România trebuie să înceapă să se pregătească temeinic cu scopul de a beneficia de Pactul Ecologic European care propune o tranziție de 30 de ani spre o economie sustenabilă și verde, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), președintele UDMR Hunedoara.
”La ora actuală, se vorbește doar despre investițiile pe care le va primi România. Este o greșeală. (…) Investițiile sunt doar un aspect din acest plan foarte complex. Se vorbește că România va primi fonduri, investiții. Nu, România nu va primi nimic în mod automat. România va trebui să atragă fonduri și investiții. (…) Tranziția către o economie sustenabilă presupune și schimbarea mentalităților (…) Pregătirile la nivelul autorităților și a cadrului legislativ ar trebui mult intensificate. Ar trebui să începem dezbaterea despre ce înseamnă acest pact verde, ce înseamnă economia sustenabilă, ce înseamnă că în 30 de ani se va trăi cu totul altfel decât azi. E vorba despre schimbări de mentalitate”, a afirmat Winkler, la Deva, într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană propune susținerea tranziției prin 1.000 de miliarde de euro pentru următorul deceniu și a anunțat crearea unui Mecanism de Tranziție Justă de 100 de miliarde prin euro, în perioada 2021-2027, prin care să fie sprijinite regiunile și statele care se află în situații dificile. ”În această sumă, granturile nerambursabile vor fi de 7,5 miliarde de euro. Să te bucuri că România este pe locul 2 sau 3 la alocarea acestor granturi mi se pare că este o bucurie infantilă, pentru că de fapt acei bani sunt doar sămânța a ceea ce va trebui să facem în viitor”, a spus europarlamentarul UDMR, care a adăugat că țara noastră va trebui să atragă investiții, suma care i-ar reveni din respectivele granturi fiind doar un paliativ pentru tranziția spre economia verde. ”Suntem în județul Hunedoara, iar una dintre cele două zone carbonifere ale României este la noi, în Valea Jiului. Deci, pentru noi este extrem de important aspectul investițional, dar și cel de acompaniament social”, a subliniat Winkler.
Deputatul european și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că României îi lipsește capacitatea de a atrage investițiile necesare unei tranziții de succes spre economia sustenabilă. ”Nu avem rafinamentul, nu avem exercițiul și nici suportul legal pentru a fi eficienți din punct de vedere al atragerii de investiții. Am învățat să atragem fonduri, câte le atragem, pentru infrastructură. Este foarte important acest lucru, dar acum urmează un nou nivel în care România, prin sistemul bancar, prin actorii publici și privați, trebuie să atragă investiții. Investitorul nu va veni în România pentru că așa i-a spus Ursula von der Leyen. El va veni pentru că există planuri bancabile din care obține profit”, a explicat europarlamentarul, care a amintit că țara noastră s-a situat, în perioada 2014-2020, pe ultimul loc din punct de vedere al atragerilor de investiții prin Planul Juncker.
Iuliu Winkler a mai arătat că, în următoarea perioadă, Comisia Europeană urmează să lanseze spre consultarea publică 40 de acte normative care vor pune în practică Pactul Ecologic European. ”Toate propunerile vor merge în consultare publică europeană care va fi postată pe site-ul Comisiei și acolo trebuie să vii și să faci propuneri tehnice”, a explicat deputatul. El și-a exprimat speranța ca un număr cât mai mare de actori publici și privați din România să vină cu propuneri tehnice concrete în cadrul acestei consultări pentru toate actele Comisiei.
Winkler a mai arătat că pentru finanțarea măsurilor din Pactul Ecologic European trebuie găsiți ”bani proaspeți” și nu trebuie să se recurgă la diminuarea fondurilor din Politica de coeziune și Politica Agricolă Comună. ”Comisia, prin primul său vicepreședinte, Frans Timmermans, a creat un scandal imens la Bruxelles, pentru că a propus să se ia bani din Politica de coeziune și din Politica Agricolă Comună pentru pactul verde. Adică, bani din instrumentele care sunt mai simplu de accesat de către țările din Est să fie mutați bani către instrumente mult mai complicate. (…) Noi avem însă în continuare o mare nevoie de dezvoltare infrastructurală, de depășirea diferențelor de dezvoltare față de Vest. (…) Azi, în Parlamentul European, dar și politica europeană, există o mare falie Est-Vest. Este o ruptură între tot ceea ce are nevoie Estul și ce trebuie să facă în următorii 20 de ani și tot ceea ce dorește să facă Vestul”, a precizat europarlamentarul. În concluzie, Winkler consideră că, de fapt, marea și prima provocare a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, va fi reconcilierea dintre Est și Vest.
”Trebuie făcute acele gesturi politice de reconciliere și trebuie să găsim bani proaspeți. Dacă se va dori finanțarea Pactului Ecologic European din bani care se iau din cele două politici, cea de coeziune și cea agricolă, disensiunile se vor adânci și se va crea un nou pericol mortal pentru UE”, a subliniat europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler.