Noua sesiune legislativă a Parlamentului European (PE) va debuta, în septembrie, la Strasbourg, cu votarea a două mari rapoarte de politică externă, dosarul relațiilor UE-SUA și cel al relațiilor UE-China.
”Situația creată în Afganistan prin retragerea trupelor americane este extrem de importantă pentru toți actorii globali și va influența dinamica relațiilor UE-SUA, dar și relațiile UE-China. Încă nu putem pe de-a-ntregul să evaluăm consecințele acestei situații. (…) În Europa nu știm încă exact cu ce probleme ne vom confrunta, dacă ne vom confrunta cu o nouă criză a refugiaților, nu știm cum va fi afectată stabilitatea în regiune și nu știm cum vor evolua lucrurile din punct de vedere economic. În tot acest scenariu, jucătorii importanți sunt SUA, NATO, UE, Rusia, iar un jucător care nu poate fi evitat în noul context geopolitic este China”, a declarat Iuliu Winkler, la Deva, într-o conferință de presă.
Raportor permanent pentru relațiile UE-China în Comisia de Comerț Internațional (INTA) a PE, Winkler a arătat că, în regiune, China are mari interese din punct de vedere al stabilității, dar nu pot fi ignorate nici cele economice, știut fiind faptul că Afganistanul are resurse minerale imense, de miliarde de dolari, printre acestea numărându-se litiul, element esențial în construcția bateriilor.
Pe de altă parte, deputatul european a spus că SUA a suferit o puternică lovitură de imagine pe plan global. ”Știm că pentru UE garanțiile de securitate provin de la NATO, deci implicit de la Statele Unite (…) Din păcate, acum, garanțiile de securitate pe care SUA le acordă sunt puse la îndoială. Am ajuns să ne întrebăm dacă nu cumva SUA s-ar putea răzgândi în ceea ce ne privește”, a spus europarlamentarul.
Iuliu Winkler și-a exprimat speranța ca raportul referitor la relațiile UE-China, la care a lucrat pe partea de comerț în calitate de co-raportor, să fie adoptat cu o majoritate cât mai convingătoare. Conform acestuia, în acest fel raportul capătă o greutate politică mai mare, lucru important ca semnal dat de deputații europeni în contextul răcirii relațiilor bilaterale din cauza sancțiunilor reciproce aplicate în primăvara acestui an.
Raportul care va fi supus votului în plenul PE subliniază faptul că ascensiunea economică a Chinei și creșterea economică preconizată vor avea un impact considerabil asupra evoluțiilor economice globale în următorul deceniu. Volumul gigantic al schimburilor comerciale dintre China și UE impune stabilirea unui cadru bazat pe reguli și valori, bazat pe normele și instituțiile internaționale. Comerțul bilateral este un punct cheie al raportului, acesta punctând faptul că relațiile economice și comerciale sunt dezechilibrate în defavoarea UE.
Același raport condamnă sancțiunile nefondate și arbitrare din partea autorităților chineze și care vizează câțiva parlamentari europeni, dar și instituții europene. Acestea reprezintă un atac la adresa libertății de exprimare, a libertății academice și a angajamentului internațional față de drepturile universale ale omului și a înțelegerii comune a acestora. Autorii raportului îndeamnă autoritățile chineze să ridice aceste sancțiuni nejustificate, acestea fiind văzute ca factori care erodează și mai mult încrederea și împiedică cooperarea bilaterală.