Cunoscut mai bine în România și dincolo de hotarele acesteia drept unul dintre cei mai temerari înotători în ape deschise, Avram Iancu este apreciat, în egală măsură, pentru performanțele sale remarcabile și în alte discipline sportive.
Spre exemplu, urmare a unei decizii adoptate de Federația Română de Karate Kyokushin cu unanimitate de voturi, sportivului din Valea Jiului i-a fost conferit titlul onorific cel mai înalt în ierarhia artelor marțiale: Centura Neagră 1 DAN.
Festivitatea de înmânare a Centurii Negre va avea loc în data de 07.12. 2024, la Sala Polivalentă ,,Antonio Alexe” din Oradea, în jurul orei 18, la finalul competiției de karate „Cupa României”, care se va desfășura aici, începând cu ora 10.
Artele marțiale constituie pentru Avram Iancu una dintre disciplinele sportive care i-au adus cele mai multe satisfacții. Reputatul antrenor petrilean prof. Ioan Cordea este cel care l-a descoperit pe Avram Iancu, la mijlocul anilor 90, când acesta practica deja sportul, făcând performanță la tenis de masă, și l-a îndrumat către artele marțiale. Tot maestrul Ioan Cordea l-a pregătit pe Avram Iancu pentru performanțele obținute la karate Kyokushin: dublu campion al Transilvaniei, vicecampion al României la kumite, campion de tineret al României la kumite (1995), categoria -70 kg ș.a.m.d.
„Doresc să mulțumesc președintelui FRKK, Anca Wallmen (multiplă campioană europeană), Biroului Federal, Comisiei Centurilor Negre, dar și întregii mișcări Kyokushin din România pentru această onoare. Mulțumesc clubului ACS Rokan din Sibiu pentru faptul că m-a ,,adoptat” ca membru de onoare. La ceremonia de la Oradea va fi prezent și profesorul meu, sensei Ioan Cordea, fără binecuvântarea căruia nu voi accepta titlul. Sunt mândru că provin dintre ptracticanții acestui sport și afirm acest lucru cu mândrie, ori de câte ori am ocazia”, a declarat Avram Iancu.
Este la fel de adevărat faptul că, în vederea luării deciziei de a-i conferi polisportivului Avram Iancu titlul onorific de sensei și Centura Neagră 1 DAN la Arte Marțiale Kyokushin, au cântărit în egală măsură performanțele sportive care l-au făcut celebru pe temerarul și pasionatul bibliotecar-sportiv al Văii Jiului și al României. Dintre acestea, reamintim, spre exemplu, faptul că este primul om din lume care înoată un fluviu, fără costum de neopren (Dunărea, în 89 de zile) sau că este primul om din lume care a înotat împotriva curentului, parcurgând 26 de km în 18 h 30 de minute ori, mai ales, că este primul și singurul înotător român a cărui performanță la înotul în ape deschise a fost desemnată, la nivel mondial, ca fiind performanța anului ,,Performance of the Year 2021″, titlu acordat de către WORLD OPEN WATER SWIMMING ASSOCIATION cu sediul în California. Și ar mai fi încă multe alte motive similare…
Felicitări, Avram Iancu!