În tradiția românească, fie ea culturală, religioasă dar și culinară, oul ocupă, fără îndoială, un privilegiat loc care surclasează… găina. În ţările din nord-vestul Europei, oamenii nu pot concepe niciun mic dejun fără un ou. Miraculoasa celulă constituie un răsfăţ culinar şi o sursă bogată în proteinele şi vitaminele necesare pentru a face faţă activităţilor de peste zi.
Bunăoara, în Olanda, oul este nelipsit de la masa de dimineaţă şi asta nu doar în cochetele pensiuni turistice, ci şi în bucătăria localnicilor. Fie că este vorba despre un banal ou fier moale sau tare, fie că este vorba despre o felie de pâine friptă în ou, fie că este vorba despre recunoscuta omletă, oul este o delicatesă demnă de statutul de regină culinară a micului dejun pentru olandezi.
Din acest festin culinar de mic dejun, am cules pentru dumneavoastră o interesantă reţetă de omletă cu legume. Pentru prepararea acesteia aveţi nevoie de un ardei gras roşu, 3 ciuperci şi o roşie, preucum şi, în mod evident, de câteva ouă. Mai întâi, se pun la înăbunşit într-o tigaie unsă cu ulei, legulemele şi ciupercile, tăiate în felii subţiri, după care se adaugă peste acestea, 3-4 ouă bătute bine cu 2-3 linguri de lapte proaspăt, o linguriţă de făină şi sare după gust. După ce omleta s-a rumenit bine pe o parte, aceasta se întoarce cu o paletă de lemn pe cealaltă parte.
Când este gata, omleta se răstoarnă pe un platou ornat frumos cu salată verde şi câteva felii de roşie, iar deasupra se rade un strat generos de brânză telemea sau caşcaval, ca să respectăm tradiţia culinară olandeză.
Desigur, pentru realizarea unei omlete olandeze, putem la fel de bine folosi orice alte combinaţii de legume, după gusturi şi preferinţe sau, ca să dăm puţină savoare produsului, putem proceda în stil bavarez, adăugând reţetei noastre câteva felii de bacon şi un grăunte de usturoi. În fine, pentru a-i da o faţă autentic românească, reţeta cere şi o suplimentare de ingredinte, cu câteva cuburi de slăninuţă afumată, cârnăciori şi/sau salam.
Indiferent de cum îl preparaţi, oul rămâne însă un aliment extrem de generos pentru orice gusturi culinare, uşor de preparat şi un mic dejun foarte consistent. Că nu degeaba se spune în popor că un ou fiert sau fript este echivalentul în calorii al unui vagon întreg de varză crudă.
Poftă bună vă dorește, cu drag… BUNICA !