La mai bine de un an de la finalizarea lucrărilor de modernizare a spațiului care găzduiește exponatele Muzeului Mineritului din Petroșani, instituția se pregătește să primească din nou vizitatori. Întârzierea vine după ce pandemia a impus ca și această inedită expoziție muzeală din Valea Jiului, unică la nivel național, să fie închisă, ca măsură de prevedere și de protecție a populației în contextul crizei Covid-19.
Vestea și mai bună este că, data de 1 Iunie 2021, anunțată oficial pentru redeschiderea Muzeului Mineritului, aduce și gratuitate pentru toți cei care vor dori să treacă pragul acestuia. Mai mult, primarul municipiului Petroșani promite că acest important complex muzeal va putea fi vizitat gratuit până la mijlocul lunii iunie, astfel încât toți cei interesați să se poată bucura de o vizită la muzeu. Desigur, chiar în afara acestei facilități, Muzeul Mineritului poate fi vizitat de către doritori, costul biletului de acces fiind unul simbolic. ”Am decis ca odată cu redeschiderea Muzeului Mineritului, accesul să fie liber pentru o perioadă de timp, pentru ca toată lumea care dorește să poată să vină, să vadă ce s-a făcut la Muzeul Mineritului, cum a fost transformat, în urma programului implementat pe fonduri europene. Veți vedea aici o nouă concepție, punerea în valoare a exponatelor, dar și punerea în valoare a subsolului și a mansardei, care au devenit spații expoziționale foarte generoase”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
În spațiul expozițional generos al acestui muzeu, vizitatorii vor putea regăsi exponate originale din industria minieră, care au fost efectiv utilizate de mineri în munca lor în subteran, dar și roci carbonifere și mai ales cele mai emoționante povești despre mineri și minerit. Turiștii își vor putea imagina chiar cum arată o galerie minieră, deoarece la subsol a fost amenajată o astfel de galerie. Muzeograful Marian Boboc, apreciatul scriitor și documentarist care a lucrat o perioadă la mină și care a depus o muncă titanică în biblioteci și arhive a scos la lumină, în ultimii ani, așezând în paginile unor cărți-document, o bună parte din istoria Văii Jiului, așa cum a fost aceasta clădită în jurul ”aurului negru”, care le-a adus oamenilor, în egală măsură, bucurii și necazuri, bogăție și sărăcie, extaz și agonie, viață și moarte. ”Dincolo de piesele de colecție, care în proporție de 90% sunt originale, spre deosebire de situația altor muzee de acest fel din lume, unde majoritatea exponatelor sunt recreate, Muzeul Mineritului este unul care spune și povești, pentru care s-au alocat spații speciale, bine gândite și puse în valoare, alături de cele pentru exponate. Într-un fel, Muzeul Mineritului de la Petroșani este și de citit iar asta îl face cu adevărat unic în Europa”, arată muzeograful Marian Boboc.
Pentru a vizita pe îndelete acest obiectiv, tehnic și cultural deopotrivă, gazdele au calculat că un tur complet presupune șederea pentru cel puțin două ore aici. Cu toate că Marian Boboc este ferm convins că sunt atât de multe lucruri de văzut, de auzit și de citit aici încât cine vine o dată să viziteze acest muzeu, va reveni negreșit de mai multe ori.
Important de specificat este și faptul că deși oficial, se numește Muzeul Mineritului, clădirea din centrul municipiului Petroșani (str. N. Bălcescu nr. 2) este, de fapt, un muzeu ”trei în unu”. Asta deoarece tot aici, la etaj sunt amenajate alte două spații expoziționale care găzduiesc un inedit Muzeu al Muntelui (concretizat în urma unui parteneriat încheiat de administrația locală de la Petroșani cu Asociație de Schi-Turism ”Pro-Parâng” Petroșani), dar și un mini-muzeu al satului momârlănesc. Fiecare dintre acestea, prezintă publicului exponate valoroase care vorbesc despre celelalte două valori care definesc, împreună cu mineritul, Valea Jiului: turismul montan și momârlanii.
Așadar, din 1 Iunie 2021, poftiți la Muzeul Mineritului, Muzeul Muntelui și Muzeul Momârlanului ca să cunoașteți Valea Jiului așa cum a fost și cum este ea cu adevărat.