Utilizând la potențial maxim oportunitatea utilizării fondurilor europene pentru modernizarea actului de administrație publică locală, Primăria municipiului Lupeni implementează o serie de proiecte care au drept scop digitalizarea serviciilor publice, dar și asigurarea transparenței în tot ceea ce înseamnă activitatea acestei instituții.
Un proiect de acest fel a ajuns la final, fapt care a fost consemnat în cadrul unei conferințe care a avut loc luni, 3 octombrie 2022, în foaierul Palatului Cultural ”Minerul”. Având ca titlu generic ”Integritatea, etica și transparența – condiție esențială pentru o administrație eficientă”, proiectul și-a propus, printre altele, implementarea unor soluții simple, clare, coerente și eficiente de consolidare a capacității administrative a Primăriei municipiului Lupeni și eficientixzarea unor activități de prevenire și combatere a corupției în administrație, prin promovarea eticii și integrității în activitatea funcționarilor publici, comcomitent cu îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor personalului din aparatul administrativ și al aleșilor locali.
”Ne interesează foarte mult toto ceea ce înseamnă deschiderea administrației locale către cetățeni, de la digitalizarea serviciilor publice la transparență totală și de la seriorizate, conștiinciozitate și corectitudine în relația dintre funcționarii Primăriei și cetățenii municipiului Lupeni. Am ținut să avem o echipă curată în Primăria Lupeni, o echipă bine pregătită și o echipă cu responsabilitate în tot ceea ce înseamnă actul administrativ. ori, toate lucrurile acestea presupun și o permanentă perfecționare, atât a resurselor tehnice pe care le avem, cât și a personalului. Din fericire, am putut avea acces la toate aceste lucruri grație fondurilor europene dedicate în această direcție. Avem o echipă de proiecte muncitoare și eficientă, motiv pentru care-i felicit și pe această cale, astfel încât ne putem mândri cu faptul că suntem printre puținele autorități locale din România care au accesat trei proiecte în acest domeniu. Două dintre ele au ajuns deja la final, cu rezultate care deja se resimt în modul în care se derulează o parte a serviciilor publice din Primărie, iar un al treilea va mai aduce ceva în plus la capitolul digitalizare. Vreau să vă spun că efectele implementării acestor proiecte sunt deja resimțite de cetățeni și de funcționari, deopotrivă, iar ele sunt și de o parte și de cealaltă, pozitive”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Proiectul ”Integritatea, etica și transparența – condiție esențială pentru o administrație eficientă” a fost finalizat, la rândul său cu succes, după cum au evidențiat, la conferința de închidere, toți factorii implicați în derularea acestuia. Acest proiect a fost realizat cu fonduri europene în valoare totală de 414.703 lei, din care cota de coperaticipare de la bugetul local a fost de numai 8.294 de lei. Finanțarea nerambursabilă a fost asigurată prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.