La Timișoara a avut loc miercuri, 18 octombrie 2023, o nouă ședință de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, forul tutelar al Agenţiei pentru Dezvoltare Vest, având în componenţă preşedinţii consiliilor judeţene Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş – Severin, alături de primarii principalelor oraşe din regiune. Din județul Hunedoara, au fost prezenți la acest eveniment: Laurențiu Nistor – președintele CJH, Dan Bobouțanu – primarul municipiului Hunedoara, Dănuț Buhăescu – primarul orașului Uricani și Tiberiu Pasconi – primarul comunei Totești, care fac parte din conducerea acestui for regional.
Potrivit informațiilor transmise de Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani, care face parte din Comitetul Director al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, în cadrul discuțiilor s-au analizat și discutat stadiul proiectelor Europene aflate în derulare,dar mai ales,programele de finanțare pentru următorul exercițiu financiar European. ”Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost cele referitoare la două programe care vor fi extrem de importante pentru județul Hunedoara, dar mai ales, pentru noi, cei din Valea Jiului: Planul de Tranziţie Justă şi Programul Operaţional Sănătate. Prin Planul de Tranziţie Justă, judeţul Hunedoara are alocată suma totală de 526 de milioane de euro. Cea mai mare parte a bugetului va merge către proiecte depuse de mediul privat, aşa că încurajez mediul de afaceri să îl consulte şi să încerce să obţină finanţări. Nu e uşor, pentru că sunt condiţii de îndeplinit, dar merită, mai ales că valoarea cofinanţării nerambursabile merge până la 85 la sută din totalul necesar. Sigur că și noi, autoritățile locale, avem în plan depuneera unor proiecte pe aceste importante programe europene, ceea ce vom și face !”, a declarat Dănuț Buhăescu.
O veste bună, analizând situația plăților realizate în cadrul Regio-POR 2014-2020 la data de 01.10.2023, Regiunea Vest are peste 100% grad de absorbție a banilor europeni pe acest program. Regiunea Vest a depășit suma pe care a avut-o alocată prin POR 2014-2020, de 643,65 milioane euro (alocare din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la Bugetul de Stat). Până în prezent au fost realizate plăți în valoare de 663,57 milioane euro în cadrul programului, ceea ce se înseamnă o rată de absorbție de 103% la nivelul Regiunii Vest.
„Dacă ne uităm la faptul că Regiunea Vest a ajuns în 10 ani de la 52% la 75% din media Uniunii Europene în ceea ce privește PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare, cu o accelerare în ultimii trei ani, asta arată faptul că obiectivele de dezvoltare pe care ni le-am stabilit la nivel regional au fost atinse cu succes. Am dat startul unei toamne fierbinți pentru beneficiarii care doresc să obțină finanțări prin Programul Regional Vest, dar și prin celelalte programe ce vor fi gestionale de ADR Vest în perioada 2021-2027. Avem un Program Regional ambițios, prin care ne dorim ca la orizontul anilor 2030 să devenim una dintre cele mai competitive și dezvoltate regiuni nu doar din România, ci și din Europa”, a declarat președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Alin-Adrian NICA.
„Ne bucurăm că am investit acești bani în dezvoltarea regiunii și am depășit alocarea regională. Sunt investiții care s-au transpus în spitale modernizate sau extinse, în școli, unități de învățământ noi sau reabilitate, în funcție de nevoi, în tramvaie noi și alte mijloace de transport nepoluante, în spații publice reabilitate și noi parcuri și locuri de joacă pentru copii, în blocuri de locuințe eficientizate energetic, în obiective majore de patrimoniu restaurate și puse în valoare, în firme care au devenit mai competitive pe piața actuală… Discutăm de un număr total de 883 de contracte în cadrul Regio-POR. Acum avem alte provocări în față, noile programe, avem sume mult mai consistente la dispoziție și ceea ce am transmis membrilor CDR Vest și vreau să le transmit tuturor celor eligibili la finanțare să se mobilizeze și să aibă încredere în capacitatea noastră de a răspunde nevoilor lor”, a adăugat directorul general al ADR Vest, Sorin MAXIM.
În continuarea acestor investiții, Regiunea Vest are la dispoziție 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027.
De asemenea, suplimentar, Regiunea Vest va dispune, conform estimărilor noastre, de minimum 10% din alocările prevăzute prin Programul Sănătate, adică aproximativ 300 de milioane de euro, iar județul Hunedoara va beneficia de investiții în valoare de 526 de milioane de euro prin Programul Tranziție Justă.
De altfel, în ședința de astăzi, membrii CDR Vest au fost informați oficial cu privire la noile programe gestionate de ADR Vest în calitate de Organism Intermediar: Programul Operațional Sănătate, prioritățile de investiții 1, 2, 3, 4 și 7 (componentele cofinanțate din FEDR) și Programul Tranziție Justă, Prioritatea 2 a PTJ – Județul Hunedoara.
În cadrul PR Vest au fost lansate 18 apeluri de proiecte, în valoare de peste 458 de milioane de euro, prin ghidurile de finanțare aprobate și publicate până acum. Acestea vizează următoarele componente:
- Drumuri județene – perioadă depunere proiecte: 01.08.2023-01.04.2024;
- Mobilitate urbană sustenabilă – perioadă depunere proiecte: 05.08.2023-05.04.2024;
- Eficiență energetică în clădiri publice – perioadă depunere proiecte: 18.10.2023-18.07.2024;
- Infrastructură verde – perioadă depunere proiecte: 18.10.2023-18.07.2024;
- Universități – perioadă depunere proiecte: 03.11.2023-03.08.2024;
- Sprijin pentru microîntreprinderi (producție) – perioadă depunere proiecte: 01.11.2023-01.12.2023;
- Sprijin pentru microîntreprinderi (servicii) – perioadă depunere proiecte: 01.11.2023-01.12.2023.
Până la finalul anului estimăm un total de 31 de apeluri de proiecte lansate, în valoare de peste 686 milioane euro, adică 58% din alocarea PR Vest.