Eveniment tradițional în Ținutul Momârlanilor, Nedeia Sânzienelor a fost sărbătorită și în acest an așa cum se cuvine în stațiunea Straja din municipiul Lupeni, grație unui alt parteneriat reușit, realizat în acest scop, de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni și Societatea Comexim R Lupeni. Împreună, prin activitățile organizate sub genericul ”Nedeia Sânzienelor la Straja”, organizatorii au reușit să atragă în stațiune sute de localnici și turiști, iubitori ai portului popular și ai tradițiilor românești, a căror bună dispoziție a făcut ca muntele să vibreze de bucurie și voie bună. La invitația lansată de organizatori, cei mai mulți dintre aceștia au îmbrăcat cu mândrie, pentru acest eveniment, dublat de sărbătoarea ”Zilei Universale a Iei”, portul național al românilor.
Eveniment adânc înrădăcinat în timp, atestat documentar încă de acum mai bine de o jumătate de mileniu, dar în mod cert descinzând încă din vremurile străvechilor daci, serbarea câmpenească a ”Nedeii Sânzienelor” a fost reluată la Straja în urmă cu mai bine de două decenii de Emil Părău, recunoscut drept unul dintre promotorii turismului în această frumoasă zonă a țării, dar și energic și pasionat păstrător al tradițiilor autentice ale băștinașilor din frumoasa Țară a Momârlanilor. Demersului său i-au subscris, deja de ani buni, reprezentanții Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni, dar și alți lideri ai comunității lupenene.
În rândul acestora s-au aflat prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu dar și senatorul Cristian Resmeriță, care s-a declarat încântat de amploarea pe care a luat-o acest eveniment în Straja. ”Este un moment de sărbătoare și eu am văzut aici oameni fericiți și care se bucură de tot ce văd și de ceea ce trăiesc. Îi felicit pe cei care au organizat, dar cred că merită să fie felicitați toți cei care au fost prezenți în Straja, la această nedeie, pentru că ei sunt aceia care, de fapt, nu lasă tradițiile să se piardă. Așa au fost născuți, crescuți… așa sunt momârlanii de la noi. Eu cred că avem nevoie de astfel de evenimente și de momente de unitate, cred că trebuie să punem accent pe tradiții, pentru că respectându-ne trecutul, avem un viitor”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Mulți dintre participanți au venit la ”Nedeia de Sânziene” asemenea străbunilor lor, purtând cu mândrie straiele de sărbătoare ale minunatului port popular momârlănesc. Pentru costumele lor tradiționale unice dar și pentru nelipsita lor prezență la acest eveniment venerabilii momârlani Petru Cioarcă și Dumitru Gălățan Jieț (cei mai în vârstă dintre participanții nedeii din acest an de la Straja, în vârstă de peste 80 de ani) au fost premiați de organizatori.
De premii considerabile au avut parte și curajoșii ”Feți Frumoși” care s-au întrecut, după datină, în concursul de călărie, galopând în sus și-n jos călare pe roibi frumoși, asemeni strămoșilor, spre admirația tuturor. Așa cum premiați au fost și câștigătorii concursului de ”tras pe boată”, o întrecere cu tradiții adânc înrădăcinate în timp, care s-au bucurat de admirația oamenilor veniți la nedeie.
Pentru cei care au vrut să sărbătorească anul acesta ”Nedeia Sînzienelor” la Straja, organizatorii au pregătit și un program folcloric de ținută, cu muzică de cea mai bună calitate, care i-a scos la joc pe mulți dintre participanți, încântați de vocea tinerilor artiști ai Ansamblului folcloric de la Clubul Copiilor Valea Jiului (condus de prof. Simona Ionașc), dar și de prestația admirabilă a soliștilor și dansatorilor Ansamblului folcloric ”Mesagerii Iubirii” (condus de prof. Mariana Peptenaru), precum și de recitalul excepțional susținut de rapsozii Maria Loga, Puiu Codreanu și Ionela Magyari.
”Așa păstrăm noi tradițiile din moși strămoși. Mai întâi, de dimineață, toată lumea a fost prezentă la slujba de la Schitul Straja, prilejuită de sărbătoarea creștină a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul., Apoi ne-am bucurat de tradiționalul concurs de cai după care ne-am prins în joc și voie bună, zi de vară până-n seară. Iar la final, cei mai puternici și mai curajoși dintre participanți s-au întrecut în ”trasul cu boata”, un obicei vechi în care ciobanii își încercau puterile. Nedeia de Sânziene a devenit ea însăși, prin reînvierea tradițiilor seculare ale zonei și prin evenimentele specifice pe care ne străduim să le organizăm cu acest prilej în Straja, un punct de reper pentru oamenii din comunitatea noastră și un punct de atracție pentru turiștii care vin, din ce în ce mai bine, să ne viziteze nu doar iarna, la schi, ci și vara, la astfel de momente foarte frumoase care constituie cu adevărat o carte de vizită a stațiunii și a oamenilor din Valea Jiului”, a concluzionat acest frumos eveniment, Emil Părău, omul care a reușit să reînnoade și această tradiție seculară în acest loc de poveste.