Ionuț Drăgotesc despre concertul de colinde din Peștera Bolii, ”Lumina Crăciunului”

Home Cultură Ionuț Drăgotesc despre concertul de colinde din Peștera Bolii, ”Lumina Crăciunului”
Ionuț Drăgotesc despre concertul de colinde din Peștera Bolii, ”Lumina Crăciunului”

Peștera Bolii va găzdui marți, 12 decembrie 2023, de la ora 17,30 cea de-a XIV-a ediție a concertului de colinde ”Lumina Crăciunului”. Evenimentul, oferit gratuit tuturor celor interesați, este organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei, Mănăstirea Lainici, Comexim R Lupeni, Asociația Petro-Aqua, Mondo TV și Mondo FM. Am încercat să aflăm mai multe despre acest eveniment atât de apreciat în Valea Jiului, chiar de la producătorul acestui eveniment, jurnalistul TV Ionuț Drăgotesc. Iată ce am aflat:

  • Domnule Ionuț Drăgotesc, de unde ideea organizării unui spectacol de colinde într-o peșteră ?

Este o întrebare frecventă atunci când vine vorba despre acest specatcol… În urmă cu 14 ani de zile, atunci când m-am gândit la organizarea unui eveniment în preajma Crăciunului, mi-am spus că acesta trebuie să aibe loc într-un spațiu aparte, într-un cadrul special. Plecând de la locul unde în urmă cu mai bine de 2000 de ani a venit în lume Mântuitorul Iisus Hristos, mi-a venit în minte Peștera Bolii. Este un loc aparte, tainic, încărcat de mister. Am luat legătura cu cei de la Petro Aqua care au fost încântați de idee, ne-au acordat tot sprijinul și asa a început totul… Lângă noi au venit imediat Emil Părău și Constantin Jujan. Așa a început totul…

  • Cum a fost prima ediție ? Vă mai aduceți aminte ?

Sigur că da… A fost un moment pe care nu o să îl uit niciodată. Veta Biriș a fost primul invitat de renume care a coborât în peșteră. A fost impresionată, povestește și acum peste tot despre această experiență. Și eu aveam emoții. Am făcut până acum sute de evenimente, însă toate la lumina zilei. Aceastra era o experiență nouă pentru toată lumea, organizatori, artiști, echipa tehnică, public. Nu știam dacă lumea va veni. Însă, a fost peste așteptări. În jur de 300 de oameni din toate colțurile Văii Jiului au fost atunci alături de noi. Atmosfera a fost de vis. Imaginile surprinse de colegii mei au făcut înconjurul întregii țări. În anul următor chiar și PRO TV și-a deschis buletinul cu o știre de la acest eveniment…

  • Colaborați și cu Biserica Ortodoxă în realizarea evenimentului…

Da, și cred că este principalul motiv pentru care am ajuns la ediția a XIV-a. Vă spun un mic secret, ideea acestui eveniment mi-a venit chiar la Mănăstirea Lainici. I-am vorbit despre ea pr. Ioachim Pârvulescu, a fost încântat și de atunci este alături de noi în fiecare an. Când s-a înființat Episcopia Devei și Hunedoarei, unul dintre primele evenimente la care a participat P.S. Gurie în Valea Jiului a fost spectacolul de colinde din Peștera Bolii. De asemenea, părinții slujitori ai Bisericii Ortodoxe din toată Valea Jiului ne-au susținut și o fac în continuare ori de câte ori este nevoie. În anii care au urmat, evenimentul a devenit cunoscut la nivel național, au fost mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe în Peștera Bolii: PS Nicodim – Episcopul Severinului și Strehaiei, P.S. Emilian, P.S. Andrei…

  • Este un moment special în toti acești ani, de care să va aduceți aminte mai des ?

Toate, absolut toate edițiile au fost speciale. Au venit alături de noi nume mari ale cântecului popular românesc: Veta Biris, Florentina și Petre Giurgi, Mariana Anghel, Ionuț Langa, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean. Au fost de asemenea coruri magistrale precum Kinonia, protopsalpții Marian Moise și Petre Moise. Un moment special a fost chiar în anul Centenarului, în 2018, când Corul de la Finteușul Mare a susținut un recital excepțional aici. Vibrau pereții peșterii… Au fost multe astfel de momente în toți acești ani, din 2008 până acum.

  • Totuși, trebuie să fi fost un moment special, care v-a rămas în suflet.

Da, cred că este un moment care pentru mine a fost haideți să îi spun aparte. De fapt au fost două… Primul, prezența maicilor de la Mănăstirea Diaconești în Peștera Bolii. Mi-am dorit din tot sufletul ca oamenii din Valea Jiului să le poată vedea, să le înțeleagă demersul… Maicile de la Diaconești împreună cu pr. Amfilohie au o lucrare extraordinară, recuperarea memoriei celor care au pătimit în temnițele comuniste. Un alt moment important a fost prezența în 2017 în Peștera Bolii a maestrului Dan Puric. Însă, așa cum vă spuneam, fiecare moment în parte al acestui eveniment este pentru mine o sărbătoare.

  • Cum va fi în acest an ”Lumina Crăciunului” în Peștera Bolii ?

Cu Ajutorul Lui Dumnezeu, va fi bine… Avem invitați din Maramureșul Voivodal care vin să colinde în Peștera Bolii, prin gemenele Suzana și Daciana Vlad. Va fi o seară cum no’ fo’ multe! Nu spun mai multe, dar vă asigur că cei care vor fi marți seara alături de noi, vor pleca spre casele lor cu sufletul împlinit și cu icoana Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos în inimă…

  • Încheiem cu o întrebare ceva mai personală. Ce înseamnă pentru Ionuț Drăgotesc, Crăciunul ?

De fiecare dată un început… Pentru că odată cu Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos lumea a devenit altfel. Eu am crescut  într-un sat de sub Parâng, Slătinioara, într-o familie care nu a avut mult în pungă, însă a avut mult în suflet. Mama m-a învățat că de Crăciun îl sărbătorim pe Iisus Hristos, nu pe Mos Crăciun, deși avea grijă în fiecare an să vorbească și cu bătrânul să îmi lase câte ceva sub brad. Pentru mine Crăciunul este ziua în care trebuie sa ne primenim sufletul…

 

În avanpremiera concertului de colinde din Peștera Bolii, Ionuț Drăgotesc le propune credincioșilor din Valea Jiului și un alt eveniment de suflet. Este vorba despre un dialog pe teme religioase și ,,de viață pur și simplu” cu PS. GHERONTIE – Arhiereu Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Evenimentul va avea loc vineri, 08.12.2023, începând cu ora 16:45, la Biserica ,,Sf. Ier. Nicolae” din Petroșani (lângă Liceul Teoretic). fiind precedat de Vecernie, la care va sluji Preasfinția Sa, de la ora 16:00. ”„De vorbă cu Ierarhul” este un dialog pe teme religioase și ,,de viață pur și simplu”, între PS. GHERONTIE și credincioșii care doresc să participe, prin adresarea de întrebări anonime, notate pe bilete, dar și prin adresare directă. Astfel, încurajăm întrebările deschise, fără rețineri, dar cu bun simț, la care, poate, nu ați găsit răspunsuri pertinente, până acum”, spune Ionuț Drăgotesc.