Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 22 – 25 octombrie 2024, un workshop al Asociației Mondiale de Drumuri (PIARC), organizat în colaborare cu UPT și Asociația Profesională de Drumuri și Poduri din România (APDP).
Evenimentul face parte din programul Comitetului Tehnic 2.2 – Drumuri pentru echitate, accesibilitate și mobilitate în zonele rurale și interurbane (structură din care fac parte și doi membri proveniți din UPT – prof.dr.ing. Gheorghe Lucaci și conf.dr.ing. Paul Marc) și a reunit, într-o întâlnire hibridă, cu prezență fizică și online, sute de specialiști din SUA, Coreea de Sud, Spania, Franța, Italia, Tunisia, Burkina Faso și alte țări ale lumii, membri ai PIARC, organizație din care fac parte 128 de guverne.
Mai precis, Comitetul Tehnic 2.2 s-a concentrat pe trei subiecte cheie:
- Îmbunătățirea și promovarea modurilor active în zonele rurale și interurbane. Comitetul a evidențiat inițiative care promovează și îmbunătățesc mersul pe jos, mersul cu bicicleta și alte moduri de mobilitate nemotorizate.
- Îmbunătățirea siguranței rutiere în zonele rurale și interurbane pentru toți utilizatorii. Comitetul își propune să ofere o resursă valoroasă pentru implementarea intervențiilor bazate pe dovezi care sporesc siguranța rutieră pentru toți utilizatorii în diverse contexte rurale și interurbane.
- Soluții tehnice pentru drumuri asfaltate și neasfaltate. Comitetul a acordat prioritate soluțiilor rentabile care iau în considerare cerințele specifice și resursele disponibile în fiecare domeniu.
Activitatea Comitetului în aceste subiecte specifice susține implementarea de soluții eficiente prin valorificarea celor mai bune practici și experiențe globale.
Totodată, workshop-ul PIARC de la Timișoara a inclus și o vizită tehnică pe ruta Timișoara – Surducu Mic – Zolt – Luncanii de Sus – Luncanii de Jos – Transluncani – Cabana Cheia, precum și vizitarea unui șantier de autostradă, în zona Margina – Holdea.
Menționăm și faptul că în acest an a început activitatea pentru ciclul de lucru 2024-2027, rapoartele întocmite de Comitetul Tehnic 2.2, alături de alte peste 20 de comitete tehnice și grupuri specializate, respectiv contribuții naționale specifice din țările membre ale PIARC, urmând să fie prezentate în cadrul Congresului Mondial PIARC ce va avea loc în 2027 la Vancouver, Canada.