Activitate editorială valoroasă la Editura INSEMEX

Activitate editorială valoroasă la Editura INSEMEX

Parte a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă de la Petroșani, Editura INSEMEX se bucură de o activitate editorială vastă și, mai ales, deosebit de valoroasă în domeniul editării de carte tehnică din țara noastră.

Înființată în anul 2007, Editura INSEMEX și-a propus să editeze, sub forma unor elegante volume de carte, o parte din lucrările de cercetare științifică elaborate de echipele de cercetători din cadrul INCD-INSEMEX Petroșani, astfel încât acestea să poată fi puse la dispoziția altor cercetători, ca importantă bibliografie pentru noi teme de cercetare.

Directorul general al INCD-INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman spune că, încă din primul an de activitate al Editurii INSEMEX, aceasta s-a bucurat de interes din partea cercetătorilor care au ales această editură pentru a-și publica lucrările de autor. ”Toate cărțile editate sub egida Editurii INSEMEX beneficiază de ISBN, implicit de protecția drepturilor de autor, constituind totodată o importantă bibliotecă tehnică, bază bibliografică pentru alți cercetători în elaborarea de noi și noi teme de cercetare, în realizarea de lucrări științifice valoroase, în elaborarea de invenții și inovații în domeniul specific activității noastre. Astăzi, Editura INSEMEX este o editură cu o bogată activitate editorială, în care se regăsesc volume de referință în domeniul tehnic, dar și cărți cu o tematică diversă, inedită și interesantă”, spune dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD-INSEMEX.

Acesta este, de altfel, și primul autor al unei cărți publicate la Editura INSEMEX, în 2007, lucrarea fiind intitulată „Principii, tehnici şi proceduri de intervenţie şi salvare în medii toxice/explozive/inflamabile”.

De atunci și până în prezent, Editura INSEMEX a publicat peste 100 de proiecte editorială având ca autori atât grupuri de cercetători din cadrul instituției sau din rândul altor colaboratori, cât și lucrări de autor aparținând unor personalități recunoscute în domeniul cercetării în România, precum Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Jeana Ionescu, Doru Cioclea, Attila Kovacs, Simion Spiridon, Sorin Burian, Tiberiu Csaszar, Ion Toth, Ladislau Kovacs, Dragoș Vasilescu, Daniel Pupăzan, Maria Prodan, Angelica Călămar, Marius Morar, Adrian Păun, Iosif Moldovan, Alin Irimia, Marius Șuvar, Marius Nan, Olimpiu Stoicuța, Cristian Tomescu, Dănuț Grecea, Cătălin Popa ș.a.

De asemenea, în cadrul Editurii INSEMEX au văzut lumina toparului o serie de lucrări documentare semnate de apreciatul scriitor, documentarist și jurnalist Marian Boboc.

De la începutul anului 2024 și până în prezent, sub auspiciile Editurii INSEMEX Petroșani au fost publicate un număr de 3 noi volume. Este vorba despre trei importante teme de cercetare, care s-au bucurat de succes atât în cadrul unor simpozioane științifice unde au fost prezentate, dar și în diverse aplicații practice. Acestea sunt următoarele:

* „Coduri macro fluent in simularile exploziilor de gaze” – autori: Nicolae Ioan Vlasin, Florin Manea, Gheorghe Daniel Florea, Adrian-Bogdan Simon Marinică, Editura INSEMEX 2024

* „Optimizarea aerajului la salina Cacica” – autori: Cămărășescu Alexandru, Matei Adrian, Rădoi Florin, Cioclea Doru, Tomescu Cristian, Boantă Corneliu, Gherghe Ioan, Ianc Nicolae, Chiuzan Emeric, Drăgoescu Răzvan, Editura INSEMEX 2024

* „Evaluarea riscului de explozie in medii cu atmosfere explozive generate de gaze, vapori, ceturi si pulberi inflamabile in aer” – autori: Cătălin Mihai Popa, Dănut Grecea, Marcel Rad, Editura INSEMEX, 2024.

De menționat este, de asemenea, faptul că Editura INSEMEX este cea care a publicat, începând cu anul 2009, în volum special, lucrările prezentate în cadrul Simpozionului Internațional pentru Sănătate și Securitate în Muncă SESAM, organizat de INSEMEX Petroșani împreună cu Inspecția Muncii și Universitatea din Petroșani.