Ziua de 11 martie marchează în România o sărbătoare destinată profesioniștilor care stăpânesc o meserie și cărora, pe bună dreptate, ne place să le spunem ”meseriași” de fiecare dată când intervenția lor rezolvă una din problemele noastre. În Valea Jiului, una din companiile în care se regăsesc cei mai numeroși meseriași, de la instalatori și până la mecanici, electricieni, sudori ș.a.m.d. este Apa Serv Valea Jiului. De aceea, în mod firesc, conducerea companiei a dorit să marcheze în mod public, anul acesta, Ziua Națională a Meseriilor.
Cum experiența ultimilor doi ani le-a demonstrat celor de la Apa Serv cât de important este să te implici în educarea unei noi generații de muncitori calificați, directorul general al Apa Serv Valea Jiului a ales pentru acest moment aniversat, deloc întâmplător, să prezinte efectele colaborării pe care au avut-o cu elevii claselor de învățământ profesional dual de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani în cadrul pregătirii practice a acestora în meseria de sudor și lăcătuș. ”Când au venit pentru prima oară la noi, în urmă cu doi ani, după ce am încheiat acest parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, cei mai mulți dintre acești elevi abia dacă recunoșteau unele unelte din lada de scule. Sigur că, din punct de vedere teoretic aveau multe cunoștințe dobândite la orele de curs, dar practic le era aproape imposibil să le pună singuri în aplicare. Pentru că și noi conștientizăm cât este de important, în vremurile pe care le trăim, să contribui la formarea unei noi generații de muncitori calificați, am dorit să ne implicăm total în acest proiect. Am pus la dispoziția ucenicilor noștri, pe lângă facilitățile financiare prevăzute de lege, un atelier-școală special amenajat la atelierul de sudură al companiei, dar și un tutore care să se ocupe în mod direct de instruirea lor. Acum, după doi din cei trei ani pe care prima clasă de școală profesională duală i-au petrecut în acest atelier, putem spune că mulți dintre ucenici sunt deja în măsură să lucreze, ca meseriași, alături de muncitorii noștri și eu sper chiar că, după absolvire, măcar o parte dintre ei vor alege să facă parte din colectivul nostru, unde suntem convinși că deja ar putea face față cu brio tuturor provocărilor tehnice de pe teren”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Încurajați de succesul repurtat cu această clasă de învățământ profesional, cadrele didactice de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, împreună cu cei de la Apa Serv doresc să extindă acest program de formare profesională și cu o nouă serie de elevi. Pentru a-i încuraja pe absolvenții de gimnaziu să opteze pentru a-și continua studiile într-o clasă de învățământ profesional tehnic, elevii clasei a VIII-a de la Școala gimnazială nr.2 Petroșani au fost oaspeții colegilor lor mai mari chiar în atelierul-școală de la Apa Serv Valea Jiului, care le-au făcut și câteva demonstrații practice menite să pună în valoare operațiile tehnologice complexe pe care le-au învățat aici. Atât dirigintele clasei, prof. Cristian Pîntea, cât și directorul adjunct al Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, ing. Gheorghița Obogeanu sunt de părere că, în acest mod, mulți dintre absolvenții de gimnaziu vor fi tentați să aplice pentru continuarea studiilor urmând oferta de școală profesională a acestui liceu cu tradiție în formarea de specialiști în cele mai căutate meserii de pe piața muncii. ”Noi suntem încântați de felul în care au progresat elevii care fac practica la acest agent economic și suntem încântați de faptul că și cei de la Apa Serv sunt mulțumiți de copiii noștri. Cei mari au progresat foarte mult în ultimii ani și tocmai pentru a evidenția acest aspect în fața celor mici pe care vrem să-i determinăm să ia în calcul înscrierea la școala profesională după absolvirea clasei a VIII-a, am considerat că e bine să vadă cu ochii lor cum colegii mai mari au învățat aici o meserie, să le spună chiar ei că nu este atât de greu să înveți să fi un bun lăcătuș mecanic, electrician sau sudor și să înțeleagă că dacă vor învăța, la rândul lor, o meserie, vor avea șanse mari de integrare pe piața muncii și vor putea să-și asigure venituri semnificative cu aceste calificări profesionale”, a declarat ing. Gheorghița Obogeanu, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida”.
