Karlovy Vary, stațiunea regilor, a împăraților și a marilor artiști ai Europei

Home Reportaj Karlovy Vary, stațiunea regilor, a împăraților și a marilor artiști ai Europei
Karlovy Vary, stațiunea regilor, a împăraților și a marilor artiști ai Europei

După splendidele zile petrecute în Praga, nu puteam părăsi frumoasa regiune a Boemiei fără a vizita una dintre cele mai celebre și mai frumoase stațiuni balneoclimaterice ale Europei, Karlovy Vary.

Drumul din Praga până în celebra stațiune nu este unul lung, dar este însă unul deosebi de frumos. Cei aproximativ 130 km se parcurg ușor, când pe autostradă, când pe drumul național. Priveliștea este una fermecătoare și acum turistul poate să admire în voie frumoasele sate cehe sau nesfârșitele păduri de conifere, ori cele ale plantațiilor de hamei.

În drum, facem un popas obligatoriu la fabrica de bere Krusovice, unde de la magazinul fabricii am plecat cu ceva bere blondă și brună, nefiltrată, pentru cei de acasă.

Situată întro zonă deluroasă, aproape de granița ceho-germană, Karlovy Vary (Karlstadt – după denumirea sa germană) se întinde de-o parte și de alta a râului Tepla. Prima impresie a oricărui turist român ajuns aici este una puternică, pentru că stațiunea seamănă oarecum cu ceea ce mai putem vedea în vechile construcții de la Băile Herculane. Spun oarecum, pentru că în afara faptului că ambele stațiuni  termale sunt tăiate prin mijloc de câte o apă, iar clădirile se întind înșirate ca niște mărgele pe malurile acestora, altă asemănare nu am mai găsit. În timp ce la noi cele mai multe clădiri istorice zac în ruină și numai câte un stucat sau câte o bucată de zid mai lasă să se bănuiască splendoarea clădirilor de altă dată, la Karlovy Vary totul emană prosperitate și lux.

Clădirile care adăpostesc numeroase hoteluri de patru și cinci stele, colorate într-o paletă variată de culori pornind de la alb, roz și galben, până la roșu bordeux, dantelate și sculptate, împodobite cu stucaturi sau statuete, sunt asemănătoare între ele, dar fiecare dintre acestea are însă o particularitate care le face să fie unice.

Am întâlnit la Karlovy Vary un oraș cosmopolit, în care turiști de toate națiile, stăteau permanent cu o mână pe aparatul de fotografiat, iar în cealaltă cu o elegantă ceșcuță de porțelan din care sorbeau din când în când apa termală călduță și se plimbau liniștiți pe străzi admirând clădirile, rondurile cu flori (adevărate opere de artă) sau pavilioanele istorice care adăpostesc izvoarele cu apă binefăcătoare, care au dus la dezvoltarea stațiunii și la intersul celor mai mari personaltăți ale Europei pentru aceasta.

Întreaga atmosferă este aici una caldă, liniștită, pentru că oamenii nu se grăbesc și nu sunt gălăgioși, iar ceea ce este poate cel mai important, nu sunt deloc triști. Poate li se trage de la apa termală, dar totul în jur este extrem de relaxant.

Sunt convinsă că nu numai datorită apelor termale, ci tocmai pentru această „cură de destresare”, Karlovy Vary, stațiunea fondată de mărețul împărat Carol, a fost de-a lungul vremurilor atât de căutată de către capetele încoronate ale Eurpei sau de alte capete luminate, după caz. Împărații Austriei, țarul Petru cel Mare, Napoleon al III-lea al Franței, Prințul August von Sachsen, Regele Greciei Otto I, duci, lorzi, șahi, maharajahi și papi
și-au găsit leac și liniște pe malurile Teplei.

Iar dintre marii creatori ai lumii care au găsit aici nu foar relaxare, ci și inspirație, îi putem aminti pe Johannes Brahms, Richard Wagner, Paganini, Mozart, Goethe sau Beethoven.

Nici acum stațiunea nu este ocolită de către celebritățile lumii, numeroase vedete participând anual la festivalurile internaționale de film și de jazz găzduite aici.

Revenind la arhitectura extrem de romantică a orașului, nu putem trece cu vederea celebrele sale colonade. Cunoscut drept orașul colonadelor, Karlovy Vary adăpostește cinci asemenea minunății. Prima este Colonada Parcului, unde trei izvoare termale sunt splendid amenajate, următoarea fiind Colonada Morii. Aceasta își sprijină acoperișul pe 124 de coloane și adăpostește cinci izvoare cu apă fierbinte și doisprezece statui superbe, câte una pentru fiecare lună a anului. Este cea mai cunoscută colonadă a orașului, aici desfășurându-se, datorită acusticii foarte bune, numeroase concerte de muzică simfonică. De altfel, și noi am avut șansa de a asista la un concert de vioară, iar rezonanța clădirii îți provoacă fiori.

Înteaga zonă este deosebit de frumoasă și, cu puțină imaginație, puteți înțelege de ce spun acest lucru. În stânga se întind înșirate frumos clădirile, adevărate bijuterii arhitectonice, urmează mai apoi râul Tepla, limpede și curat, pe care plutesc nestingherite numeroase rațe sălbatice și care, din loc în loc, este împodobit cu poduri mai mult decât spectaculoase.

Urmează apoi partea dreaptă, cu aleea pietonală de-a lungul căreia flori și numeroși palmieri  îți dau impresia unei stațiuni mai degrabă mediteraneeană și nu de una situată într-o zonă muntoasă din inima Europei. În fine, în margine stă celebra colonadă. V-ați prins ? Urmează mai apoi Colonada Pieței cu al său izvor unde s-a tratat Karol al IV-a de o rană la picior cu care se alesese în urma unei partide de vânătoare de cerbi. Urmează, mai apoi, Colonada din lemn, iar ultima este Colonada Castelului.În drum spre ultima colonadă este obligatoriu să te operești la Biserica Maria Magdalena, o construcție în stil baroc al cărei interior este de-a dreptul impresionant.

Karlovy Vary nu este numai un oraș al frumosului, ci și unul al luxului, aici regăsindu-se reprezentanțe ale celor mai celebre case de modă sau bijuterii din întreaga lume. Nu sunt însă neglijați nici turiștii care nu dispun de o avere pentru o poșetă sau o rochiță. Pentru aceștia, în rândul cărora ne înscriem și noi, găsim magazine cu frumoase cristaluri și porțelanuri ale Boemiei, cu celebrele lor vafe sau cu băutura lor celebră Becherovka, o băutură alcolică din plante și scorțișoară, despre a cărei rețetă se spune că mai este cunoscută în vremea noastră doar de către doi oameni.

Nu putem părăsi Karlovy Vary fără a vizita “monumentul” Soldatului Švejk, haiosul personaj al romanului satiric antimilitarist scris de Jaroslav Hašek.

Cu o sticlă de bitter Becherovka, un cristal Moser și un porțelan Thun, cu câțiva magneți pentru frigider și vafe pentru prietei, cu vreo câteva sute de fotografii și numeroase impresii, părăsim  stațiunea Karlovy Vary și ne îndreptăm, tot printr-un peisaj desprins parcă din basme, spre Germania. Dar despre asta vă vom povesti pe îndelete data viitoare.

Foto: Sergiu VINȚAN