau Depoul de locomotive. ”Practic, în cadrul acestui tur ghidat le vom prezenta celor interesați traseul patrimoniului feroviar din Petroșani, de la Sud la Nord. Vom discuta cu foști angajați ai căilor ferate și vom înțelege de ce secția de care aparține municipiul nostru era și este una dintre cele mai dificile din țară. Vom intra în Castelul de apă și în Depoul de locomotive. Pentru că dorim implicarea celor prezenți, îi invităm pe aceștia să ne împărtășească ce cunosc cu privire la istoria căilor ferate din zonă. Fiecare participant va primi o broșură informativă și un tricou imprimat. Tururile tematice, ghidate, au rolul de a arăta tinerilor de ce orașele Văii Jiului sunt frumoase nu doar prin prisma mediului natural sau a cetățenilor, ci și prin valoarea estetică, ambientală și arhitecturală a unora dintre clădirile și ansamblurile lor”, mai spune Mihai Danciu.
Acest eveniment este realizat în cadrul proiectului „Promovarea patrimoniului tehnic feroviar din municipiul Petroșani”, proiect cofinanțat din bugetul Municipiului Petroșani prin Consiliul Local. Fiind un proiect desfășurat la categoria „tineret”, sunt acceptați participanții cu vârsta de până la 35 de ani, inclusiv. Organizatorii fac precizarea că minorii pot veni însoțiți de către un adult sau în grup coordonat de către o persoană cu vârsta peste 18 ani. În cazul minorilor, aceștia completează formularul în nume personal, urmând a scrie numele persoanei majore responsabile, prezentă la eveniment (a cărei vârstă poate depăși 35 de ani) și calitatea acesteia (părinte, tutore, rudă de gradul 1 etc.).
Termenele limită pentru înscriere sunt: 11 decembrie 2019 (pentru turul din data de 14.12.2019), respectiv 18 decembrie 2019 (pentru turul din data de 21.12.2019).
Pentru înscriere puteți accesa formularul disponibil aici: https://forms.gle/zGk7VYMyqjBgfLAPA
Inițiatori: Mihai Danciu, Andrei Kalman
Contribuții: Dionisie Ardelean, Ioan Dorel Șchiopu
Design: Alexandru Iliescu