Mai mult, prof. Cristian Pîntea este de părere că însușirea practică a elementelor definitorii unei meserii și calificarea într-un atelier în care se învață efectiv meserie este pentru tinerii absolvenți de gimnaziu o oportunitate care le va deschide perspective semnificative de a deveni muncitori apreciați, respectați, solicitați și remunerați corespunzător. ”Un muncitor calificat care știe meserie este foarte important pentru orice firmă, fie în țară, fie în străinătate. Cine cunoaște astăzi o meserie, nu doar că nu trebuie să-și mai pună problema dacă va avea un loc de muncă, ci dimpotrivă se va afla în situația de a putea alege el însuși unde vrea să muncească și să-și pună în valoare cunoștințele profesionale acumulate. Iar aici, la atelierul școală de la Apa Serv, elevii noștri pot să învețe meserie de la oameni care sunt adevărați meseriași și pot chiar să devină, mai apoi, colegi ai acestora”, spune prof. Cristian Pîntea.
În vizita lor de documentare la atelierul-școală de la Apa Serv, elevii Școlii gimnaziale nr. 2 Petroșani au putut să vadă, cu ochii lor, cum colegii lor mai mari, care în urmă cu doar doi ani erau asemeni lor, curioși dar neîncrezători că aparatul de sudură, polizorul, menghina, fierăstrăul, pila sau ciocanul pot fi instrumente cu care să se împrietenească și de care unii chiar să se îndrăgostească. Inginerul Adrian Donisă, coordonatorul claselor de învățământ profesional dual delegat de conducerea Apa Serv să se ocupe de pregătirea ucenicilor, spune că în mare parte, aceștia au reușit performanța nu doar de a cunoaște instrumentele și utilajele din atelier, ci de a lucra efectiv cu acestea și de a participa, alături de meseriașii de la Ape, în executarea unor lucrări tehnologice cu aplicație practică. ”Încercăm să le prezentăm elevilor de clasa a VIII-a rezultatele pe care colegii lor mai mari, din clasa a X-a le au deja și care stăpânesc destul de bine o serie de operații tehnologice pe care le-au învățat la noi, astfel încât să-i determină să aleagă la rândul lor calea de a învăța o meserie. Pe lângă satisfacția pe care noi, ca instructori, o avem în a-i dezvolta în această direcție pe ucenicii noștri, în a-i învăța practic o meserie, sperăm ca aceștia să devină, după absolvirea școlii, colegii noștri, în cadrul Apa Serv Valea Jiului, pentru că și noi ducem lipsă de meseriași și ne preocupă schimbul de mâine în echipa tehnicienilor care exploatează rețelele de apă și canalizare din Valea Jiului”, a declarat ing. Adrian Donisă.
Cu mulțumirea faptului că primele rezultate concrete ale acestui parteneriat dintre Apa Serv Valea Jiului și Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani conturează efectele unei colaborări eficiente, directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică dă asigurări că această companie se va implica în continuare în derularea de astfel de programe educaționale. ”Unul din obiectivele principale ale noastre a fost întotdeauna acela de a le arăta oamenilor, elevilor și tinerilor în mod special, ce facem noi cu adevărat în cadrul acestei companii. Acesta este scopul vizitelor pe care le efectuăm constant cu elevi de la unitățile de învățământ care colaborează cu noi, la stațiile de tratare a apei, la stația de epurare, la Laboratorul de analize și la atelierele noastre de lucru, pentru că suntem convinși că aceia care văd ce facem noi în fiecare zi, ne vor aprecia mai mult activitatea. În același timp, vrem să le arătăm copiilor și tinerilor cât de important este să ai cunoștințe profesionale în domeniul tehnic, cât de important este să cunoști meserie și să le arătăm că, dacă învață o meserie în timpul școlii, atunci inclusiv Apa Serv Valea Jiului este gata să le facă o ofertă de muncă după absolvire și să-i primească în această echipă în care cunoașterea unei meserii și aplicarea ei în folosul oamenilor ne oferă, în fiecare zi, cel puțin un motiv de satisfacție. Așa cum tot un motiv de satisfacție este și interesul cu care acești copii vor să învețe de la noi o meserie și, așa cum deja s-a demonstrat, reușesc acest lucru într-un timp relativ scurt”, a mai precizat ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
Dincolo de aceste considerații, conducerea Apa Serv Valea Jiului nu uită că 11 martie este ziua în care sărbătorim Ziua Meseriilor, motiv pentru care mulțumește tuturor angajaților săi pentru efortul lor zilnic de a face posibil ca apa potabilă să fie un serviciu asigurat 24 de ore din 24 locuitorilor din toată Valea Jiului, iar directorul general Cristian Ionică dă asigurări că nu doar conducerea Apa Serv, ci și toți cei care cunosc îndeaproape activitatea muncitorilor de aici le apreciază munca la justa valoare.