Topul liceelor hunedorene, după rezultatele la Bacalaureat

Topul liceelor hunedorene, după rezultatele la Bacalaureat

După afișarea rezultatelor inițiale, Seminarul Teologic de la Prislop  este liceul cu cea mai bună promovabilitate la Bacalaureat din județul Hunedoara: 100%. Aici, toți cei 6 candidați înscriși la examenul de Bacalaureat au promovat cu brio „examenul maturității”.

Cu 115 absolvenți înscriși la examenul de Bacalaureat, dintre care 114 au promovat examenul de bacalaureat, – Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani  se menține în continuare în continuare fruntea topului  liceelor hunedorene în ceea ce privește promovabilitatea. De remarcat este și faptul că dintre cei 114 elevi care au promovat aici examenul de Bacalaureat, un număr de 14 elevi au obținut note de 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 5 note de 10) și la proba la alegere a profilului și a specializării (9 note de 10), 52 de elevi au media peste 9 si alți 46 de elevi au media intre 8 si 9 – rezultate care confirmă încă odată valoarea acestui colegiu.

De altfel, perfomanța Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani este evidențiată și de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta apreciază chiar că CNME Petroșani este, de fapt, pe primul loc la nivel de județ în ceea ce privește promovabilitatea la examenul de Bacalaureat. ”Chiar dacă anul acesta nu s-a înregistrat nicio medie de 10 la ”examenul maturității”, rezultatele obținute de absolvenții Colegiului Național ”Mihai Eminescu” sunt foarte bune. Cu doar un singur elev care nu a promovat Bacalaureatul la afișarea rezultatelor înainte de contestații, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani este pe primul loc la nivel județean în ceea ce privește promovabilitatea. De asemenea, vreau să adresez cele mai sincere felicitări tuturor elevilor din municipiul Petroșani care au susținut examenul de Bacalaureat, părinților acestora, care i-au susținut și i-au încurajat, dar și profesorilor de la toate instituțiile de învățământ liceal din Petroșani. Îi felicit pe absolvenți pentru rezultatele deosebite obținute și felicit deopotrivă cadrele didactice și părinții acestor tineri minunați”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Topul liceelor hunedorene, după primele rezultate ale examenului de Bacalaureat, este condus de unitățile de învățământ considerate și în anii anteriori drept unități liceale de top ale județului Hunedoara, ierarhia acestora fiind după cum urmează:

  1. SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX „SFÂNTA ECATERINA” PRISLOP – 6 candidati (100% promovabilitate)
  2. COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAI EMINESCU PETROȘANI” – 115 candidați – 1 candidat respins (99,13% promovabilitate)
  3. COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC „REGINA MARIA” DEVA – 124 candidați  – 2 candidați respinși (98,38% promovabilitate)
  4. COLEGIUL NAȚIONAL „DECEBAL” DEVA – 160 candidați – 3 candidați respinși (98,12% promovabilitate)

În județul Hunedoara, potrivit informațiilor prezentate de inspectorul școlar general prof.dr. Maria Ștefănie, au promovat un număr de 1766 de candidați, dintr-un total de 2348 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 1678 de candidați provin din promoția curentă, iar 88 de candidați din promoțiile anterioare.

Un singur candidat a obținut media 10 (în scădere față de anii școlari anteriori, 2 candidați în prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul școlar precedent, 4 candidați în anii școlarii 2022-2023 și 2021-2022, respectiv, 9 candidați în sesiunea similară din 2020). Absolventul de excepție al anului 2024 este MATEȘ AISSA, de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.

Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:
– 1 candidat a obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
– 35 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 28 / Istorie – 7)
– 58 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Rezultatele la Bacalaureat ale absolvenților de liceu din județul Hunedoara sunt apreciate și de președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor. Acesta a transmis un mesaje de felicitare celor mai performanți dintre absolvenții hunedoreni, în care arată că rezultatele generale ale anului 2024 la Bacalaureat sunt, în județul Hunedoara, în creștere față de anul anterior. ”În județul nostru, 1766 de candidați au promovat examenul în urma susținerii probelor de concurs, iar 124 dintre aceștia au obținut medii generale peste 9.50. M-am bucurat să aflu că numărul celor promovați este în creștere față de anul trecut și că la nivel de județ avem un absolvent de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva care a obținut la examenul maturității media generală 10. Dragi absolvenți, vă felicit pe toți pentru seriozitatea cu care v-ați aplecat asupra studiului și vă îndemn să aveți încredere în voi și în forțele voastre. Alegeți cu grijă următoarea etapă educațională care vă va forma din punct de vedere profesional. Îi felicit, totodată, pe profesorii și pe părinții voștri care v-au susținut în toți acești ani! Mult succes și vacanță plăcută!”, a transmis Laureanțiu Nistor, președintele CJH.

La nivel național, rata de promovare este de 76,4%, față de 72,8%, – în aceeași sesiune a anului școlar 2022-2023, 73,3% – an școlar 2021-2022, 67,8% – an școlar 2020-2021, respectiv, 62,9%, înregistrată în anul școlar 2019 – 2020.