Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă a organizat în dimineața zilei de sâmbătă, 4 ianuarie 2020, situația apărută la Termocentrala Mintia, sucursală a CEH, după ce reprezentanții sindicatelor au anunțat că intenționează declanșarea unei greve cu încetarea activității, în ziua de luni, 6 ianuarie 2019. Convocarea întâlnirii a fost făcută de Prefectul Județului Hunedoara, Vasilică Potecă, și a fost determinată de comunicatul emis vineri de liderul Sindicatului „Solidaritatea” din cadrul Termocentralei Mintia, Cristian Iștoc, potrivit căruia, luni 6 ianuarie, o parte din energeticieni ar urma să întrerupă activitatea la termocentrală din cauza neprimirii drepturilor salariale prevăzute pentru 30 decembrie 2019.
La întâlnirea de la Prefectură au fost prezenți, alături de prefectul Vasilică Potecă, reprezentanți ai conducerii Complexului Energetic Hunedoara, ai principalelor sindicate ale minerilor și ale energeticienilor și ai conducerii Primăriei Municipiului Deva, în încercarea de a analiza cauzele și a se stabili soluțiile prin care să fie rezolvată problema întârzierilor plăților salariilor către o parte ai angajaților C.E.H. Prefectul județului Hunedoara și-a exprimat regretul că, deși au fost invitați, la această întâlnire nu a participat niciun lider al Sindicatului „Solidaritatea” din cadrul Termocentralei Mintia. Au fost prezenți în schimb președintele Mircea Crișovan și presedintele executiv Ionel Leric ai „Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva – Mintia” precum și președintele executiv al Sindicatului „Muntele” din Valea Jiului, Alin Sîn.
În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții SLIEDM au cerut demiterea administratorului special al CEH, Cristian Roșu și a directorului general al CEH, Samuel Dioane pentru următoarele motive: acordarea în mod discriminatoriu a plății avansului, neasigurarea stocurilor de cărbune, neefectuarea reparațiilor, neachitarea drepturilor salariale conform CCM. Din dezbaterile de la Prefectură, a reieșit că drepturile salariale prevăzute a fi fost acordate angajaților CEH în 30 decembrie au fost plătite parțial din cauza sumelor insuficiente existente în contul companiei. În aceste condiții, conducerea CEH a luat decizia de a fi plătite doar salariile angajaților din subteranul Văii Jiului. Astfel, nu au primit aceste drepturi bănești energeticienii de la Mintia și Paroșeni precum și personalul administrativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Potrivit liderilor sindicali, explicațiile administratorului special și ale conducerii CEH, potrivit cărora plata avansurilor cu prioritate către salariații din sectorul minier subteran de la CEH a fost generată de faptul că, un eventual protest al minerilor ar fi lăsat Mintia fără cărbune, nu face altceva decât să demonstreze situația gravă în care se regăsește Mintia, fără un stoc de cărbune asigurat în plină perioadă de iarnă, fapt care ar putea genera în orice moment oprirea sistemului centralizat de termoficare în municipiul Deva, cu consecințe extrem de grave în plan social.
La solicitarea Prefectului Județului Hunedoara privind rezolvarea urgentă a situației, conducerea CEH, reprezentată de Cristian Roșu, Administrator Special, a confirmat că CEH are banii pentru achitarea tuturor salariilor în Trezorerie iar miercuri, 8 ianuarie, banii cuveniți pentru plata drepturilor salariale restante vor fi virați în conturile celorlalți angajați ai Complexului. Prefectul Vasilică Potecă, a cerut de asemenea informații privind o eventuală întrerupere a furnizării agentului termic în municipiul Deva. Atât Administratorul Special cât și directorul Complexului Energetic și cel al Termocentralei Mintia au precizat că acest lucru nu se va întâmpla, ba mai mult, atât aprovizionarea cu cărbune din Valea Jiului cât și plata drepturilor salariale vor fi asigurate la timp.
De altfel, conducerea CEH va avea luni, 6 ianuarie 2019, la ora 7,00 o nouă întâlnire cu liderii sindicali și cu personalul de la Termocentrala Mintia, pe fiecare secție, în vederea detensionării situației create. Reprezentanții sindicatelor de la Mintia rămân însă fermi în decizia de a declanșa un conflict de muncă, având în vedere faptul că nemulțumirea în rândul salariaților este foarte mare.