”Cheile Jiețului și împrejurimile – ieri și azi”, cartea cu numărul 40 a etnologului dr. Dumitru Gălățan Jieț

”Cheile Jiețului și împrejurimile – ieri și azi”, cartea cu numărul 40 a etnologului dr. Dumitru Gălățan Jieț

În anul 2005, atunci când debuta în lumea literară cu volumul „Tradiții și obiceiuri în satele din Estul Văii Jiului” (Ed. Focus, 2005) doctorul Dumitru Gălățan-Jieț nici nu bănuia cât de puternic va fi cuprins de „microbul” scriitoricesc. Își propusese atunci doar să-și aducă o contribuție, ca fiu al unui sat în care tradițiile și obiceiurile strămoșești stau încă la rang de mare cinste în preocupările și viața oamenilor. Convins că aceste tradiții fac parte din zestre etno-culturală a Ținutului Momârlanilor, medicul stomatologi Dumitru Gălățan și-a însăilat în semnătura sa numele satului natal: Jieț.

Cartea, bine documentată și bine scrisă, a fost bine primită în comunitatea momârlanilor, dar și în rândul specialiștilor în etnografie, a istoricilor și a oamenilor de litere.

Din acest motiv, scriitorul Dumitru Gălățan-Jieț a decis să-și aplece mai mult atenția asupra calităților sale literare care, în scurt timp, au devenit o misiune asumată în vederea restabilirii unui binemeritat loc de onoare al momârlanilor atât în imaginea comunităților locale din Valea Jiului, dar și în țară și dincolo de granițele acesteia. Demersurile sale documentare, istorice, morfologice s-au concentrat inclusiv pe corectarea definiției date termenului de „momârlan” în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, unde acesta era prezentat nu doar într-un mod fals, ci și rușinos. Demersul său a izbutit, Academia Română recunoscându-și greșeala și acceptând să modifice explicațiile din DEX în conformitate cu cele prezentat de dr. Dumitru Gălățan Jieț.

Între timp, scriitorul dr. Dumitru Gălățan-Jieț a devenit nu doar un împătimit al readucerii în atenția opiniei publice a valorilor autentice care definesc comunitățile de momârlani din Valea Jiului, ci și un expert cu valențe de doctor în etnologie asupra momârlănimii. Acest fapt a fost confirmat și în prolifica sa activitate scriitoricească, materializată în mai puțin de două decenii, în cele 40 de cărți scrise și publicate, cărți care, în cea mai mare parte, prezintă mirificul Ținut al Momârlanilor, tradițiile ancestrale ale acestei comunități distincte și oameni a căror genealogie și viață definește această comunitate unică și specială.

Zilele acestea, la Casa de editură Exclusiv, a ieșit de la tipar cartea cu numărul 40 a reputatului scriitor dr. Dumitru Gălățan-Jieț. Intitulată simplu dar cuprinzător „Cheile Jiețului și împrejurimile – ieri și azi”, cartea prezintă în cele peste 200 de pagini și aproape 100 de imagini, impresionantul areal al Cheilor Jiețului, acea cărare săpată de pârâul Jieț între Munții Parângului și Șureanului spre satul de poveste pe care dr. Dumitru Gălățan-Jieț l-a transformat, prin scrierile sale, într-un reper definitoriu al Ținutului Momârlanilor.

Structurată pe trei părți, istoric, geografic, etnografic, lucrarea „Cheile Jiețului și împrejurimile – ieri și azi” reprezintă, așa cum  foarte bine remarcă în prefață prof. Emil Marinescu de la Facultatea de Geografie a Universității din Craiova, „încununarea întregii opere editoriale a dr. Dumitru Gălățan-Jieț, reprezentând un argument în plus pentru cei care vor să vină și să descopere acest Colț de Rai din inima României.”

De remarcat este faptul că, și de această dată, autorul nu-și asumă de unul singur meritele pentru realizarea acestei cărți, apreciind contribuțiile deosebite ale adăugirilor etnografice și turistice depuse de ing. Mihai Bujor Bogdan, ing. Dumitru Negoi Răscolean și de jurnalistul Gheorghe Chirvase dar și contribuțiile orale ale unor săteni și evidențiind autorii lucrărilor din bogata bibliografie care a stat la baza scrierii acestei cărți, precum și contribuțiile speciale ale fotografilor Vasile Laurențiu Sorin și Dan Gavrilă.

Pentru orice om care a străbătut mirificele Chei ale Jiețului, precum și pentru cei care o vor (mai) face și de acum înainte, cartea „Cheile Jiețului și împrejurimile – ieri și azi” face ca acest drum legendar să fie nu doar unul în care descoperi, în orice anotimp, frumoasele povești ale naturii, le Creației lui Dumnezeu, ci și întreaga poveste, de ieri și de azi a unor locuri care întregesc frumoasa poveste a destoinicilor momârlani ai Văii Jiului.

Cartea urmează să fie prezentată oficial publicului la începutul anului 2025, în cadrul unui eveniment public de anvergură, pe măsura acestei lucrări editoriale dar, mai ales, pe măsura prolificului și valorosului ei autor, dr. Dumitru Gălățan-Jieț, scriitorul momârlanilor. La urma-urmei, este vorba despre cartea cu numărul 40 din portofoliul acestuia.

Deși, la cât de activ, destoinic și dornic este dr. Dumitru Gălățan-Jieț în a așterne între coperțile cărților sale cele mai frumoase mărturii ce definesc Ținutul Momârlanilor, nu mare mi-ar fi mirarea ca volumul aniversar cu numărul 40 să vină „la pachet” cu cartea ce poartă numărul 41 în biografia creațiilor sale, aflată deja, din câte știm, aproape de faza „bunului de tipar”.

La cât mai multe și valoroase cărți, distinse scriitor etnolog dr. Dumitru Gălățan-Jieț!