Spania este din nou campioana Europei la fotbal

Spania este din nou campioana Europei la fotbal

Echipa națională de fotbal a Spaniei este câștigătorarea EURO 2024, după ce selecționata antrenată de Luis de la Fuente a învins, în finala de aseară, disputată pe Stadiolul Olimpic din Berlin, reprezentativa Angliei, cu scorul de 2-1.

Spaniolii au început meciul ca favoriți, având în vedere evoluția slabă a englezilor pe parcursul întregii competiții, mult sub așteptările suporterilor. După o primă repriză echilibrată, dar fără faze spectaculoase la cele două porți, imediat după pauză, jucătorii din noua generație a echipei Spaniei au deschis scorul, după ce, în minutul 47 al partidei cu Angia, Yamal a intrat în centru şi i-a pasat lui Nico Williams, care a tras la colţul lung.

Antrenroul britanicilor, Southgate a făcut o schimbare inspirată și l-a introdus pe Cole Palmer, care a izbutit egalarea, în minutul 73, cu un şut de la 22 de metri, după o minge întoarsă de Bellingham.

În min. 87, Oyarzabal, introdus de selecţionerul spaniol în locul lui Morata, a marcat golul victoriei, cu o reluare din marginea careului mic la centrarea lui Cucurella.

Spania a câștigat al patrulea trofeu european (1964, 2008, 2012, 2024), devenind echipa cu cele mai multe de astfel de trofee. La EURO 2024 Spania a reuşit să câştige toate meciurile, trecând pe rând de Croaţia (3-0), Italia (1-0) şi Albania (1-0), în grupă, a învins Georgia (4-1) în optimi, Germania (2-1, după prelungiri) în sferturi, Franţa (2-1) în semifinale şi Anglia (2-1) în finală.

Adolescentul spaniol Lamine Yamal a scris istorie devenind cel mai tânăr jucător care a jucat la EURO, în meciul cu Croaţia (3-0), la 16 ani şi 338 de zile. Apoi a devenit cel mai tânăr marcator într-o semifinală, 24 de zile mai târziu, iar duminică a devenit cel mai tânăr jucător care dispută şi câştigă o finală, la 17 ani şi o zi. La rândul său, jucătorul spaniol Rodrigo a fost desemnat jucătorul turneului.

România a avut, la rândul ei o evoluție spectaculoasă la acest Campionat European, echipa antrenată de Edi Iordănescu reușind să câștige grupa în care a fost repartizată la EURO 2024 de pe primul loc, însă a fost învinsă în optimile de finală de selecționata Olandei. Chiar și așa, performanța echipei României la EURO 2024 este considerată drept  una dintre cele mai bune performanțe ale echipei României la un campionat european din istoria fotbalului românesc.

Foto REUTERS