Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, propune publicului, în luna decembrie 2020, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii” o piesă remarcabilă din patrimoniul său istoric. Este vorba despre un portret al lui Aurel Vlad, realizat de către pictorul Jacques Maroger (1884 – 1962) în anul 1929. Portretul expus în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia (sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva), este o lucrare realizată în tehnica „ulei pe pânză” cu dimensiunile de: 158 / 108 cm. Tabloul a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1982, prin achiziție, iar apoi a fost restaurat, în prezent fiind într-o stare de conservare bună.
Acesta face parte din colecțiile Secției de Istorie și Artă ale Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, fiind un tablou care redă una dintre personalitățile care au participat efectiv atât la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cât și la procesul de unificare administrativă care a fost realizat de către Consiliul Dirigent al Transilvaniei și autoritățile Regatului României. „Aurel Vlad s-a născut la Orăştie, la 25 ianuarie 1875, în familia avocatului Alexandru Claudiu Vlad – secretar la magistratura oraşului, căsătorit cu Aurelia, fiica marelui cărturar George Bariţiu; cei doi se căsătoriseră în octombrie 1871” se prezintă în volumul semnat de prof. dr. Valentin Orga, „Aurel Vlad. Istorie și destin” (Cluj-Napoca, 2018, p. 17). Aurel Vlad începe studiile primare la Orăștie și apoi urmează cursurile Liceului reformat maghiar „Kún” din aceeași localitate. În 1893 devine student al Universității din Budapesta, optând pentru științele juridice. În capitala maghiară „se integrează repede în atmosfera existentă în mijlocul studenţimii române, grupate în jurul Societăţii de lectură Petru Maior”, printre altele susținând, doi ani mai târziu conferința „Sistemele electorale din Europa şi în special despre sistemul electoral din Ungaria” (prof. dr.Valentin Orga, op. cit., p. 22).
Potrivit dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III, la Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Aurel Vlad își satisface stagiatura la Hațeg (timp în care își susține și examenele de doctorat la Budapesta), funcționează de la 1 octombrie 1900 ca și avocat la Deva, după care își deschide birou avocațial la Orăștie, începând cu 31 decembrie 1901, fiind ales și director al Băncii Ardeleana din localitate. A fost deputat în Parlamentul maghiar și s-a implicat constant în activitatea Astrei. Toate acestea în contextul în care sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea au fost marcate de frământări politice și militare majore. ”Anul 1918 este decisiv: este ales președinte al Consiliului Național Român din Orăștie și participă la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. După constituirea Consiliului Dirigent al Transilvaniei deține în cadrul acestuia conducerea resortului de finanțe, fiind apoi și ministru în cadrul unor guvernări ulterioare. Instaurarea regimului comunist în România a avut efecte nefaste. Dr. Aurel Vlad a fost arestat în noaptea de 5 spre 6 mai 1950, alături de alți peste o sută de foști demnitari, și a murit în închisoarea de la Sighet pe data de 2 iulie 1953, la vârsta de 78 de ani. Dar amintirea sa dăinuie, alături de volume, studii și articole care i-au fost dedicate, de busturi și plăci comemorative, instituții care ii poartă numele, și imortalizat în lucrări de artă, precum acest portret care se află în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva”, relatează dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.