Finanțarea activităților sportive, obligație asumată de administrația locală de la Lupeni

Finanțarea activităților sportive, obligație asumată de administrația locală de la Lupeni

Susținerea sportului, atât la nivel de performanță cât și la nivel de mase, a constituit și constituie o obligație asumată dintotdeauna la Lupeni, de administrația publică locală. Iar implicarea Primăriei și Consiliului local în dezvoltarea cluburilor sportive s-a materializat de fiecare dată cu succes.

Cel mai recent și relevant exemplu în acest sens îl constituie performanța realizată de ACS Minerul Lupeni, echipa de fotbal susținută de municipalitate, dar și de investitori din mediul privat, reușind la doar doi ani de la re-înființare, să câștige eventul Campionat-Cupa României, la nivel județean, țintind obiectivul ambițios al promovării în Liga a III-a.

Este însă evident faptul că toate aceste performanțe țin, dincolo de pasiunea pentru sport și buna pregătire a echipei, de asigurarea resurselor financiare necesare pentru a acoperi costurile semnificative pe care le implică atingerea obiectivelor de performanță ale unui club sportiv de talia Minerului Lupeni. Angajamentul pentru susținerea acestui club sportiv fanion pentru sportul lupenean a fost asumat de companiile conduse de oamenii de afaceri din localitate Emil Părău, Ion Hațegan și Constantin Dicu, acestora alăturându-li-se și Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni.

Și pentru nou an competițional 2024/2025, acest parteneriat în susținerea financiară a ACS Minerul Lupeni este garantat, după ce în urma procesului de evaluare și selecție publică a propunerilor de proiecte pentru finanțarea programelor sportive din municipiul Lupeni  de la bugetul public local, ACS Minerul Lupeni a câștigat o finanțare de 617.204,00 lei.

Și alte două entități sportive generatoare de performanță, îndeosebi la nivel de copii și juniori, vor beneficia în acest an de alocări financiare din partea Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni. Astfel, după evaluarea punctajelor obținute, au fost alocate 10.296,00 lei pentru activitățile de arte marțiale de la Clubul Sportiv SHINTO Petroșani iar Asociația Club Sportiv Sorii Junior’s Lupeni va beneficia, la rândul eui, de un sprijin financiar de la bugetul local în valoare de 22.500,00 lei.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că aceste decizii reflectă angajamentul administrației locale în susținerea activităților sportive în comunitate. ”Administrația locală a municipiului Lupeni colaborează strâns cu reprezentanții cluburilor sportive și ale asociațiilor sportive pentru a asigura o distribuire echitabilă a fondurilor disponibile, în vederea sprijinirii diverselor activități sportive și competiții locale. Prin aceste inițiative, se urmărește nu doar promovarea sănătății și a unui stil de viață activ printre locuitorii orașului, dar și consolidarea coeziunii sociale și a spiritului de echipă în comunitatea Lupeni. În plus față de finanțarea proiectelor, municipalitatea organizează și susține evenimente sportive și de recreere destinate comunității, stimulând astfel participarea activă a cetățenilor la viața sportivă a orașului. Aceste eforturi contribuie la consolidarea identității locale și la creșterea calității vieții în Municipiul Lupeni”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Acesta este convins că la nivelul cluburilor sportive care se bucură de finanțare publică, obținerea de rezultate bune și foarte bune la nivel competițional constituie răspunsul așteptat pentru susținerea activității, fiind însă convins că cel mai important câștig obținut din finanțarea sportului îl reprezintă mobilizarea suporterilor și, în general, a comunității locale, în jurul sportivilor și participarea tot mai mare a cetățenilor la spectacolul sportiv de pe stadioanele, terenurile și sălile de sport.